Magyar rekorder a Lámpás citerazenekar

Már a szeptemberi nemzetközi citeratalálkozót szervezik (Fotó: Lámpás citerazenekar)
Nyárasd |

Hivatalosan is bejegyzett rekorddal zárta a tavalyi évet a nyárasdi Lámpás citerazenekar.

A rekordkísérletre tavalyi októberben, az általuk megrendezett III. Nemzetközi citeratalálkozón kerül sor, ahol az egy színpadon fellépő zenekar tagjai között lévő legnagyobb korkülönbséget célozták meg. A több, mint 65 évnyi korkülönbséget hivatalosan elismerte a Magyar Rekord Egyesület.

„Mi, a Magyar Rekord Egyesület Tagjai, mint a Magyar Rekordok regisztrálását, adatbázisba szervezését és közzétételét végző szervezet, a jelen díszoklevél kiállításával örökítjük meg az utókor számára azt, hogy a Lámpás citerazenekar, a Lámpás Polgári Társulás az előttünk bemutatott és a jegyzőkönyvünkben rögzített tények alapján kétséget kizáróan rendkívüli teljesítményről tett tanúbizonyságot. Ezért számára a Magyar Rekorder megtisztelő címet adományozzuk. A citerazenekar október 1-én délután a nyárasdi kultúrházban felállította a legnagyobb korkülönbséggel színpadra lépő citerazenekar rekordját. A fellépésen Ollé Fanni, mint a legifjabb citerás és Beke Zoltán, mint a legidősebb citerás együtt muzsikált a zenekar többi tagjával. Ez 65 év 9 hónapot jelentett”

– olvasható a citerazenekarnak átadott diplomában.

„Ez egy olyan dolog, ami maradandó lesz. Ha valaki ezt meg is dönti, akkor is mi voltunk azok, akik ezt először megálmodták és megcsinálták. Kijelenthetem, hogy Nyárasd község és a Lámpás citerazenekar nevét olyan helyekre is elvittük, ahol eddig még nem hallottak rólunk”

– mondta Házi Lajos, a citerazenekarok vezetője és a polgári társulás elnöke. A zenekar tagjai is büszkén vették tudomásul az új címet és örülnek, hogy ilyen kezdeményező csapat tagjai.

„Mi magunk is igyekszünk mindig motiválni a gyerekeket a továbbhaladásra. A próbáinkon is elsősorban a zene szeretetét, az örömteli zenélést adjuk át. Nem az eredmények elérése a lényeg, hanem az hogy szeretettel zenéljünk, ahogy ezt tették elődeink is. Ma már 50 éve szól a citerazene Nyárasdon. Remélem, hogy a csapatban lévőknek köszönhetően a következő 50-et is elérjük”

– tette hozzá a zenekarvezető.

A gyerekek szakkör formájában tanulják a citerát a helyi alapiskolában (Fotó: Lámpás citerazenekar)

Legutóbbi újításuk, hogy a magyar kultúra napja alkalmából készítettek egy 15 perces énekes, zenés összeállítást, amit megosztottak a legnépszerűbb videómegosztó portálon.

„Összeszedtünk egy pár vállalkozó szellemű helyi fiatal tehetséget, akik színvonalas produkcióikkal járultak hozzá a videó elkészüléséhez. Ha minden jól megy, akkor hamarosan készítjük a következőt. Megpróbáljuk a virtuális világot arra használni, hogy ne csak a szűkebb környezetünkben és a faluban ismerhessenek meg minket, hanem bárhol a világon, ahol magyarok, vagy az általunk képviselt műfaj kedvelői élnek”

– mondta Házi Lajos. Egy hétköznapi koncert szervezése számos problémába ütközhet, ezért is találták ki azt, hogy rendhagyó módon, a virtuális térben szerepeljenek, amit a nézők saját otthonukban akármikor és akárhányszor megtekinthetnek.

„Nem bántuk meg, hogy belevágtunk ebbe az új kihívásba, mert egészen jól sikerült ez a videónk”

– tette hozzá.

Nemrégiben egy újabb csapattal bővült a Lámpás citerazenekar, ők a legifjabbak a Lámpás zenekarok közül. A nyárasdi alapiskola ad teret ezeknek a csoportoknak, ahol szakkör keretén belül foglalkoznak velük. A legnagyobbak már most aranysávos minősítéssel rendelkeznek, a kisebbek ezüsttel.

„Egyik legkisebb új tagunk, aki most kezdett nálunk, a valamikori nyárasdi citerazenekar alapító tagjának, Nagy Lujzi bácsinak a dédunokája. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy nálunk tanul. Lujzi bácsi az 1972-ben alakult zenekar alapító tagja volt”

– mondta el Házi Lajos. Már most szervezik a következő nemzetközi citerás találkozót. Bíznak a beadott pályázataik sikeres elbírálásában, hogy a szervezéshez szükséges anyagi forrás a rendelkezésükre álljon. Nagy segítség ebben még az adók 2%-ának felajánlása is, amelyet polgári társulás szívesen fogad. A találkozót az előzetes egyeztetések szerint 2023. szeptember 30-án, szombaton tartják majd. Egy nemrégiben nyert, a Kukkónia „Jelent adunk és jövőt kapunk” nevű pályázaton a kapott pénzösszegből egy garnitúra vadonatúj fellépő ruhát készíttettek maguknak.

„Valamennyivel több mint 2000 euróba kerültek az új ruháink. Legutóbbi fellépésünkön, amikor a bősi nyugdíjas otthonban szerepeltünk, már ezekben pompázott a citerazenekar”

– tette hozzá.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!