Könyvekben rejtőzködő művek

cpin

A Pozsonyi Városi Galéria héten nyílt kiállítása olyan műfajjal foglalkozik, amelyre nem tipikusan tekintünk művészetként. Márpedig a hazai könyvkiadás történetét vizsgálva kijelenthetjük, hogy számos művelője készített művészi színvonalú munkákat. A tárlat az illusztráció történetét mutatja be a hatvanas évektől napjainkig.

A mesekönyvek illusztrációi az első képzőművészeti alkotások, amelyekkel gyerekként találkozunk. Rajtuk keresztül ismerkedünk a valóságos és kitalált történetekkel, az illusztrációk segítenek megismerni a minket körülvevő világ összefüggéseit és az események logikáját, és a papírra rajzolt hősök azok, akik által tudatosítjuk, miért is kellene arra törekednünk, hogy jók, igazságosak és becsületesek legyünk. Bár a történetek részletei később feledésbe merülnek, a könyvek oldalán található képek gyakran az emlékezetünkbe vésődnek.

Ezért is különös, hogy míg az írók neveit ismerjük, az illusztrátorok érdemei mellékvágányra terelődnek. Ezért is hiánypótló a Pozsonyi Városi Galéria törekvése, hogy az illusztráció történetével ismertesse meg a nagyközönséget. A tárlat anyaga időrendi sorrendet követ. A kurátorok kiemelten foglalkoznak a hatvanas és a hetvenes évek időszakával, amikor kifejezetten kísérletező kedv jellemezte a szlovák könyvkiadás illusztrációs munkálatait.

A kiállítás azt is feltárja, hogy azok a képzőművészek, akik a hetvenes években nem állíthatták ki a műveiket, hogyan találtak menedéket az illusztrációban, és arra is kitér, hogy mi történt a könyvpiaccal a kilencvenes években, amikor számos könyv kiadatlanul maradt.

Az illusztráció történetének feltárása már csak azért is nehézkes, mivel a képzőművészet más műfajaival ellentétben az illusztrációk kevésbé találhatóak meg múzeumok és galériák gyűjteményében, hiszen ezek gyakran a fontosabbnak tekintett képzőművészeti műfajokra összpontosítanak – ezért is kellett a kurátoroknak a kiállított művek többségét egyéni gyűjteményekből összeállítaniuk.

A tárlat több mint öt hónapon át, október 10-ig várja az érdeklődőket a Pálffy-palotában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?