Kisugárzó pálcás alakok

Pozsony. A Pozsonyi Városi Galéria Mirbach-palotabeli termeiben április tizenegyedikéig egy igencsak vonzónak mondható kiállítás látható Alberto Giacometti (1901–1966) műveiből.

Pozsony. A Pozsonyi Városi Galéria Mirbach-palotabeli termeiben április tizenegyedikéig egy igencsak vonzónak mondható kiállítás látható Alberto Giacometti (1901–1966) műveiből. Azért is nevezhető vonzónak Giacometti kiállítása, mert e svájci születésű szobrászművésznek, aki Párizsban élt és alkotott, először láthatóak alkotásai Szlovákiában.

Ő is előbbre járt, mint a kora. Később érett meg az idő, hogy megértsék, elfogadják. Első amerikai kiállítását nem ünnepelték kitörő lelkesedéssel, sőt. Enyhén szólva, inkább látványos elutasítással viszonyultak Giacometti kiállított szobraihoz. Idővel azonban a világ egyik legegzotikusabb és legkisugárzóbb művésze lett, akit a földkerekség minden pontján kiállítanak, s a múlt században elsősorban az Egyesült Államokban lett igen népszerű. Olyannyira, hogy egy műgyűjtő a híres Grande Femme Debout című szobráért 14,3 millió dollárt fizetett ki – ez sokáig (2000-től 2002-ig) a legnagyobb összeg volt, amelyet szoborért kiadtak.

Alberto Giacometti művészetét az egzisztencialista filozófia és a szürrealizmus határozta meg. Nem véletlen, hogy Jean-Paul Sartre a barátja volt. Giacometti drótvázas szikár plasztikái, jellegzetes, elvékonyodott, magasba nyúló alakjai ma már sokak vizuális tudatában ott vannak – annak ellenére, hogy eredetiben, kiállítási tárgyként még nem láthattuk azokat.

Szobraiból három látható a Mirbach-palotabeli kiállításon, amelynek gerincét Giacometti grafikái alkotják a Végtelenül Párizs (1958–1965) sorozatból.

Akik a mester több művével is szeretnének megismerkedni, azok a budapesti Szépművészeti Múzeumban, a márciusban nyíló Giacometti-életmű-kiállításon megtehetik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?