Közlekedés lejárt útlevéllel – 20 éves az Expired Passport zenekar

Expired Passport
Dunaszerdahely |

Huszadik születésnapját ünnepli az Expired Passport szombaton a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek VMK-ban, sok vendégzenésszel és régi tagokkal. Lacza Gergely dobost, a zenekar vezetőjét kérdeztük a részletekről, és a gyengébbek kedvéért a névválasztással kezdtük.

„Az előző rendszerben sokszor előfordult, hogy azért nem engedtek át zenekarokat a határon a szomszédos szocialista országba, mert észrevették, hogy egyiküknek pár héten belül lejár az útlevele. De még a kétezres évek elején is vízumszerű igazolás kellett ahhoz, hogy a saját felszerelésünket át tudjuk vinni Ausztriába. Az lett az ars poeticánk, hogy országok között és zenei stílusok között is bátran lehessen közlekedni, akár lejárt útlevéllel (expired passport) is” – magyarázza Lacza Gergely, aki a rockzenén belül olyan sok stílust kedvel, hogy legnagyobb kedvenceit is csak hosszas unszolásra nevezte meg. Ez a King's X és a Deep Purple.

A zenekarban a kezdeti klasszikus hard rock alapokhoz modernrock- és progresszívrock-elemek csapódtak, később pedig alternatív irányba is elmozdultak. Lacza Gergely „szubjektív hard rocknak” nevezte el a stílusukat, mert a saját fejük után mennek, és nem érdeklik őket a trendek. A csapat életében fontos állomás volt az 1999-es zselízi Ritmus 99 fesztivál, ahol 17 fellépő közül a második helyet és a különdíjat szerezték meg a Gyökér című Radnóti-vers rockos feldolgozásával. A zsűriben olyanok ültek, mint Robo Grigorov, Kóbor János és Debreczeni Ferenc, a nyeremény pedig az volt, hogy a Szlovák Rádió stúdiójában felvehették első demójukat. Aztán többször játszottak az Omega és a Republic előzenekaraként, két–három ezres közönség előtt.

„A 2000-es évek elején voltak olyan időszakaink, amikor hetente három–négy helyen játszottunk. Ma inkább havonta vagy negyedévente koncertezünk, mert ahogy fokozatosan családosodott a zenekar, jöttek a gyerekek, a magánélet fontosabb lett számunkra” – mondja a zenekar vezetője, hozzátéve, hogy tudatosan döntöttek az amatőr lét mellett, mert nem akarták feláldozni a normális életet a karrier érdekében. A lemezkiadást sem vitték túlzásba, eddig két albumuk jelent meg. Azt is eldöntötték, hogy inkább a minőségre koncentrálnak, mint a mennyiségre, megválogatják, hol és milyen feltételek mellett játszanak. „Az ember 18 évesen még lelkesen eljár zenélni egy kocsmába, ahol nem kap gázsit és pár részeg előtt mutatja be a tudományát, de negyven környékén ez már kissé ciki. Persze nem arról van szó, hogy óriási összegeket kérnénk, de a minimális megbecsülést azért elvárjuk, és erre buzdítunk minden zenészt.”

Lacza Gergely a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnökeként is hirdeti az élőzene fontosságát és értékeit. Két éve egy mozgalmat is indított Élve zenélő Felvidék címmel, amelynek kedvező visszhangján maga is meglepődött. „Ennek a kezdeményezésnek egyik sarkalatos pontja, hogy az amatőr zenészek is megérdemlik, hogy megtérítsék az útiköltségüket, legyen egy öltözőjük és meleg ételt biztosítsanak számukra a szervezők. Ha ezt nem kapják meg, inkább ne vállalják a fellépést, mert így a szakma presztízsét ássák alá”– véli.

A zenekar évekig saját klubot működtetett Pozsonyban, a magyar egyetemistákat tömörítő József Attila Ifjúsági Klub társszervezésében. Mivel unalmasnak tartották, hogy csak ők játsszanak, vendégeket is hívtak, és nem csak zenészeket. Képző-művészek, írók, költők is bemutatkozhattak, olyanok, akiket a zenekar tagjai kedveltek, vagy épp aktuálisak voltak, például új kötetük jelent meg. „Ezek az estek oldottabb hangulatban zajlottak, például néhány feldolgozást is játszottunk, amit rendes koncerteken nemigen szoktunk. Egyszer kapásból megzenésítettük a vendég költő, Tóth László egyik versét, aki nagyon boldog volt ettől.” Aztán a csapat áttette székhelyét Dunaszerdahelyre, a klubestek a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetben folytatódtak, majd egyre ritkultak, végül elhalt a kezdeményezés – a már említett „családosodás” miatt.

Az Expired Passportban az évek alatt sokan megfordultak. Az alapfelállásból a zenekar vezetője mellett Vajda András gitáros maradt. A volt tagok közül sokan ott lesznek a szombati jubileumi koncerten, Gálffy Hodosy Marianna, a zenekar egykori énekesnője például a férjével, Gálffy Józseffel együtt alapított Aranymetszés duó tagjaként a szünetben festi alá Nagy Dani kiállítását. Ez a minitárlat szintén kapcsolódik az Expired Passporthoz, de a miként, a részletek egyelőre titkosak. 
Ott lesz Dunaszerdahelyen a zenekar régi barátja, Török Ádám is, a legendás Mini együttes vezetője, aki meghonosította a fuvolát a magyar rockzenében, és aki az Expired Passport második, ZOO című albumán is közreműködött. „Nem egyedül érkezik, hoz magával egy tizenhárom éves gitárvirtuózt, Fehér Ádámot, akivel duóban is fel szoktak lépni. A vendégek közt lesz Bíró Szabolcs is, aki egyszer beugró énekesként abszolvált velünk egy jó hangulatú nyári miniturnét. A koncertet követő afterpartin pedig Göbő Anna és édesapja, Göbő Sándor énekel megzenésített verseket”– tudtuk meg Lacza Gergelytől. A tarkának és izgalmasnak ígérkező est, amely az Élvejátszva címet kapta, 18 órakor kezdődik. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?