Rekordkísérlet a citeratalálkozón (FOTÓK és VIDEÓ)

A program első szereplői a nyárasdi óvodások voltak, majd a citerások közül a legifjabb csoport, a hazai Lámpácska citerazenekar adta elő műsorát (A szerző felvétele)
Nyárasd |

Táncosoktól, zenészektől és énekesektől volt hangos szombat délután a nyárasdi kultúrház, ugyanis a III. Nyárasdi hagyományőrző citeratalálkozó fellépői között immáron nem csak citerások voltak, hanem a helyi óvodások csoportjai, tehetséges felnőtt és gyermek zenészek, valamint népdal- és nótaénekesek is.

Már a kezdés előtt zsúfolásig telt a kultúrház nagyterme, s a rutinosabb és kevésbé rutinos fellépők is izgatottan várakoztak a színpad mögött. Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza” – idézte első szavaival Presinszky Károly, a rendezvény műsorvezetője Kodály Zoltán zeneszerző, népzenekutatót. E napon a fellépőket és a hallgatókat több órára összekötötte a magyar népzene, a népdal és népi hagyományaink iránti szeretet, amit színvonalas előadásokkal ünnepeltek meg.

A III. Nyárasdi hagyományőrző citeratalálkozót a helyi Lámpás citerazenekarok szervezték Nyárasd község önkormányzata, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Lámpás Polgári Társulás anyagi támogatásával.

„Nagyon örülök annak, hogy lenézve a színpadról rengeteg embert látok. Ez dicsőség számomra és az egész Lámpás család számára, akik nagyon sokat dolgoztak azon, hogy ez a rendezvény ma megvalósulhasson. Nyárasdon már 50 éve szól a citerazene. Mi azon igyekszünk, hogy ez továbbra is így maradjon” 

mondta beszédében Házi Lajos, a Lámpás citerazenekarok megalapítója és a Nyárasdi hagyományőrző citeratalálkozók főszervezője.

Házi Lajos és Bacsó László polgármester (A szerző felvétele)

Az egészen estig tartó programban számos csoport és egyéni előadó lépett fel Magyarországról és Szlovákiából.

„A három Lámpás citerazenekar sok helyre ellátogatott már. Rengeteg meghívásnak tesznek eleget, többek között Rába mentére is eljutottak, a néhai vármegyébe, azon belül is Kemeneshőgyészre, ahol nagyon jó viszonyt alakítottak ki a helybeliekkel. Nekik van egy baráti falujuk Székelyföldön, Csíkcsicsó, amely faluval azóta mi is jó kapcsolatba kerültünk. Sokáig kerestünk egy baráti községet Székelyföldön, most Csíkcsicsó nekünk is baráti falunk lett”

 – mondta köszöntőjében Bacsó László Nyárasd polgármestere.

A Lámpácska citerazenekar fellépése (A szerző felvétele)

A program első szereplői a nyárasdi óvodások voltak, majd a citerások közül a legifjabb csoport, a hazai Lámpácska citerazenekar adta elő műsorát. Őket követte a 12 éves nyárasdi Kürti Alex harmonikájával, aki ismert népdalokat játszott a közönségnek. Őt követte Szili Linkószer citerazenekar, akik kalocsai és rábaközi dalcsokraikkal érkeztek, utánuk a Félnótás citerazenekar hortobágyi és bácskai népdalokat adott elő.

A Szili Linkószer citerazenekar fellépése (A szerző felvétele)

Majd a 10 éves izsai kislány, Szeles Chloé, Korpás Éva tanítványa énekelt. Aztán lépett színpadra a Lámpás Junior citerazenekar, akik az október 6-i megemlékezésre készülve, a hősök tiszteletére korabeli katonadalokból összeállított csokrot gyűjtöttek és adtak elő. Utánuk a Kiss Dkövetkezett, akik a Gyomai Körös-menti néptáncegyüttes citerazenekarának korábbi tagjai és hosszú kihagyás után 2014-ben álltak újra össze.

Szeles Chloé, Korpás Éva tanítványa, népdalokat énekelt (A szerző felvétele)

A Felsővámosi CSEMADOK éneklőcsoportja felvidéki magyar népdalokkal érkeztett, majd a kiskunhalasi Szilaj citerazenekar lépett a színpadra, akik Szüreti dallamok című műsorukat adták elő. Őket követte a Vadrózsa citerazenekar az Így mulat a magyar válogatásával.

A hazai, Nyárasdi népdalkör pedig két népdalcsokorral is készült az idei rendezvényre, melyet medvesalji és csallóközi dalokból válogattak össze. A műsort a Vas megyei Kenyeri Rábamenti citerazenekar folytatta, akiktől először Kalocsa környéki dalokat hallhattunk, majd valódi szüreti dalokat adtak elő.

A Lámpás citerazenekarok közös fellépése és a rekordkísérlet (fotó: Szabó Csaba)

Utánuk a Lámpás citerazenekar felnőtt csoportja szerepelt, majd pedig a Lámpás citerazenekarok közös fellépésére következett, ahol egy rekordot is megkíséreltek. Megcélozták az egy színpadon álló és együtt zenélő legifjabb és legidősebb citerás közti legnagyobb korkülönbséget, ami ebben most 66 év volt.

66 év a nyárasdi citerások közti legnagyobb korkülönbség (fotó: Szabó Csaba)

„Még az utolsó pillanatig sem voltunk biztosak abban, hogy ez a kísérlet sikerül. A legfiatalabb tagunk Ollé Fanni volt, aki idén lett 5 éves, a legidősebb citerásunk pedig a 71 éves Beke Zoltán”

 – mondta Házi Lajos a rekordkísérletről. Már a rendezvény másnapján elküldték a hitelesített adatokat Magyarországra, s ha minden a tervek szerint alakul, akkor bekerülnek a magyar rekordok könyvébe.

A közös citerázás után Szlezák Erika és Cséfalvay Zsolt nótái csendültek fel, majd az emléklapok ünnepélyes átadása következett.

Szlezák Erika és Cséfalvay Zsolt fellépése után kiosztották az emléklapokat (fotó: Szabó Csaba)

A rendezvény ideje alatt egy fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők Szabó Csaba fotográfustól, aki 3 éve kezdett el komolyabban foglalkozni a fényképészettel és 2021 decemberében megkapta a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség diplomáját.

Szabó Csaba kiállítását a kultúrház előterében tekinthették meg a látogatók (A szerző felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?