Könyv Pozsony vármegye nemességéről

Pozsony vármegye nemessége (Šľachta Bratislavskej stolice) címmel igényes könyv jelent meg a közelmúltban szlovák nyelven az Agentúra Luigi kiadó gondozásában.

Pozsony vármegye nemessége (Šľachta Bratislavskej stolice) címmel igényes könyv jelent meg a közelmúltban szlovák nyelven az Agentúra Luigi kiadó gondozásában. A közel félezer oldalas kötet a Series Nobilium című heraldikai-genealógiai lexikonsorozat első darabjaként látott napvilágot; a szerzők – Denis Pongrácz, Strešňák Gábor, Radoslav Ragač, Tomáš Tandlich és Frederik Federmayer – idővel további egykori felvidéki megyék nemességéről szeretnének hasonló, a nyomtatásban már megjelent adatokat és a még publikálatlan levéltári meg egyéb forrásokat egyaránt kritikusan feldolgozó monográfiákat készíteni.

A könyv bevezető tanulmánya alapos áttekintést ad a Csallóközt és a Mátyusföld egy részét is magába foglaló, a korabeli Magyarországon és a tágabb régión belül gazdasági-politikai-kulturális szempontból mindvégig meghatározó szerepet játszó Pozsony vármegyéről és annak nemességéről. A további, legterjedelmesebb rész betűsorrendben, egy-egy szócikkben mutatja be a nemesi családokat. Pozsony vármegye mintegy 550 nemes családját dolgozza fel, amelyeket az 1650-es nemesi összeírás alapján válogattak össze. A leírások tartalmazzák az adott család(ok)ra vonatkozó adatforrásokat, amelyek alapján ki-ki akár felmenői történetének is utánajárhat. Nem száraz olvasmány a könyv, hiszen helyenként kisebbfajta „családregények” körvonalazódnak, vagy töredékes, de érdekes történetek, fordulatok villannak fel. Ezek pedig nemcsak az őseik históriáját meglelő (vagy itt is megtaláló) utódok, hanem minden érdeklődő számára érdekesek lehetnek. Olvashatunk Ághokról, Baloghokról, Csepregiekről, Csibákról, Deákokról, Erdeősökről, Fülöpökről, Gálokról, Hodossyakról, Lelkesekről és más famíliákról.

A legtöbb szócikk mellett a bemutatott család címere is látható (fekete-fehér vagy színes kivitelben) – valamennyi az egyik társszerző és grafikai szerkesztő, Denis Pongrácz munkája. Ő készítette a szöveges rész utáni, a főbb családok címereit tartalmazó színes képmellékletet is. Összesen több mint háromszáz címerrel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A könyvet a felhasznált irodalom és levéltári anyag jegyzéke, a szócikkekhez fűzött megjegyzések családonkénti, betűrendes mutatója, valamint egy német és egy angol nyelvű rezümé zárja.

A szerzők lejegyzett, eredeti formájukban használják a családneveket, feltüntetve valamennyi ismert alakváltozatot. Ez – amellett, hogy a családfájukat kutatók tájékozódását is segítheti – a magyar és egyáltalán: a történelmet hitelesen szerető olvasó szemének is kedves.

(A könyv a következő címen rendelhető meg: Antikvariát Pegas, František Slíž, Bohrová 3, Bratislava – Petržalka)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?