Kilenc királynő

A film nyitó képsorai egy Buenos Aires-i benzinkút shopját mutatják. Juan piti szélhámos, és éppen egy kicsivel több visszajáróra tesz szert a kaszszánál. Olyan ábrázata van, hogy simán rábíznánk a cserkészcsapat trezorjának kulcsát.

A film nyitó képsorai egy Buenos Aires-i benzinkút shopját mutatják. Juan piti szélhámos, és éppen egy kicsivel több visszajáróra tesz szert a kaszszánál. Olyan ábrázata van, hogy simán rábíznánk a cserkészcsapat trezorjának kulcsát. Tulajdonképpen nem is megrögzött bűnöző, csak az apja tetemes adósságát fedező pénzösszeget próbálja begyűjteni, és ugyebár a cél szentesíti az eszközt. Marcos, az éppen arra járó rutinos csaló kiszúrja, hogy a fiúban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek, és rábeszéli, hogy ezentúl alkossanak ütőképes párost. Marcona vendéglősök és magányos öregasszonyok megpumpolása után aztán végre igazi nagy fogás van kilátásban: hozzájutnak egy értékes bélyegsorozat hamisítványához, a Kilenc királynőhöz, és Marcos csinos nővére, Valeria segítségével megpróbálják rásózni egy gazdag üzletemberre. Persze egyikük sem ma született bárány, mindenki mindenkit át akar vágni, és némelyeknek ez sikerül is...

Fabián Bielinsky szellemes története világszerte sikert aratott mind a kritikusok, mind a közönség körében. Számos fesztiválon nyert díjakat, így például 2001-ben az argentin kritikusok az év legjobb filmjének választották. Ha igazak a hírek, Steven Soderbergh és George Clooney hamarosan elkészíti a film amerikai remake-jét.

Ritkán áll módunkban argentin filmet látni a hazai mozikban, ami A Kilenc királynő fényében igazán sajnálatos. A csaknem kétórás játékidő alatt nincsenek üresjáratok, a sztori végig lebilincseli a nézők figyelmét. Kiváló színészi alakítások, csavaros történetvezetés, meglepő fordulatok jellemzik ezt a dél-amerikai csemegét. Ha nagyon erőlködünk, talán egy nem kellőképpen szilárd láncszemet felfedezhetünk a forgatókönyvben: felmerül ugyanis a kérdés, mi lett volna, ha Marcos nem szúrja ki Juan benzinkúti magánszámát, de legalábbis nem ajánl neki együttműködési lehetőséget? Nos, akkor ez a műsor nem jöhetett volna létre, ami azért – lássuk be – kár lett volna.

A film A nagy balhé című, 1973-ban Robert Redford és Paul Newman főszereplésével készült klasszikus alkotás legnemesebb hagyományait ápolja, természetesen modernizálva és eredeti ötletekkel operálva. Azok is szeretni fogják ezt a filmet, akiknek bejöttek az olyan agytekervényeket is megmozgató, mégis könnyed szórakozást nyújtó moziremekek, mint az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi, illetve a Közönséges bűnözők. (mozinet)

Kilenc királynő (Nueve Reinas / Nine Queens), színes, argentin film, 115 perc, Rendezte: Fabián Bielinsky, Szereplők: Gastón Pauls, Ricardo Darín, Leticia Brédice, Tomás Fonzi

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?