Kultúra

Kortárs művek a koronavírusról

Bár a kiállítóhelyek zárva vannak, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma minden részlegén folytatódik a munka. Pozsonyban az ez évre tervezett kiállításokat készítik elő, Szklabonyán a renoválással, Alsósztregován a kastélypark felújításával finiselnek, Kassán a Márai-emlékkiállítás katalógusán dolgoznak – mondta el Jarábik Gabriella, az intézmény igazgatója.
author
Lakatos Krisztina

2020. április 16. 15:17

dd
Május 28-án már a renovált szklabonyai emlékházban szerettek volna megemlékezni Mikszáth Kálmán halálának 110. évfordulójáról.  (Fotó: Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma)

Májusra, a Múzeumok éjszakájára egy művészettörténeti csemegével készült a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma: az 1913-ban Trencsénben született és 1982-ben Budapesten elhunyt Vajda Júlia életművét szerették volna bemutatni a festőművész és grafikus fiatalkori lakhelyén, Pozsonyban. Már csak azért is, mert az egész életében kísérletező, rendkívül sokszínű alkotó – aki húszévesen költözött Budapestre festészetet tanulni, és bár az ötvenes évektől kiszorult a magyar művészeti nyilvánosságból, lakása évtizedeken át az alternatív művészeti törekvések egyik központja volt – ma is híresebb külföldön, mint odahaza, nálunk pedig jószerével ismeretlen a neve. A Vajda Júlia-kiállítás Szentendréről érkezik a Brämer-kúriába, így ha a megnyitó a koronavírus-járvány miatt nem is valósulhat meg az eredetileg tervezett időpontban, később pótolható.

Ugyanez vonatkozik a múzeum talán legnagyobb idei projektjére is. Ötven éve, 1970. május 31-én hunyt el Fábry Zoltán író, publicista, kritikus, a (cseh)szlovákiai magyar közösség 20. századi történetének megkerülhetetlen alakja; a hónapok óta tartó komoly kutatás, gyűjtőmunka eredményeként készülő kiállítást egy dokumentumfilm és egy kiadvány egészíti ki. Jarábik Gabriella azzal számol, hogy ha júniusban is tartanak a korlátozások, akkor a bemutató őszre marad, utána pedig szeretnék utaztatni a kiállítást. 

Pozsonyban az évet egy kortárs képzőművészeti kiállítás zárná. Csanda Máté kurátor hazai magyar és magyar kapcsolódású szlovák alkotókat szólított meg egy adott témában, amely most változni látszik: felmerült az ötlet, hogy a tárlatra készülő művek a koronavírusra reflektálnának. 

dddd
Az emlékház egy jobb időben megújult külsővel fogadja majd a látogatókat. (Fotó: Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma)

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója arra is kitért, nagy szerencse, hogy a nagykürtösi régióban nincs olyan járványhelyzet, amely a munkálatok felfüggesztését követelte volna, így Szklabonyán és Alsósztregován is finiselnek a felújítással. Május 28-án már a renovált szklabonyai emlékházban szerettek volna megemlékezni Mikszáth Kálmán halálának 110. évfordulójáról, s noha az emlékünnepség valószínűleg elmarad, az épület egy jobb időben megújult külsővel fogadja majd a látogatókat. Alsósztregován, ahol néhány éve megtörtént a Madách-kastély teljes körű felújítása, már csak a kastélypark rendezése váratott magára. A területen új utakat, pihenőhelyeket alakítottak ki, az iskola szomszédságában helyet kapott két játszótér, felépítettek egy kis pódiumot a szükséges kiszolgálóépülettel, a kastély mellé rózsalugast álmodtak, nem utolsósorban pedig felújították a Madách-síremléket. A parkon végigvezető „történelmi ösvényt” egyebek mellett interaktív információs táblák jelölik, amelyek a gyerekeknek és a felnőtteknek is tartogatnak hasznos ismereteket: hogy nézett ki régen a kastély, kik fordultak meg ott Madách Imre idejében, kik nyugszanak Az ember tragédiája költőjével együtt a családi sírkamrában... A munka nagyja megvan, a parkban már az utolsó simításokat végzik.

Kassán a múlt év elején nyílt meg a Márai család egykori, Mészáros utcai otthonában a Márai Sándor előtt tisztelgő új állandó emlékkiállítás, amelynek most készül a kétnyelvű, magyar és szlovák katalógusa, angol és német rezümével. Jarábik Gabriella hozzátette, remélik, mire a kiadvány megjelenik, újra megnyílhat a kiállítás is. 

A Szlovák Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma egyébként az SZNM válságstábjának iránymutatása alapján igyekszik átszervezni az alkalmazottak tevékenységét. Azok a dolgozók, akiknek a munkaköre ezt lehetővé teszi, otthonról végzik a feladataikat. Azokat, akiknél ez nem megoldható, részben a múlt évről megmaradt, részben az idei szabadság egy részének kivételére utasította az intézmény vezetése, illetve május végéig 80 százalékos bérszintről döntött a válságstáb. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Michal Šipoš

Šipoš bízik abban, hogy szombaton egyezség születik a kormány és az orvosok között

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

VIDEÓ: Nemzetközi kábítószer-ellenes akcióban vett részt a NAKA – 44 személyt vettek őrizetbe

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

szelektív hulladékgyűjtés

Mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés?

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Vb-2022 – A lengyelek a szaúdiak legyőzésével csoportjuk élére ugrottak

Uladzimir Makej
Frissítve

Meghalt Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.