Lázár hosszú keze

JUHÁSZ KATALINBudapest. Felmondtak Sáling Gergőnek, az origo.hu hírportál főszerkesztőjének. A 444.hu szerint a döntés mögött politikai nyomás állhat a kormányzatot bíráló cikkek miatt.

JUHÁSZ KATALIN

Budapest. Felmondtak Sáling Gergőnek, az origo.hu hírportál főszerkesztőjének. A 444.hu szerint a döntés mögött politikai nyomás állhat a kormányzatot bíráló cikkek miatt. Az origo.hu egyik munkatársa nemrég pert nyert a Miniszterelnökség ellen, amely hiányosan tájékoztatott Lázár János külföldi utazásairól és kétmillió forintos szállodaköltségéről.

A bíróság kimondta, hogy részletesebb információt kell adniuk arról, mit csinált Lázár János államtitkár kiküldetései során, mely szállodákban szállt meg és hol mennyit fizetett a szállásért. Lázár sértett hangú nyilatkozatában az újságíró nevét is említette, és megígérte, hogy a kétmillió forintot visszafizeti. Az origo.hu-nál dolgozók állítólag régóta tudják, hogy a politikusok panaszkodnak a kiadó vezetésénél.

„A kormány aljasul kihasználja a válságot. Állami hirdetésekkel tartja életben a propaganda-gépezetként működő, újságra alig hasonlító saját sajtóját, míg a maradékot adminisztratív eszközökkel és zsarolással igyekszik megszüntetni. Ahhoz, hogy a Deutsche Telekom, az Origo kiadója kirúgja Sálingot, nyilván kellett az ott ülő menedzserek együttműködése is. Hogy elhiggyék, tényleg néhány (egyébként igazságot tartalmazó cikk miatt) majd a kormány elveszi a T-csoport mobiltelefonjaitól a frekvenciát, majd felemeli a válságadót, majd lesz valami csúnya bosszú” – írja a 444.hu. Rajtuk kívül többek között az Index.hu, a HVG, az atlatszo.hu és a Népszava állt ki az origo.hu és a magyar sajtó függetlensége mellett.

Tegnap tüntetést szerveztek Sáling eltávolítása ellen. A Népszava úgy tudja, az origo.hu szerkesztőségében elhangzott, hogy aki ezen részt vesz, annak másnap már be sem kell mennie. Az Origo Zrt. átszervezéssel indokolja a döntést, és cáfolja a „találgatásokat”, melyek szerint Sáling elmozdításának politikai oka van. Az újságírók nyilatkozata így hangzik: „Az Origo szerkesztősége nem ért egyet Sáling Gergő főszerkesztő leváltásával, mivel a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?