Konvergenciák – zenei játékok gyerekeknek is

Pozsony. Hét évvel ezelőtt, 2000-ben alapította meg Jozef Lupták jeles szlovák csellóművész a Konvergencie (Konvergenciák) című nemzetközi kamarazenei fesztivált, amely kezdetben csak a fővároshoz kapcsolódott.

Pozsony. Hét évvel ezelőtt, 2000-ben alapította meg Jozef Lupták jeles szlovák csellóművész a Konvergencie (Konvergenciák) című nemzetközi kamarazenei fesztivált, amely kezdetben csak a fővároshoz kapcsolódott. Idővel azonban Szlovákia más településein is „önállósultak” a Konvergencie-hangversenyek, így az utóbbi négy év alatt 25 koncert hangzott el tíz szlovákiai városban. Eddigi, hét évfolyama alatt a zenei fesztivál eseményeire Pozsonyban megközelítőleg tízezren, vidéken pedig négyezren váltottak jegyet. A fesztivál rövid történelmében – égisze alatt – 250 hazai és külföldi zenész lépett a pódiumra.

Idén, a nyolc vidéki hangverseny után a fővárosban szeptember 13. és 16. között tartják a Konvergencie koncertjeit, melyeknek a klarisszák temploma, valamint a Design Factory Galéria ad otthont.

A zenei rendezvénysorozat ez évi, nyolcadik évfolyama a Visegrad Cello Quartett – V44V hangversenyével indul holnap a klarisszák templomában. A formációt négy kiváló csellóművész alkotja: a szlovák Jozef Lupták, a magyar Varga Tamás, a cseh Jiří Bárta, valamint a lengyel Alexandra Ohar. A zenészek ebben a felállásban bemutatkoztak már Prágában, Plzeňben, valamint Párizsban is, s repertoárjukon szlovák, magyar, cseh és lengyel kortárs művek szerepelnek. A pozsonyi koncerten Ligeti György egyik zeneművét is megszólaltatják, valamint itt hangzik el először Vladimír Godár legújabb szerzeménye.

Dzsesszt, nép- és komolyzenét játszó muzsikusokból – Stano Palúch, Róbert Ragan, Marcel Comendant – alakult meg a Pacora Trio 2004-ben. Az idei Konvergencie egyik érdekességének számít majd (közvetlen a Visegrad Cello Quartett – V44V bemutatkozása után) az ő éjszakai koncertjük, amely műfajilag a dzsessztől a világzenéig terjed.

A fesztiválnak francia vendég?művészei is lesznek. A Design Factory Galériában 14-én A kamarazene francia éjszakája című koncerten, amely a Ravel-évforduló jegyében zajlik majd, a francia Trio Dumkyé lesz a főszerep, de az esten fellép a cseh–szlovák Icarus Quartett is.

Dzsessz árad majd a húrokból 15-én: a Design Factoryban Stano Palúch, Michal Vavro, Juraj Griglák és Ajdži Sabo csapata, az Acoustic Colours – ahogy ők nevezik meg stílusukat – akusztikus zenét játszanak majd: ami (ugyancsak az ő értelmezésükben) a megnyilvánulás teljes szabadságát jelenti a zene által.

A fesztiválszervezők a gyerekekre is gondoltak. 16-án, 15.30-tól ők vehetik birtokba a Design Factoryt a Zene mint játék című koncert idejére. Ivan Šiller zongorista és vendégei a zenélést játékkal kiegészítve-kombinálva vonják be Sztravinszkij A katona története című egyfelvonásosába a gyerekeket. Ivan Šiller a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, szeret a gyerekekkel zenét teremteni, mert ilyenkor újra gyerekként tudja velük felfedezni és ízlelgetni a hangzást, a ritmust, a melódiát, s ezt ők is élvezik. A Sztravinszkij-muzsikán kívül Ligeti György és Henry Cowel egy-egy alkotásába is „be?játszhatják” magukat a gyerekek, zenei kalauzukkal, Ivan Šillerrel.

A hagyománynak megfelelően (16-án, ugyancsak a Design Factoryban) idén is megtartják A kamarazene pozsonyi éjszakáját, amelyen ezúttal Ján Levoslav Bella zenéjének kvalitásait ízlelgetheti a közönség Brahms és Dvořák muzsikájának tükrében, az Icarus Quartett tolmácsolásában. S akit esetleg elálmosít ez a zene, közvetlenül a Bella-, Brahms- és Dvořák-melódiák után orosz altatódalokat is kap Petra Noskaiová előadásában, Vladimír Godár zongorakíséretével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?