Kultúra

Kuttyomfittyék aranymadara

Tudják, mit jelent, ha egy lánynak fara is van, melle is van, mégis csorba? Mi történik, ha az aranymadár beleül az aranyfészekbe, azután elpusztul? Ha igen, érdemes megnézniük a Kuttyomfitty Társulat Aranyfészek, aranymadár című műsorát.
Lakatos Krisztina

2013. március 30. 15:00

 

Ha nem értik, akkor egyenesen kötelező. Azért mondjuk be a szolgálati közleményt is: szigorúan 16 éven felülieknek ajánlott.
 
A Kuttyomfitty Társulatot bő egy éve alakította meg Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás. Egykori hivatásos néptáncosként kicsit szakmán belül, kicsit szakmán kívül folytatják a pályájukat: afféle mini vándortársulatként járják az országot műsoraikkal, amelyekben népdalokat, -táncokat, -meséket, -játékokat szőnek össze. Tavaly három gyerekműsort mutattak be; Az elvarázsolt királykisasszonnyal, A betyárok így éltek, úgy éltek… című előadással (melyben a csapat harmadik tagja, Rebro Ágota is közreműködik bábosként), valamint A eltáncolt cipellőkkel több mint hatvanszor léptek fel óvodákban, iskolákban, különféle rendezvényeken.
 
Kuttyomfittyék a közelmúltban gondoltak egy merészet, és kirakták a tizenhatos karikát. Aranyvessző, aranymadár című pajzán előadásukban arról mesélnek (táncolnak, énekelnek...), ami egy férfit és egy nőt összeköt vagy éppen elválaszt. Azaz jönnek szép sorjában a történetek teremtésről, bűnbeesésről, udvarlásról, házasságról és persze a házaséletet nem ritkán megkeserítő borról és részegségről...
 
„A népi kultúrának a pajzán történetek, adomák is a részei. Az emberek régen is csak olyanok voltak, mint most: beszéltek mindenről. Hol szinte költőien, finom utalásokkal, áthallásokkal, hol vaskosabban fogalmazva – meséli Dobsa Tamás. – A duda a pásztorkodáshoz kapcsolódott, a pásztorok kemény, szókimondó emberek voltak. Éppen ezért a dudanóták között szép számmal akadnak olyanok, amelyekben bizony elég szabadosan nevén nevezték a dolgokat. Igaz, a csúnya szavakat a kutatók, gyűjtők nem ritkán kicenzúrázták a lejegyzett szövegekből.” Kuttyomfittyék műsorában mindebből ízelítőt kapunk: hol máshol kezdődhetne a történet, mint Ádámnál és Évánál, majd dudanótákat, meséket, trufákat, vőfélyszövegeket, a szerelmes évődésről szóló nótákat, a legénységet, leányságot kifejező táncokat láthatunk, hallhatunk Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás előadásában.
Az Aranyfészek, aranymadár holnap a budapesti táncháztalálkozón vendégszerepel. A Kuttyomfitty Társulatot Németh Dénes zenekara kíséri.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint a kormány számára elfogadhatatlan, hogy valaki érzelmi kötődés alapján felvegye egy másik ország állampolgárságát ⋌(TASR-felvétel)

Biztonsági kockázat a kettős állampolgárság?

igor matovič szputnyik
Frissítve

VIDEÓ+GALÉRIA: Megérkeztek Kassára a Szputnyik-vakcinák

a

VIDEÓ: Mire ügyeljünk a népszámlálási kérdőív kitöltésekor?

FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

Tomáš Valášek

Újabb képviselő távozik a koalícióból, ezúttal a Szputnyik-vakcinák megvásárlásának körülményei miatt

koronavírus-vakcina Pfizer

Brit tanulmány: egyetlen dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is nagyon hatékony a megbetegedés megelőzésében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.