Kiadóink a 81. Ünnepi Könyvhéten - 3. rész

<p>Június 3-án kezdődik és 6-áig tart az idei Ünnepi Könyvhét. A nagy múltú ünnepről idén sem hiányoznak legfrissebb köteteikkel hazai könyvműhelyeink. Körképünkben kiadóink könyvheti újdonságait ajánljuk olvasóink figyelmébe.</p>

Ma a Madách-Posonium újdonságaira hívjuk fel figyelmüket.

Az ünnepi könyvhét katalógusában hat kötettel szerepel a Madách-Posonium Könyvkiadó.

Gál Sándor: A rák évada

Gál Sándor legújabb verseskönyvének négy nagyobb fejezetre tagolódó, egységes kompozíciója a „létösszegzés igényével” készült, s benne egy betegség – és az ellene való küzdelem – valóságos és transzcendens síkját egybeíró lírai regény bontakozik ki.

Dénes György: Verses állatkert

A kötetet óvodásoknak, kisiskolásoknak szánt versek alkotják. A játékos, gazdag rímelésű strófák sokszor epikai fonálra fűzve közölnek alapvető információkat a Földünket, környezetünket benépesítő állatokról, madarakról, bogarakról, rovarokról, kiemelve, sokszor karikírozva azok legjellemzőbb tulajdonságait.

Duba Gyula: Szégyen

A szerző legújabb regényének hőse öregedő, szorongó, gátlásos író a nagyvárosban. Figurájában Duba egy régi hőse tér vissza, de tudatfolyama a szerző számvetése is önmagával, a csaknem százéves emberi és félszáz éves írói (jelen)létével. Az egykori hős konkrét „szégyenei” (a paraszti múltja, szerelmei, esetlenségei miatt érzet komplexusai) itt, ebben a kései műben mintegy ontológiai „szégyenné” hiperbolizálódnak.

Cselényi László: Az Értől a Csendes-óceánig

„Én 1989 óta új verset nem írtam. De ami »mást« 1989 óta papírra vetettem, az egész eddigi életművemnek a folytatása, egy hipertext” – mondja a szerző új könyvének egyik interjújában. S a jelzett hipertext alatt elsősorban publicisztikát: esszét, memoárt, naplót vagy útirajzot, azaz olyan „meta-műfajokat” kell értenünk, amelyeket legtöbbször nemcsak a forma köti az irodalomhoz, hanem a tárgyuk is az irodalom. Közvetve vagy közvetlen ez az új kötet is magát a Cselényi-költészetet értelmezi.

Koncsol László: Szól a fényes láthatatlan

A költő a gyermekvers fordulatait, szójátékait, képalkotásmódját tulajdonképpen olyan sajátos versbeszédként alkalmazza művében, amely a súlyosabb, bölcseleti tartalmakat is elbírja. Más jelentésekkel fordulnak persze e kis opusok a gyermekhez és másokkal a felnőtt olvasókhoz.

Lacza Éva: Beszélgetések múlt időben

Lacza Éva a csaknem negyvenéves rádióriporteri pályafutása során több ezer beszélgetést készített. Az itt sorjázó interjúiban, riportjaiban, emlékezéseiben főleg már elhunyt szlovákiai magyar személyiségek elevenednek meg. Korábbi hatalmas hanganyagából egy fél kötetre valót válogatott össze a szerző, a kötet másik fele pedig volt munkahelyének regényes története.

A kiadó a korábbi könyvei közül a következőket is az olvasók figyelmébe ajánlja:

Mács József: Bolondok hajóján

A szerző új regényének borítóján Hieronymus Bosch ismert hajója a történelem (amely sokszor talmi hullámokon fut) szimbóluma: a cselekmény egyik kulcsmotívuma Eduard Beneš ismert hazugsága az Ipoly folyócska hajózhatóságáról. A pikareszkszerű történetben egy szlovákiai magyar „pikarónak” a csehszlovák hadseregbeni viselt dolgai elevenednek meg.

Sándor László: Három ország polgára voltam. Egy évszázadnyi élet emlékei, 1909–1993

Sándor László jeles publicista, művészettörténész, könyvtári szakember, műfordító, irodalom- és művelődésszervező volt az első Csehszlovák Köztársaságban, majd Kárpát-Ukrajnában és végül Budapesten. A Három ország polgára voltam című, szépirodalmi igényű emlékirata hét évtizedet átölelő élet- és kortörténet, tárgyilagos és mégis személyes hangvételű, érdekfeszítő leírások a jelzett három ország történetéből.

Hat nyúl egy zsákban… Szlovák népi találós kérdések. Fordította: Tóth László

A találós kérdések a népköltés különleges műfaját képezik. Olyan szóbeli rejtvények, melyek szórakoztató formában, de elménk hajlékonyságát növelő, élét csiszoló célzattal írnak körül egy-egy tárgyat, fogalmat, jelenséget. A kötet a szlovák népi találós kérdések tárházából nyújt át az olvasónak egy csokornyit. A közel félezernyi opust a felnőtt és gyermekolvasók egyaránt haszonnal és élvezettel olvashatják. (mp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?