Különös sztorik

Ma kezdődik és novem-ber 17-éig tart a 17. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén kereken száz filmet kínál a Lumiere, a Mladosť és a Nostalgia moziban.

Ma kezdődik és novem-ber 17-éig tart a 17. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén kereken száz filmet kínál a Lumiere, a Mladosť és a Nostalgia moziban. A pozsonyi szemlét Danny Boyle új produkciójával, a Steve Jobs című amerikai életrajzi filmmel nyitják meg.

A nagy sikerű Gettómilliomos és a 127 óra rendezőjének Steve Jobs című új mozgóképe betekintést nyújt a digitális forradalom műhelytitkaiba, és intim portrét rajzol az események középpontjában álló briliáns emberről, akit napjaink egyik legnépszerűbb színésze, Michael Fassbender személyesít meg.

A fesztivál a versenyprogramokon kívüli szekcióival különleges témákat kínál: képet ad a görög életvitelről, nem szokványos családmodelleket mutat be, valamint az oknyomozó és problémafeltáró mozi lehetőségeit is megismerhetjük.

Nagy érdeklődésre tarthat számot Tom McCarthy filmje, a Spotlight, melynek témája a papi pedofília. Az amerikai Massachusetts államban történt gyermekekkel szembeni sorozatos szexuális visszaélésekről szól a történet, amit a The Boston Globe című lap munkatársai lepleztek le. McCarthy filmjéből megismerhetjük az oknyomozó újságírók egyéves kutatómunkáját. Leleplező cikksorozatukért 2003-ban Pulitzer-díjjal jutalmazták őket. A főbb szerepekben Rachel McAdams, Liev Schreiber, Mark Ruffalo, John Slattery és Michael Keaton látható.

Különleges élményt kínál a görög Giorgos Lanthimos A homár című filmje, mely a jövő egy képzeletbeli városában játszódik. A történet azzal kezdődik, hogy mindenkinek, akinek nincs párja, 45 napon belül társat kell találnia, különben – a város törvényei szerint – állattá változtatják és kihajtják az erdőbe. A pártalanokat negyvenöt napra beköltöztetik egy kényelmes szállodába, elegáns ruhákba öltöztetik őket, s kötelezően részt kell venniük a pazar esti bulikon. Aki végül mégsem választ magának párt, eldöntheti, milyen állatként él majd az erdőben. A film Cannes-ban idén megkapta a zsűri díját.

Szívszorongató, megható történet a menekültsorsról Visar Morina rendező Babai című, koszovói–német filmje, mely a koszovói válság idején, a 90-es években játszódik. Főhőse egy koszovói kisfiú, Nori, akit elhagyott az anyja, és az apján kívül nincs senkije. Az apa külföldre, Németországba akar eljutni, de gyermeke nélkül. Nori mindent megtesz, hogy apjával mehessen. Amikor Nori egy balesetet követően kórházba kerül, az apa magára hagyja és megszökik. A fiú egyedül vág neki a nagy ismeretlennek, hogy újra együtt lehessen a csonka család.

Nem mindennapi esetet bemutató dokumentumfilmmel lesz jelen a pozsonyi szemlén Crystal Moselle rendező. The Wolfpack című munkája az Angulo fivérek életébe ad bepillantást, akik születésüktől fogva egy manhattani lakásban, a társadalomtól teljesen elzárva élnek. Nem mehettek ki az utcára, édesanyjuk volt a házitanítójuk. Csak filmekből tudtak arról, hogy a lakás falain túl is van élet. Zárt világukba és életükbe változást hoz, mikor az egyik testvér elszökik otthonról. A film a zsűri nagydíját kapta a Sundance filmfesztiválon.

A pozsonyi szemle részletes programja elérhető a www.iffbratislava.sk oldalon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?