Koncentrációs táborban mutatják be a Schindlerről szóló operát

Prága |

<p>A második világháborúban zsidókat mentő Oskar&nbsp;Schindler&nbsp;német gyárosról és feleségéről szóló operát állítanak színpadra a csehországi Brněnecben, az egykori koncentrációs táborban.</p>

Az opera Thomas Morse amerikai zeneszerző műve. Morse elmondta, hogy a darab bemutatásával szeretne hozzájárulni az egykori brneneci láger- és gyárkomplexum megőrzéséhez. Schindler zsidó munkásokat alkalmazott a brneneci gyárában, és így több mint ezer ember életét mentette meg, akikre halál várt volna, ha a nácik deportálják őket. A történelmi helyszínt szeretnék holokauszt-emlékhellyé változtatni.

Martin Netolicky, Pardubice régió önkormányzati vezetője, a cseh törvényhozás alsóházában támogatta az emlékhely létrehozását, és hangsúlyozta, hogy Brněnec egyedülálló történelmi helyszín, mivel csak ez a koncentrációs tábor maradt fenn Csehország területén a háború után, a gyárban pedig egészen a legutóbbi időkig folytatódott a textilgyártás. A komplexum azonban jelenleg romos állapotban van.

Morse négy éve fogott hozzá a Frau Schindler című opera megkomponálásának. A mű megalkotásakor a szereplők lelki motivációira és egymáshoz fűződő kapcsolataikra összepontosított. A zeneszerző úgy vélte, az általa ábrázolt Schindler-portré közelebb áll a valósághoz, mint a Steven Spielberg Oscar-díjas filmjében megjelenő gyáros. 

A Cseh Soa és Oskar Schindler Emlékhely Alapítvány holokauszt-emlékhellyé szeretné alakítani az egykori gyárat és koncentrációstábort. A tervek szerint felépítenék a tábor hű mását, ahol bemutatnákSchindler életét és néhány fogoly sorsára is rávilágítanának.

Az emlékhelyen látogatókat fogadnának - külföldi érdeklődőkre is számítanak -, valamint kiállításokat és konferenciákat szerveznének. Tervbe vették holokauszttémájú könyvek kiadását és filmek készítését is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?