Kitalált figurák bőrében

Dolák-Saly Róbert a L’art pour l’art Társulat alapító tagja, a magyar abszurd humor jelentős képviselője. A zenész-humorista, aki saját bevallása szerint fiatalkorában tojástartó és gépírónő is volt, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének meghívására ma 18 órakor a pozsonyi Deja vu Klub (Bazová 9.) vendége lesz.

Dolák-Saly Róbert a L’art pour l’art Társulat alapító tagja, a magyar abszurd humor jelentős képviselője. A zenész-humorista, aki saját bevallása szerint fiatalkorában tojástartó és gépírónő is volt, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének meghívására ma 18 órakor a pozsonyi Deja vu Klub (Bazová 9.) vendége lesz.

Mikor fedezted fel magadban a humoristát, mikor jöttél rá, hogy ezzel is szeretnél foglalkozni?

Gimnazista koromban egy osztálytársammal, Szerémi Zoltánnal, aki ma színész, abszurd jeleneteket írtunk és játszottunk saját magunk és barátaink szórakoztatására. Amikor komollyá kezdett válni a dolog, az 1986-ban volt, a L’art pour l’art Társulat indulása táján. Személy szerint én 1994 körül – amikor a társulat újraindult – döntöttem úgy, hogy „jobban” belevetem magam ebbe a műfajba. Addig inkább hobbiként vettem részt benne. Az 1994-től egyre sűrűsödő tévéfelvételek „kényszerí-tettek” rá, hogy komolyabban foglalkozzak a műfajjal.

A zene vagy a humor világában érzed inkább otthon magad? Melyik áll hozzád közelebb?

Egyik sem, illetve mindkettő. Időszaka válogatja. Most kicsit jobban vonzódom a zenéhez, de csak azért, mert már régen foglalkoztam vele behatóbban.

Humoristaként kik voltak rád legnagyobb hatással?

Karinthy Frigyes, Örkény István, Nagy Lajos, Latabár Kálmán, Alfonzó, Hofi Géza, a külföldiek közül pedig Chaplin és Mr Bean.

Milyennek látod a jelenlegi magyarországi szórakoztatóipar minőségét, jellegét, beleértve a humoristákat, társulatokat?

Vannak, akiket szeretek, vannak, akiket nem. Nem az én dolgom minősíteni a kollégákat. Én a magam részéről mindent megteszek, hogy a magyar humor színvonalas legyen.

Nem zavar-e a médiák által kialakított Boborján-kép. Nem szeretnél-e kibújni belőle?

Nem a média alakította a rólam kialakított képet, hanem én. Most júniusban jelentetek meg egy könyvet Boborjánról. Ha zavarna, nem tenném. Több figura is kötődik hozzám, tehát ebben a vonatkozásban jobb helyzetben vagyok, mint Chaplin vagy Bean. Ezeket a figurákat szeretem, és szerintem nincs mit szégyellni rajtuk. Sőt... A közönség pontosan tudja, hogy mennyi mindent csinálok, hiszen a L’art pour l’art-jelenetek telis-tele vannak mindenféle karakterekkel, ráadásul a társulati dalaimat is mindig más „bőrébe” bújva adom elő. Nem valós, hanem kitalált figurák bőrében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?