Kultúra

Kortárs művek a koronavírusról

Bár a kiállítóhelyek zárva vannak, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma minden részlegén folytatódik a munka. Pozsonyban az ez évre tervezett kiállításokat készítik elő, Szklabonyán a renoválással, Alsósztregován a kastélypark felújításával finiselnek, Kassán a Márai-emlékkiállítás katalógusán dolgoznak – mondta el Jarábik Gabriella, az intézmény igazgatója.
Lakatos Krisztina

2020. április 16. 15:17

dd
Május 28-án már a renovált szklabonyai emlékházban szerettek volna megemlékezni Mikszáth Kálmán halálának 110. évfordulójáról.  (Fotó: Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma)

Májusra, a Múzeumok éjszakájára egy művészettörténeti csemegével készült a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma: az 1913-ban Trencsénben született és 1982-ben Budapesten elhunyt Vajda Júlia életművét szerették volna bemutatni a festőművész és grafikus fiatalkori lakhelyén, Pozsonyban. Már csak azért is, mert az egész életében kísérletező, rendkívül sokszínű alkotó – aki húszévesen költözött Budapestre festészetet tanulni, és bár az ötvenes évektől kiszorult a magyar művészeti nyilvánosságból, lakása évtizedeken át az alternatív művészeti törekvések egyik központja volt – ma is híresebb külföldön, mint odahaza, nálunk pedig jószerével ismeretlen a neve. A Vajda Júlia-kiállítás Szentendréről érkezik a Brämer-kúriába, így ha a megnyitó a koronavírus-járvány miatt nem is valósulhat meg az eredetileg tervezett időpontban, később pótolható.

Ugyanez vonatkozik a múzeum talán legnagyobb idei projektjére is. Ötven éve, 1970. május 31-én hunyt el Fábry Zoltán író, publicista, kritikus, a (cseh)szlovákiai magyar közösség 20. századi történetének megkerülhetetlen alakja; a hónapok óta tartó komoly kutatás, gyűjtőmunka eredményeként készülő kiállítást egy dokumentumfilm és egy kiadvány egészíti ki. Jarábik Gabriella azzal számol, hogy ha júniusban is tartanak a korlátozások, akkor a bemutató őszre marad, utána pedig szeretnék utaztatni a kiállítást. 

Pozsonyban az évet egy kortárs képzőművészeti kiállítás zárná. Csanda Máté kurátor hazai magyar és magyar kapcsolódású szlovák alkotókat szólított meg egy adott témában, amely most változni látszik: felmerült az ötlet, hogy a tárlatra készülő művek a koronavírusra reflektálnának. 

dddd
Az emlékház egy jobb időben megújult külsővel fogadja majd a látogatókat. (Fotó: Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma)

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója arra is kitért, nagy szerencse, hogy a nagykürtösi régióban nincs olyan járványhelyzet, amely a munkálatok felfüggesztését követelte volna, így Szklabonyán és Alsósztregován is finiselnek a felújítással. Május 28-án már a renovált szklabonyai emlékházban szerettek volna megemlékezni Mikszáth Kálmán halálának 110. évfordulójáról, s noha az emlékünnepség valószínűleg elmarad, az épület egy jobb időben megújult külsővel fogadja majd a látogatókat. Alsósztregován, ahol néhány éve megtörtént a Madách-kastély teljes körű felújítása, már csak a kastélypark rendezése váratott magára. A területen új utakat, pihenőhelyeket alakítottak ki, az iskola szomszédságában helyet kapott két játszótér, felépítettek egy kis pódiumot a szükséges kiszolgálóépülettel, a kastély mellé rózsalugast álmodtak, nem utolsósorban pedig felújították a Madách-síremléket. A parkon végigvezető „történelmi ösvényt” egyebek mellett interaktív információs táblák jelölik, amelyek a gyerekeknek és a felnőtteknek is tartogatnak hasznos ismereteket: hogy nézett ki régen a kastély, kik fordultak meg ott Madách Imre idejében, kik nyugszanak Az ember tragédiája költőjével együtt a családi sírkamrában... A munka nagyja megvan, a parkban már az utolsó simításokat végzik.

Kassán a múlt év elején nyílt meg a Márai család egykori, Mészáros utcai otthonában a Márai Sándor előtt tisztelgő új állandó emlékkiállítás, amelynek most készül a kétnyelvű, magyar és szlovák katalógusa, angol és német rezümével. Jarábik Gabriella hozzátette, remélik, mire a kiadvány megjelenik, újra megnyílhat a kiállítás is. 

A Szlovák Nemzeti Múzeum tagintézményeként működő Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma egyébként az SZNM válságstábjának iránymutatása alapján igyekszik átszervezni az alkalmazottak tevékenységét. Azok a dolgozók, akiknek a munkaköre ezt lehetővé teszi, otthonról végzik a feladataikat. Azokat, akiknél ez nem megoldható, részben a múlt évről megmaradt, részben az idei szabadság egy részének kivételére utasította az intézmény vezetése, illetve május végéig 80 százalékos bérszintről döntött a válságstáb. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Joe Biden
Frissítve

Letette a hivatali esküt Joe Biden, már több rendeletet alá is írt

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő szerint még folyik az egyeztetés arról, két vagy egy nemzetiséget lehet-e majd bejelölni a népszámlálás során ⋌(TASR-felvétel)

Elhalasztják a népszámlálás egy részét, de a második nemzetiség bevallásáról nem döntöttek

autógyártás

Az autógyártók menthetik meg idén a gazdaságot

Zuzana Čaputová

Čaputová, Matovič és Kollár is gratulált Bidennek

Párkányba várják az ebedi, muzslai és kicsindi lakosokat is -  a szerző felvétele

Párkány: tesztelés négy helyszínen, a muzslaiak, ebediek és a kicsindiek számára is

juve

Olasz Szuperkupa - Kilencedszer a Juventusé a trófea

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.