Kőbányára száműzték a könyvfesztivált

rr
Budapest |

Idén a pandémia miatt április helyett novemberben tartják a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A helyszín is változik, ami nem biztos, hogy használ a rendezvénynek. 

Magyarország egyik legfontosabb, elsősorban a világirodalomra fókuszáló könyves eseménye 2008 óta Budán, a Millenárison zajlott. Idén azonban a kőbányai Északi Járműjavító helyén kialakított Eiffel Műhelyházzal kell beérniük a szervezőknek. A helyszínváltoztatásra azért volt szükség, mert abban az időszakban a kormány Álmok álmodói című kiállítása lesz látható a Millenáris Parkban, és a kiemelten fontos tárlat mellett már nem férne el a könyvfesztivál. 

Az idén 27. alkalommal megvalósuló eseményt előreláthatóan november 4–7. között rendezik meg. Az időpont változtatására azért volt szükség, mert a magyar kormány a járványhelyzet miatt korábban megtiltotta a 100 fő részvételét meghaladó beltéri, illetve az 500 főnél nagyobb látogatottságú kültéri rendezvényeket. A fő szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete reméli, hogy novemberben már a műhelyház belső tereiben is megtarthatóak lesznek a tervezett könyvbemutatók, beszélgetések, felolvasások, amelyeken előzetes regisztrációt követően lehet majd részt venni.

Az Eiffel néven ismert, 1886-ban átadott öthajós csarnokrendszert a vágsellyei születésű Feketeházy János, a magyar építészet egyik szürke eminenciása tervezte, aki 1866-ban gyakornokként többek közt a Boszporusz-csatorna tervezésében is részt vett.

A csarnok az utóbbi időben üresen állt, a felújítást és átalakítást követően 2020-tól a Magyar Állami Operaház logisztikai és művészeti központjának ad otthont. Itt működik az opera próba-, gyártó- és raktárközpontja, amelyben egy 500 személyes rendvényterem, egy házi színpad és egy zenekari stúdió. A tervek szerint az operának itt lesz az utánpótlás képzésére szolgáló zeneiskolája, és jelmezkölcsönzőt is nyitnak. A nagyszabású terveknek eddig csak egy része valósult meg, ezért bőven lesz hely novemberben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál befogadására. 

Néhány kiadó illetékesei azonban attól tartanak, hogy a kényszerű helyszínváltozás miatt elveszítik potenciális közönségük egy részét – ráadásul az esetleges járványügyi korlátozások további érdeklődőket riaszthatnak el a rendezvénytől. Az Eiffel-csarnok tömegközlekedéssel nehezebben megközelíthető, mint a Millenáris Park.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?