Kiadóink az Ünnepi Könyvhéten

Május 31. és június 4. között rendezik meg az idei, 78. Ünnepi Könyvhetet Budapesten és több vidéki városban. Az év egyik fő könyves eseményének számító rendezvénysorozaton hazai magyar kiadóink is bemutatják új kiadványaikat. Kétrészes összeállításunkban ezekkel a könyvekkel ismertetjük meg olvasóinkat. Ma az AB-ART, a Madách-Posonium és a Nap Kiadó könyvheti köteteit mutatjuk be.

AB-ART Kiadó

A 78. Ünnepi Könyvhét hivatalos katalógusában a kiadó Legszebb versek sorozatának három kötete szerepel.

Barak László legszebb versei – a kötet, Vida Gergely válogatásában és utószavával, olyan verseket is tartalmaz, melyek itt látnak először napvilágot. Barak kötetének már nem kanonizációs tétjei vannak; sokkal inkább olyan olvasatot kínál, mely a Barak-versek eddig kevéssé reflektált rétegeire terelheti a figyelmet. A nyelvi játékosság felerősödése, a költői szerep elbizonytalanodására való reflektálás, az átiratok a jól ismert kemény versbeszéddel együtt kiváló olvasói kalandra csábítanak.

Tandori Dezső legszebb versei – a Bedecs László válogatásában és utószavával megjelent kötet bemutatja e költészet gazdagságát és sokféleségét, a posztmodern magyar költészet kialakulásában játszott szerepét és természetesen legfontosabb témáit és poétikai törekvéseit is. Közli az első kötetek ma már érettségi tételként is felmerülő klasszikus darabjait, de ezzel együtt bepillantást nyújt e költészet jelenlegi problémáiba is. A könyv összeállítója, Bedecs László a Tandori-életmű egyik avatott kutatója, a Tandori-költészet talán legjobb ismerője.

Tolnai Ottó legszebb versei – Tolnai azokhoz a művészekhez hasonlít, és ilyenek állnak érdeklődésének homlokterében is, akik mélyen áthatva koruk nagy szellemi áramlataitól, és akár szoros kapcsolatokat is ápolva meghatározó csoportok, irányzatok képviselőivel, saját alkotó munkájukban mégis teljesen külön utakon járnak. A 13 „gyöngyszemet” tartalmazó válogatás alapján képet kaphatunk erről a rendkívül érdekes és összetett költői világról. A kötet összeállítója, Mikola Gyöngyi által írt utószava nem kevésbé érdekfeszítően nyújt eligazítást a Tolnai-olvasáshoz.

H. Nagy Péter: Hagyománytörténés. A „szlovákiai magyar” líra paradigmái 1989–2006 – a szerény kivitelezésű kismonográfia a kortárs felvidéki líráról ad szinte teljes áttekintést. Világos koncepciója, szakszerű – mégsem túlírt – nyelvezete alkalmassá teszi, hogy az oktatásban hasznos, hiánypótló segédanyagként jelenjen meg. A könyv a kiadó által indított Ismeretbővítő kiskönyvtár sorozat első köteteként lát napvilágot.

Madách-Posonium Könyvkiadó

„Hét könyvünk szerepel a hivatalos könyvheti katalógusban, ezen belül van egy »tágabb« és egy »szűkebb« keretünk – mondta Tőzsér Árpád. – Ez utóbbi azokat a könyveket tartalmazza, amelyek kifejezetten a könyvhétre készültek. A »tágabb« keretbe azokat a könyveket soroltuk, amelyek ugyan 2006 legvégén jelentek meg, ám mivel még nem kerültek a könyvterjesztési hálózatba, így helyet kaphattak a katalógusban, és a könyvhéten mutatjuk be őket.

A »tágabb keretbe« tartozik Dobos László Évgyűrűk hatalma című, publicisztikai írásokat közreadó kötetének 2. része – az 1. rész 2005-ben jelent meg –, és a szerzőnek az utóbbi három évtizedben írt közéleti írásait tartalmazza.

A másik 2006-os könyvünk Duba Gyula Az élet lehajló ága című regénye, amely az idősödő író egyfajta szintéziskísérlete. Nem csupán az életére tekint vissza benne, hanem minden korábbi formai vívmányát is megpróbálja gyümölcsöztetni, sőt, az újabb stílusirányzatok, stílusiskolák modernebb eszközeit is kipróbálja. Nemcsak tartalmi, hanem formai szintézisről is beszélhetünk az esetében.

A harmadik könyv Popély Gyula Hazatéréstől hazavesztésig című munkája. Az ismert történész az utóbbi néhány évben a szlovákiai magyar iskolaügy történetét próbálta három kötetben felmérni, a Hazatéréstől a hazavesztésig a befejező kötet. Az 1938-tól 1945-ig terjedő időszakot dolgozza fel, egyrészt a maradék Szlovákia területén maradt magyarságnak az iskolaügyével foglalkozik, másrészt a Magyarországhoz visszacsatolt dél-szlovákiai országrészek iskolarendszerével, magyar iskolapolitikájával, de kitekintést kapunk a Magyarországra került szlovák etnikum iskoláira is.

A 2007-es könyveink közül elsőként az Irodalom és magyarság című, Fábry Zoltán válogatott írásait tartalmazó kötetet említeném, amely a Magyar Antaeus Könyvek sorozatban jelent meg, Fábry születésének 110. évfordulója alkalmából. A gyűjtemény nem az antifasiszta és közéleti írót, hanem elsősorban az irodalomtörténészt és kritikust próbálja prezentálni. A válogatás Fónod Zoltán munkája.

A négyes könyvlista második darabja Gál Sándor Kihalt évszakok című versválogatása, amely szintén évfordulós könyv. Az ismert szlovákiai magyar költő hetvenéves ebben az esztendőben. A versválogatás szintén a Magyar Antaeus Könyvek sorozatunkban jelent meg, utószavát Bárczi Zsófia írta.

Csáky Károly Szécsénykovácsitól Zalabáig című könyve kicsit néprajzi, kicsit szociográfiai, kicsit történelmi mű. Az alcíme Tizenöt falukép, és ezzel már a tartalmáról is beszámoltam. A szerző tizenöt Ipoly menti falu néprajzát, szociográfiáját, történelmét vázolja fel.

Nyelvjárás a címe Szalay Zoltán regényének. A fiatal szerzőnek ez a második könyve, amely egy csallóközi, lepusztult falu irodalmi rajza. A robusztus tehetségű Szalay Zoltán érdeklődésének középpontjában elsősorban az erőszak lélektana áll, ezt vizsgálta már a tavalyi elbeszéléskötetében is.

Nem szerepel a katalógusban, de már ott lesz a könyvheti sátrakban Kassa címmel megjelent útikönyvünk, amely a napokban került ki a nyomdából. Szerzője Kováts Miklós, akinek stílusa a szépíróé, tudása a történészé, tehát könyve mindenképpen sikerre számíthat.

Szintén ott lesz a könyvhéten egy további friss kiadványunk, a költőként ismert Gyüre Lajos Három színjátéka – a kötet két mesejátékot és egy történelmi játékot ad közre, ez utóbbi Apáczai Csere János életéről szól.”

Nap Kiadó

„Ebben az évben sajnos nem dicsekedhetünk reprezentatív könyvheti könyvlistával – közölte Barak László, a kiadó igazgatója –, tekintettel arra, hogy az ismert okok miatt mind a szlovák kulturális minisztérium, mind pedig a magyarországi Szülőföld Alap késik a támogatásokkal. Van azonban rá esély, hogy őszre ez a remélhetőleg ideiglenes pénzügyi válság rendeződik a kiadókban. Két címet ennek ellenére megjelentettünk a könyvhétre, mindkettőre nagyon büszke vagyok.

Az egyik H. Nagy Péter Hibridek című kötete, amely a Napkiadó közkedvelt Kaleidoszkóp sorozatának új darabja, a szerzőnek ebben a sorozatban pedig már a harmadik kötete. Irodalomkritikák, recenziók és a társművészetekre is kitekintő kisesszék olvashatók benne, a legutóbbi két-három év terméséből válogatva.

A legattraktívabb kiadványunk ebben a pillanatban a neves képzőművész, Szabó Gyula születésének 100. évfordulójára megjelent jubileumi album, amely több mint 300 oldalas, és több mint 200 reprodukciót tartalmaz. Egy hatfős, Kubička Kucsera Klára művészettörténész által vezényelt szerzőgárda írta és értékelte Szabó Gyula egész életművét. Szeretném megemlíteni Szabó Kingát, a festő özvegyét, aki nélkül ez a projekt nem jöhetett volna létre. Ő keresett meg bennünket a reprezentatív album tervével, mivel ismerte ilyen jellegű munkáinkat. Nagyon feszített munkatempóban, de sikerült megjelentetni a könyvet, amely az eddigi legteljesebb és legattraktívabb Szabó Gyula-album.” (ab, me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?