Középpontban: Attila és kora

Több éve élénk színfoltnak számít a hazai nyári egyetemek és művelődési táborok palettáján az ipolysági Örökség Népfőiskolai Tábor. A Palóc Társaság július 7-e és 13-a között immár nyolcadik alkalommal várja a hajdani Hont vármegye székhelyére mindazokat, akik behatóbban szeretnének foglalkozni a magyar őstörténettel, illetve nemzeti kulturális örökségünkkel.

A műsorkínálatról Urbán Aladárral, a Palóc Társaság elnökével beszélgettem.

Ejtsünk elöljáróban néhány szót magáról a Palóc Társaságról.

Legfontosabb feladatunknak az Ipoly mentén élő palócok hovatartozás-tudatának és őseink kulturális hagyatékának a megőrzősét tartjuk. Ezt a célt szolgálják a rendezvényeink és kiadványaink is. Elsősorban az alapiskolák és a középiskolák tanulóit igyekszünk megszólítani, mivel ők a legfogékonyabbak a népművészet, az irodalom iránt. Egyik legfontosabb rendezvényünk a Kárpát-medencei Madách Találkozó, mely diákokhoz és tanáraikhoz egyaránt szól.

A VIII. Örökség Népfőiskolai Tábor központi témája Attila hun király, illetve kora. Honnan adódott a témaválasztás?

A népfőiskolai táborainkban elhangzó előadásokat általában próbáljuk egy téma köré csoportosítani. Mivel Attila hun király őstörténetünk egyik legmeghatározóbb alakja, úgy döntöttünk, idén őt, illetve korát állítjuk az előadások középpontjába. De szó lesz II. Rákóczi Ferenc fejedelemről is, hiszen a magyarság idén emlékezett meg a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 300. évfordulójáról.

Milyen előadásokat hallgathat idén a közönség?

A VIII. ÖNT-öt július 7-én nyitja meg Makovecz Imre építőművész. Ezt követően Bakay Kornél régész, történész tart előadást Attila nagykirály és elődeinek birodalma címmel. Július 8-án Molnár V. József néplélekrajz-kutató előadásai hangzanak el Szent László Attila táltoserejének örököse, valamint Attila – népünk égig érő fája címmel. Ezt követően Tábori László keletkutató beszél párthusokról, hunokról, magyarokról. Kiss Irén kultúrtörténész előadásának címe Attila, a mágus, majd Kiss Dénes költő, nyelvkutató tart előadást Aki fázik, fát keres címmel. Július 9-én Gál Péter és Szelestey László néprajzkutatók Attilahon néphagyományai, illetve Mitikus történelmünk hősei – Attilától Sobri Jóskáig, majd Záhonyi András történész Mítoszok, mondák és a csillagos ég, végül pedig Kocsis István író, történész Attila Róma nyitott kapuja előtt című előadásai hangzanak el. A következő napon Szántai Lajos történész tart előadást Attila hármas koporsója és Magyarország feltámadása címmel. Ezt követően Csete György építész és Csete Ildikó textilművész elevenítik meg Attila alakját, a nap záróakkordjaként pedig Friedrich Klára íráskutató előadása hangzik el Kárpát-medencei birtoklevelünk: a rovásírás címmel. Július 11-én Pap Gábor magyarságtudós mesél azokról az időkről, amikor „Jött éve csodáknak”, majd Szörényi Levente ének- és zeneművész világít rá a színház és történelem viszonyára.

Kirándulást is ígér a program.

ĺgy igaz. Július 12–13-án Rákóczi nyomdokain bejárjuk Borsit és Kassát, a fejedelem szülő- és nyugvóhelyét.

Milyen kísérőprogramok várják a táborba látogatókat?

Esténként, 20 órai kezdettel a köz- és hitélet képviselőivel, valamint művészekkel találkozhatnak a táborlakók. Juhász Judit és Vödrös Attila újságírók, Hegedűs Zsuzsanna énekművész, református lelkész, valamint Szakács Gábor énekes-dalszerző jelezte érkezését, aki a közönségnek bemutatja Attila ifjúsága című történelmi zeneművét. Pénteken pedig dal- és táncestet rendezünk.

Végezetül egy megválaszolatlan kérdés marad: hol, milyen levélcímen jelentkezhetnek az érdeklődők?

A jelentkezéseket a Palóc Társaság címére küldhetik (991 31 Vrbovka 53), de drótpostán is elérhetők vagyunk a [email protected] címen. Sok szeretettel várjuk mindazokat, akik tudatosították, hogy őstörténetünk megismerése a megmaradás egyik alappillére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?