Kuttyomfittyék aranymadara

<p>Tudják, mit jelent, ha egy lánynak fara is van, melle is van, mégis csorba? Mi történik, ha az aranymadár beleül az aranyfészekbe, azután elpusztul? Ha igen, érdemes megnézniük a Kuttyomfitty Társulat Aranyfészek, aranymadár című műsorát.</p>

 

Ha nem értik, akkor egyenesen kötelező. Azért mondjuk be a szolgálati közleményt is: szigorúan 16 éven felülieknek ajánlott. A Kuttyomfitty Társulatot bő egy éve alakította meg Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás. Egykori hivatásos néptáncosként kicsit szakmán belül, kicsit szakmán kívül folytatják a pályájukat: afféle mini vándortársulatként járják az országot műsoraikkal, amelyekben népdalokat, -táncokat, -meséket, -játékokat szőnek össze. Tavaly három gyerekműsort mutattak be; Az elvarázsolt királykisasszonnyal, A betyárok így éltek, úgy éltek… című előadással (melyben a csapat harmadik tagja, Rebro Ágota is közreműködik bábosként), valamint A eltáncolt cipellőkkel több mint hatvanszor léptek fel óvodákban, iskolákban, különféle rendezvényeken. Kuttyomfittyék a közelmúltban gondoltak egy merészet, és kirakták a tizenhatos karikát. Aranyvessző, aranymadár című pajzán előadásukban arról mesélnek (táncolnak, énekelnek...), ami egy férfit és egy nőt összeköt vagy éppen elválaszt. Azaz jönnek szép sorjában a történetek teremtésről, bűnbeesésről, udvarlásról, házasságról és persze a házaséletet nem ritkán megkeserítő borról és részegségről... „A népi kultúrának a pajzán történetek, adomák is a részei. Az emberek régen is csak olyanok voltak, mint most: beszéltek mindenről. Hol szinte költőien, finom utalásokkal, áthallásokkal, hol vaskosabban fogalmazva – meséli Dobsa Tamás. – A duda a pásztorkodáshoz kapcsolódott, a pásztorok kemény, szókimondó emberek voltak. Éppen ezért a dudanóták között szép számmal akadnak olyanok, amelyekben bizony elég szabadosan nevén nevezték a dolgokat. Igaz, a csúnya szavakat a kutatók, gyűjtők nem ritkán kicenzúrázták a lejegyzett szövegekből.” Kuttyomfittyék műsorában mindebből ízelítőt kapunk: hol máshol kezdődhetne a történet, mint Ádámnál és Évánál, majd dudanótákat, meséket, trufákat, vőfélyszövegeket, a szerelmes évődésről szóló nótákat, a legénységet, leányságot kifejező táncokat láthatunk, hallhatunk Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás előadásában.Az Aranyfészek, aranymadár holnap a budapesti táncháztalálkozón vendégszerepel. A Kuttyomfitty Társulatot Németh Dénes zenekara kíséri. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?