Legyen örömteli a felkéSZÜLÉS – II. rész

A terhesség minden nő számára egy izgalmakkal teli időszak. A fizikai, hormonális, pszichológiai változások részletesebb megismerése fokozatosan történik.

A terhesség minden nő számára egy izgalmakkal teli időszak. A fizikai, hormonális, pszichológiai változások részletesebb megismerése fokozatosan történik. Ha megértjük, hogy ezek a változások hogyan és miért mennek végbe, ha ismerjük a normális és abnormális tüneteket, talán csökken a női szervezetben ilyenkor zajló történésekkel kapcsolatos aggodalmunk. Hiszen a másállapottal járó változások elősegítik a terhesség megtartását, a magzat méhen belüli fejlődését, és a kismama szervezetét is előkészítik a születés utáni időszakra. Ha egy nő általában egészséges, akkor a terhesség alatt sem lesz komoly problémája, jóllehet bizonyos kellemetlen tünetek (pl. hányinger) jelentkezhetnek. A korai fizikai változások mellett érzelmiek is felléphetnek. Jellemzőek a hangulati változások, amelyek teljesen természetesek, hiszen a terhesség első három hónapjában jelentősen emelkedik a hormonszint.

Emelkedik a szervezet vitamin- és nyomelemigénye, hiszen a leendő anyának egy időben két szervezetről kell gondoskodnia. Az extraszükséglet természetes úton való fedezése könnyen vezethet nem kívánt mértékű testsúlygyarapodáshoz. A szakértők viszont figyelmeztetnek: a terhesség alatt összességében a 10-12 kg-os testsúlynövekedés ajánlott. Fontos tudnivaló, hogy míg átlagosan 10 százalékkal emelkedik a kalóriaigény, az egyes vitaminok és ásványi anyagok iránt ez 50–100 százalékos is lehet. A megnövekedett szükséglet kielégítésére adottak a maternalis komplex vitaminkészítmények, mint pl. a Materna, amely 21 vitamint és nyomelemet tartalmaz.

A terhesség kezdeti szakaszában a fáradtság csaknem törvényszerű. Néha ez a nőknek előbb tűnik fel, semhogy terhességükről tudomást szereznének. A terhesség alatt jelentkező fáradtság a szervezetben végbemenő nagy változások normális következménye, nem pedig betegségre utaló jel. Legjobb ellenszere a több pihenés. Jót tesz a délutáni szunyókálás, vagy az esti egy órával korábbi lefekvés. A legtöbb nő terhességének negyedik hónapja után „ismét a régi”, bár a szülést megelőző hat hétben a fáradtság várhatóan visszatér.

Az étrend döntő szerepet játszik az általános egészségi állapot meghatározásában. A kismamáknak és a fejlődő magzatnak mindennap szüksége van fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, vízre és ezen belül is magas rosttartalmú élelmiszerekre. A tipikus nyugati étrend legnagyobb veszélye azonban a túltápláltság, ami az ún. „üres kalóriában” gazdag ételek túlzott mértékű fogyasztásából ered. A finomított lisztből készült élelmiszerek és az egyszerű cukrok túlzott fogyasztása összefüggésben áll az elhízással és az ezzel kapcsolatos számos betegséggel. A nagyarányú zsír- és cukorfelvétel pedig magas vérnyomást okozhat, és növeli a magasvérnyomás-betegség következtében az agyvérzés és a szívbetegség kockázatát. Akiknek étrendjében sok a zsír és a szénhidrát, azok számíthatnak vérük koleszterin- és trigliceridszintjének emelkedésére; a vér e két zsírszerű komponense pedig a szívkoszorúerek elmeszesedését, sőt végzetes elzáródását (infarktus) idézi elő.

A vegetáriánus életmódot választottaknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a fehérjék, a vas, a jód, a kalcium, az A-, a D- és az E-vitamin bevitelére.

A terhességet mint áldott állapotot a nőiesség kiteljesedéseként is meg lehet élni, s úgy is, mint terhet, a test elformátlanodását. Bár fokozottabb odafigyelés szükséges, a haj, a bőr, a köröm rendszeres ápolásával, a kellő mennyiségű ásványianyag-, valamint vitaminbevitellel a kismamák általában megszépülnek. Persze, szeretniük kell hozzá azt, akit várnak.

Mire kell odafigyelnie a kismamának?

Változatos étkezés minél többféle élelmiszer felhasználásával

Rendszeres táplálkozás

A zsírfogyasztás csökkentése

Teljes kiőrlésű pékáru fogyasztása

A konyhasóhasználat mérséklése

Napi tejfogyasztás

Naponta nyers zöldség és gyümölcs fogyasztása

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?