A népzene egy olyan erő, ami alakítja a világunkat (Fotók)

A Lámpás citerazenekar minden korosztálya fellépett a találkozón (A szerző felvétele)
Nyárasd |

Idén negyedik alkalommal gyűltek össze a citera szerelmesei Nyárasdon, a IV. Nyárasdi Hagyományőrző Citeratalálkozón, melyre több felvidéki és magyarországi zenekar is érkezett. A program különlegessége a nemzet zászlójának ünnepélyes bemutatása volt.

A nemzetközi citeratalálkozó szombat délután 2 órakor kezdődött. Az eredeti terv szerint a nemzet zászlóját kint a szabadban, a Pallosjog emlékműnél helyezték volna el, de az esőre hajló időjárás miatt bent a kultúrház színpadán állították ki az azt kísérő ágyúval egyetemben. Az eredetileg 1848 méteres nemzet zászlójának hitelesített részért Lukács Bihari Sándor hírvivő a Felvidéken kizárólag Nyárasdra hozta el, ezzel is tisztelegve a község gazdag történelmi múltja és hagyományőrző tevékenysége előtt. Lukács Bihari Sándor korabeli egyenruhában lépett a színpadra és több történelmi vonatkozású ajándékot, ereklyét adott át Bacsó Lászlónak, Nyárasd polgármesterének, köztük egy nemzeti, 46 éves, napszítta selyem zászlót, melynek eredete a Prágai tavaszhoz köthető, majd bemutatta az 1848 méteres nemzet zászlójának történetét.

„A nemzet zászlajának egyik célkitűzéseként úgy kérték a zászlótartók, hogy Magyarország minden elszakított részébe egyszer elkerüljön”

– hangzott el, majd a beszédet követően Bacsó László, Nyárasd hivatalos pecsétjével lepecsételte a zászlórészt.

 

Lukács Bihari Sándor az ajándék zászló mellett könyveket is hozott (A szerző felvétele)

Szeretnénk minden rendezvényünkkel beírni a 910 éves Nyárasd és a Lámpás citerazenekar nevét a világ nagy történelemkönyvébe, amit majd évszázadok múlva lapozgatva büszkék lehetnek arra, amit mi véghez vittünk. 2019-ben szerveztük az első találkozónkat, itt még csak kipróbáltuk, tudunk-e egyáltalán ilyet csinálni, majd 2020-ban, hogy bizonyítsuk azt, hosszú távra tervezünk és még mindig van létjogosultsága a népzenének, ültettünk egy akácfát, amit „A citerások fájának” neveztük el és megjelöltünk egy táblácskával is. A fánk szépen gyarapszik, a kis csemeténk szép nagy fává cseperedett, mára már három méter magas. A koronavírust követően, a harmadik találkozónkon beírtuk magunkat a magyar rekordok könyvébe, ugyanis mi vagyunk az a citerazenekar, amely tagjai közt közel 60 év a korkülönbség. Ezt a rekordot azóta senki nem döntötte meg

– mondta el Házi Lajos, a Lámpás Polgári Társulás elnöke, a citeracsalád vezetője, majd hozzátette, hogy az idei rendezvény sem maradt attrakció nélkül, hiszen sikerült elérni, hogy a nemzet zászlójának egy hitelesített darabját Nyárasdra hozzák.

„Korábbi versenyeken azt tapasztaltuk, hogy erőltetve vannak a gyerekek, elvárják az eredményeket tőlük. Amikor elkezdtük a citeraoktatást, mi úgy döntöttünk, hogy nem fogunk versenyekre járni, de a gyerekek később arra ösztönöztek minket, hogy igenis mérettessük meg őket. Hatalmas élmény volt, amikor az egyik ilyen versenyen a mi gyerekeink nem feszengtek a színpadon, hanem igazi örömzenétől zengett a kultúrház”

– tette hozzá. A Lámpás citeracsoportok létszáma a szülőkkel, testvérekkel együtt több mint 80 főt tesz ki. Az első találkozón még Házi Lajos és családja végezték a feladatokat, aztán bővült a létszám és fokozatosan egyre több szülő is bekapcsolódott, így lett a programszervezés idén még gördülékenyebb. A Lámpás Polgári Társulás két nyertes pályázata mellett idén több vállalkozó is besegített, akik egy-egy nagyobb összeggel támogatták a citeratalálkozót.

„Sokan azt gondolják, hogy a citerának, a népzenének már nincs jövője. Régen is olyan tulajdonságokkal születtek a gyerekek mint most, mindegyikben él a kultúra. A mi feladatunk a szikrából tüzet csiholni és ha már lobog a láng, akkor a szekér már magától is halad. Ha ezt sikerült Nyárasdon elérnünk csupán szeretettel és odafigyeléssel, akkor ezt máshol is meg lehet tenni”

– bíztatja a fiatalokat Házi Lajos, majd hozzátette, hogy 2016 óta eljutottak odáig, hogy már nem ők keresik fel a szülőket azért, hogy náluk tanuljon a gyermekük, hanem egyenesen a gyerekek jönnek hozzájuk szüleik kíséretében

A Lámpás citerazenekar tagjai a Pallos emlékmű előtt (Szabó Csaba felvétele)

A legkisebbekért, a Kislámpás és a Lámpácska citerazenekar tanításáért Házi Emese, Házi Lajos lánya felel.

„Többnyire együtt tervezzük meg az eseményeket, de van olyan is, hogy nekem jut eszembe először valami, amit végül megvalósítunk. Ilyen volt például a Karaoke mulatság, vagy a legutóbbi Citerás családi nap. A grafikát is én magam készítem. Ha egy modern világban élünk, akkor használjuk a modern világ vívmányait arra, hogy népszerűsítsük a népzenét és hogy megmutassuk magunkat”

– mondta el Házi Emese, 20 éves egyetemi hallgató, a Lámpás citerazenekar oszlopos tagja.

„A népzene egy olyan erő, ami alakítja a világunkat. Ha valaki ebbe az erőbe belekóstol, onnantól kezdve semmi baja nem lesz az életben. Mindenkinek van egy hamuban sült pogácsája, amit az anyukája, az ő anyukája, nagymamája, üknagymamája és így tovább sütött, az benne van a tarisznyánkban, lehet belőle csipegetni és továbbadni belőle az éhezőknek”

– tette hozzá a művészeti vezető.

Fennállásának 35 éves jubileumát ünneplő Nyárasdi népdalkör is fellépett (A szerző felvétele)

Az idei program során felléptek a Nyárasdi Ovisok, akiket a Kislámpás citerazenekar követte Házi Emese vezetésével. Utánuk következett Gőgh Viktória, aki népdalokat énekelt, majd a Lámpácska citerazenekar állt a színpadra. Őket Bartalos Noémi követte, aki ugyancsak népdalokat adott elő, majd a Szili Linkószer Citerazenekar játszott. A Kenyeri Rábamenti Citerazenekar fellépése után a Nyárasdi Népdalkör, a Félnótás Citerazenekar, a Csóri Csuka Népdalkör, majd a Lámpás Junior Citerazenekar következett. Utánuk a Gyórói Férfi Dalárda szerepelt, majd a Vadrózsa Citerazenekar és végül felnőtt Lámpás Citerazenekar zárta a sort.

Nagy meglepetésként, még az emléklapok átadása előtt felhívták az idősebb citeratagokat a színpadra és ajándékokat osztottak ki nekik köszönetük jeléül, majd azoknak, akiknek tudomásuk szerint egész életükben nem volt saját hangszerük, egy-egy vadonatúj névre szóló citerát adtak át. Nem sokkal később kint, a Pallosjog emlékműnél eldördült az addig a színpadon álló ágyú, pontosan három lövést adtak le vele, az elsőt Nyárasd községért, a másodikat a Felvidékért és az itt élő magyarságért, a harmadikat pedig a világ minden magyarjáért.

Háromszor sült el az ágyú (Szabó Csaba felvétele)

A rendezvény végén a Nem csak a húszéveseké a világ című örökzöld slágert szólaltatta meg a Lámpás citeracsalád, ahol a zenekar minden korosztálya képviseltette magát a színpadon. Az ünnepi programot követően pedig a szomszédos étteremben egy közös vacsorára invitáltak minden résztvevőt, mialatt az újonnan megalakult NYIT, a Nyárasd Ifjú Tehetségei beat zenekar szórakoztatta a vendégeket a nyolcvanas évek slágereivel.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?