„Klasszicizmus 3 rimmel”

Szeged. Szakemberek előtt is ismeretlen József Attila-vers kéziratát vásárolta meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum egy aukción a kulturális minisztérium támogatásával – közölte az intézmény szóvivője.

Szeged. Szakemberek előtt is ismeretlen József Attila-vers kéziratát vásárolta meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum egy aukción a kulturális minisztérium támogatásával – közölte az intézmény szóvivője.

„Ez a fazon új fazon / Azon / Ban lehet, hogy el is utazom” – írta a költő „Klasszicizmus 3 rimmel” című háromsoros versében, amelyet Babits Mihálynak, örök mesterének ajánlott.

Az 1925. december 21-i keltezésű kézírásos tercina fénymásolatát Lengyel András, a múzeum irodalomtörténésze bocsátotta az MTI rendelkezésére. Az intézmény szóvivője, Medgyesi Konstantin közlése szerint a költő egy 1925-ben publikált, Ady Endre-versfordításokat tartalmazó kiadványba írta bele a költeményt. A múzeum irodalomtörténésze szerint József Attila alighanem baráti társaságban kapta a kis füzetet, amelybe ott helyben rögtönözve jegyezte le Babits Mihályt fricskázó avantgárd alkotását. A fiatal költő számára kezdetben Babits amolyan „apa-pótlékot” jelentett, a későbbiekben viszont szembefordult vele – magyarázta Lengyel András.

József Attila a múzeum birtokába jutott „szösszenetben” – amelyet egykori mesterének ajánlott ironikusan – Babits Mihály klasszicizáló stílusát tűzte tollhegyre – mondta Lengyel András. Közlése szerint az ismeretlen vers felbukkanása segítséget jelent a kutatóknak József Attila életrajzának pontosításában is. Korábban úgy gondolták a szakértők, hogy a fiatal költő 1925 karácsonyán Bécsben tartózkodott, a Klasszicizmus 3 rímmel című verset azonban egészen biztosan Budapesten írta, erre utal a keltezés is – fűzte hozzá.

József Attila 1925 nyaráig volt Szegeden egyetemi hallgatóként, azután Bécsbe ment tanulni.

Lengyel András szerint az előkerült alkalmi vers azért is érdekes, mert „stíluskészletét” tekintve lényegében lezárja a költő szegedi szerzői korszakát. A kézirat a közelmúltban bukkant fel a budapesti Központi Antikvárium árverésén.

Vörös Gabriella Csongrád megyei múzeumigazgató elmondta: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kért és kapott anyagi segítséget ahhoz, hogy az értékes dokumentum a múzeum irodalomtörténeti gyűjteményébe kerüljön.

„Szerencsére nem volt sok licitáló az aukción”, mintegy félmillió forintért jutottunk hozzá a kézirathoz – mondta a szakember.

A vers és irodalmi elemzése hamarosan megjelenik Lengyel András gondozásában – közölte a múzeumigazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?