Londoni filmfesztivál

Hétfőn kezdődött a Londoni Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a többi között Meg Ryan nyílt szexjeleneteit, Kitano Takesi formabontó szamurájfilmjét és a Korcs szerelmek rendezőjének újabb brutális útvesztőjét is vetítik, de a Rengetegbe igazán Fliegauf Bence fogja bevezetni a briteket.

Hétfőn kezdődött a Londoni Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a többi között Meg Ryan nyílt szexjeleneteit, Kitano Takesi formabontó szamurájfilmjét és a Korcs szerelmek rendezőjének újabb brutális útvesztőjét is vetítik, de a Rengetegbe igazán Fliegauf Bence fogja bevezetni a briteket.

Nem túl kedvező az idei év nemzetközi fesztiválmérlege. Az általános vélemény szerint gyenge évet zár a filmművészet, a kínálat több alkalommal okozott komoly csalódást a nagy filmes rendezvények közönségének. Az év végi fesztiválok, melyek a sok laposabb próbálkozás között megbúvó izgalmasabb mozgóképek közül válogathatnak, mindig javítani tudnak az összképen. Az október 27. és november 6. között megrendezésre kerülő londoni nemzetközi filmfesztivál is elsősorban ezért érdekes, miközben a szervezők külön figyelmet fordítanak arra is, hogy nemzetközi premiereket is műsorra tűzzenek, megteremtve maguknak a lehetőséget, hogy új tehetségeket fedezzenek fel a világ számára.

Az idei fesztivál rendezői névsorát végignézve már nem is tűnik olyan gyengének ez az év, persze a gyengeség mértékét nem a nevek, hanem a filmek határozzák meg. Olyan alkotók, mint Jane Campion (Zongoralecke, Egy hölgy arcképe), Kitano Takesi (Tűzvirágok, Bábok), Bernardo Bertolucci (Az utolsó tangó Párizsban, A kis Buddha, Lopott szépség), Hector Babenco (A pókasszony csókja), John Sayles (Lone Star, Jég hátán, A remény városa) magukért beszélnek, pedig erre sokszor nincs szükség. Idei filmjeik, Kitano legújabb rendezése, a keleti harcművészet képi megjelenítésében formai újításokat foganatosító Zatoichi, Jane Campion nyílt szexjelenetekkel tarkított erotikus thrillere Meg Ryannel a főszerepben, az In the Cut, vagy Hector Babenco a többi között a Titanicon is nagy tetszést aratott a Carandiru-ja már önállóan is érdeklődésre tarthat számot.

Több első filmjével robbantó rendező készült el a mindig kritikus második darabbal. Ilyen Sophia Coppola, aki a The Virgin Suicides után most Lost in Translation című filmjével lesz jelen, vagy a Korcs szerelmekkel egészen Hollywoodig eljutó Alejandro González Inárritu és a 21 grams. De jelen lesznek az elsőfilmesek is, köztük egy magyar, Fliegauf Benedek, a Rengeteggel. (o, magyar.film.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?