„Korszakos változásnak lehettünk tanúi”

Balassagyarmat. A magyar kultúra napja alkalmából Balassagyarmaton 1964 óta minden évben átadják a Nógrád Megye Önkormányzatának Közgyűlése által létrehozott Madách Imre-díjat (Nógrád Megye Madách Imre Díja).

Balassagyarmat. A magyar kultúra napja alkalmából Balassagyarmaton 1964 óta minden évben átadják a Nógrád Megye Önkormányzatának Közgyűlése által létrehozott Madách Imre-díjat (Nógrád Megye Madách Imre Díja). Ebben az évben Lencsés Róbert képzőművész és a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma vehette át a díjat. A kitüntetést a pozsonyi intézmény a Mikszáth és Madách szellemi örökségének ápolása és továbbadása terén kifejtett munkájával, valamint a két irodalmi emlékhely, a Madách-kastély és a Mikszáth Emlékház felújításával érdemelte ki. A díjat szombaton a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár dísztermében Becsó Zsolt, a Közgyűlés elnöke adta át Jarábik Gabriellának, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatónőjének.

Dr. Kovács Anna, a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet főigazgató asszonya a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma létrejöttét és működését ismertető, valamint munkásságát méltató köszöntőjében elmondta: „A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma 2003 januárjában vette át a szkla?bonyai Mikszáth Kálmán Emlékházat és a sztregovai Madách-kastélyt. (Intézményi együtt??mű?ködésünk azóta folyamatos – a Madách Irodalmi Napot 2003-tól közösen rendezzük Csesztvén és Sztregován, de közösek a Mikszáth-rendezvényeink is Horpácson és Szklabonyán.) Mikszáth szülőfalujában, Szklabonyán nem egészen két év alatt a múzeum vezetésének és munkatársainak szak??mai és szervező munkája ered?ményeként megvalósult az épület teljes külső és belső felújítása, modernizálása, sőt 2005-ben Itt élte át címmel új állandó, korszerű Mikszáth-emlékkiállítás átadására is sor került, amely – hétfő kivételével – naponta látogatható. 2007-ben a múzeum egyetemek magyar tanszékeinek bevonásával nemzetközi tudományos konferenciát rendezett, amelynek tárgya a Mikszáth-művek fordítása volt.”

A főigazgató asszony korszakos változást említett a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma munkájának eredményeivel kapcsolatban, amikor arról beszélt, hogy: „Mindazok, akik a múlt században, a huszadikban is jártunk a szklabonyai múzeumban – már ha bejutottunk az épületbe –, tudjuk és felmérhetjük mekkora eredmények születtek, korszakos változásnak lehettünk tanúi.” Az elismerést így folytatta: „Hasonló az élmény az alsósztregovai Madách-kastélyban járva is. Madách Imre szülő- és lakhelyén, mely egyben a költő nyugvóhelye is, egyebek között Rigele Alajos síremlékének helyreállításával kezdődött meg a múzeumi munkák sora. A Madách Imre életét bemutató kiállítás mellett 2003-tól Kass János illusztrációit, 2004-től Zichy Mihály műveit és Nagy Zoltán metszeteit, 2005-től a Tragédia szlovák színpadi bemutatóit ismerheti meg a kastélyba látogató.” (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?