Négy ország magyarjai találkoztak a lúcsi falunapon (VIDEÓ és FOTÓK)

Megkoszorúzták az Összetartozás emlékművet és elkészült az idei csoportkép is (A szerző felvétele)
Lúcs |

Szlovéniából, Erdélyből, Szerbiából és Magyarországról érkeztek delegációk Lúcsra, a hétvégi falunapra. Rég nem látott barátok találkoztak újra és új kapcsolatok, ismeretségek születtek a három napos, közös főzéssel, koszorúzással és képkiállítással tarkított ünnepen.

Mindig jó ötlet közösséget kovácsolni, közös tevékenységekre inspirálni, összehozni az embereket. De hogy a hosszú utazás után még főzésre is buzdítsák a külföldi résztvevőket, elsőre nem tűnt a legjobb ötletnek, a tapasztalat végül mégis azt mutatta, hogy nem is dönthettek volna jobban. A távoli községek résztvevői szívesen ragadtak fakanalat és álltak a bogrács mellé, hogy a falunapon elkészítsék és a helyieknek is megmutassák saját, a térségükre leginkább jellemző ételüket. A falunap hivatalos programja három napig, péntektől egészen vasárnapig tartott.

A díszvacsorán együtt ünnepeltek a helyiekkel (Mészáros Nikolett felvétele)

Külföldi delegációk

A Lúcson vendégeskedő küldöttek Szlovéniából, Zsitkócról, Erdélyből, Csíkszépvízről, Szerbiából, Péterrévéről és Magyarországról, Markotabödögéről és Kónyról érkeztek. Péntek délelőtt érkeztek meg Szlovákiába és a csoportokat a bősi Hóstádban szállásolták el. Ebédeltek, majd közösen meglátogatták a helyi nevezetességeket, többek között a bősi erőművet is. Este 6 órától kezdődött meg a lúcsi R-vin Winebarban az ünnepi vacsora, melyen az ízletes ételkülönlegességek felszolgálása előtt több előadást és prezentációt is megtekintettek a jelenlévők. Miután helyet foglaltak, Lúcs polgármestere, Kiss László köszöntője után a dunaszerdahelyi mentálisan sérültek szervezetének gyönyörű műsora következett. Petőfi Sándor verseit szavalták el, majd táncoltak, mindenki a maga tehetsége szerint, melyet sokat meg is könnyeztek. Őket követte a Bogyoszlói Férfi Dalkör előadása, akik remek hangulatot varázsoltak a vacsorához. Az étkezés után következtek a prezentációk, ahol a lúcsi szervezetek képviselői tartottak előadást, bemutatva a szervezetük történetét, legfontosabb eseményeit és érdemeit.

 

Beszámolót tartottak a helyi szervezetekről (Mészáros Nikolett felvétele)

Erős összefogás

A nagyszabású falunap egy nemzetiségeken átivelő, európai uniós pályázatnak köszönhetően valósult meg, melynek célja az összetartozás érzésének erősítése volt. Már harmadszorra rendezik meg a falunapot ebben a formában, a külföldi községek képviselőivel, akik eddig minden évben remekül érezték magukat a helyiekkel. 2017-ben az önkéntesség volt a fő témájuk, itt főleg az önkéntes tűzoltóságról szóltak a programok és a helyi szervezet történetére, munkásságára fókuszáltak. 2019-ben a család volt a központi téma, majd néhány év kimaradás után idén már egyszerre három érték, a család, az önkéntesség és az összefogás volt a központi téma. Idén is szerettek volna minden helyi szervezetet bevonni a közös programokba, és ahogy a hétvége is bizonyította, mindenki jócskán kivette a részét a feladatokból. Az európai uniós pályázat alapvető követelménye, hogy a község együttműködjön a helyi szervezetekkel és együtt teremtsenek értéket.

„Egy ilyen alkalom remek lehetőség barátságok születésére, nemzetünk határokon átívelő összetartozásának megélésére. Összekovácsolódas, összekapcsolódás nem csak a külföldi vendégekkel, hanem helyi szinten is. Megerősítjük az együttműködést helyi szervezeteink között a közös szervezői, segítői munkával. Remek érzés látni, hogy mindenki a szabadidejét feláldozva, anyagi fizetséget nem várva tesz a közjóért és építi a közösséget”

– mondta el Mészáros Nikolett, a lúcsi önkormányzat adminisztratív munkatársa, a rendezvény egyik szervezője.

 

A kiállítás témája a család, az önkéntesség és az összefogás (A szerző felvétele)

Így látják ők a világot

Külön kiállítást szerveztek a mentálisan sérültek alkotásaiból a kultúrházban, de megszólították a helyi óvodásokat is. A képeket a szombati nap folyamán tekinthettek meg először az érdeklődők, a hivatal munkatársai elmondták, hogy az elkövetkezendő hetekben még biztosan látogatható lesz. Minden kiállított rajz és festmény alatt szerepel a mű címe, az alkotó neve és életkora. A járási szervezettel még 2012-ben kerültek közelebb egymáshoz és már második alkalommal vettek részt ezen a nemzetközi falunapon. A Mentális Sérülteket Segítő Polgári Társulás most is aktívan kivette a részét munkából, a pénteki fellépésükre rengeteget készültek és a kiállított alkotások elkészítésébe is sok időt fektettek. A falu támogatásával július közepén szerveztek egy családi napot, melyen a szervezőkkel együtt közel százan vettek részt. A művészeti kiállítás témája ugyanaz volt, mint az uniós pályázaté, vagyis a család, az önkéntesség és az összetartozás fogalmait járták körbe. A szombati nap eseményei közé tartozott a tavaly átadott Összetartozás emlékmű megkoszorúzása. „Akik itt voltak tavaly, láthatják, hogy mostanra egy kis változás történt. Ezt a teret az Élet ligetének neveztük el. Minden évben ültetünk az újszülöttek számukra egy fát és közben folyamatosan parkosítjuk a területet” – mondta el az egybegyűltek előtt a polgármester, miután megkoszorúzták az emlékművet. Az újszülöttek ligete, az Élet liget, az Összetartozás emlékművet körbeölelő füves terület, ahol egy kültéri információs táblán láthatjuk több évre visszamenőleg a község újszülötteinek neveit. Az ő tiszteletükre minden Anyák napja alkalmából egy-egy ginkgo-biloba fát ültetnek ide. Ezek akár 40 méter magasra is megnőhetnek, szétterülő koronáik pedig méltó díszei lesznek a falu központi parkjának.

 

Az Élet ligete az Összefogás emlékmű mellett (A szerző felvétele)

„2017-ben indultunk először ezen a brüsszeli pályázaton. Teljesen tudatlanul és ismeretlenül mentünk neki a dolgoknak. A magyarországiakat már régóta ismerjük, de a többieket úgy kerestük ki az interneten. Teljesen ismeretlenül jöttek el hozzánk és fantasztikus embereket ismertünk meg a személyükben. Elmondhatom, hogy ez a program mindannyiunknak nagyon sokat jelent”

– mondta meghatottan Kiss László, visszaemlékezve a kezdetekre.

„Oda-vissza alapon látogatjuk egymás kulturális eseményeit, sajnos a szépviziek távol vannak, ezer kilométer választ el minket, oda ritkábban jutunk el. Amilyen ismeretlenül jöttünk össze először, azóta ez a viszony egyre érettebb és egyre jobb lett”

– tette hozzá. Büszkék arra, hogy ápolják az egymással való barátságukat.

2017-ben kezdtek pályázni a nemzetközi falunap megrendezésére, eddig minden beadott pályázatuk nyert (A szerző felvétele)

Remek hangulat

A koszorúzás és a kiállítás megtekintése volt a falunap utolsó formális eseménye. A rendezvényen tombolaszelvényeket is vásárolhattak a látogatók, melynek nyereményeit helyi vállalkozók és szervezetek ajánlották fel a község számára. Összesen nyolc csapat vállalta a szombat délutáni közös főzést, melyhez a külföldi delegációk közül többen is csatlakoztak, hogy elkészítsék tradicionális ételeiket. Remek hangulatban zajlott a főzés, kóstolgatták az ételeket, egymás bográcsai, asztalai között sétálgattak, beszélgettek. Főzött a Tűzoltók Dongó csapata, a Rákóczi szövetség helyi szervezete, a magyarországi kónyi vendégek, a tűzoltó gyerekek anyukáinak csapata, a kislúcsi és a nagylúcsi vöröskereszt csapatai, az erdélyi Szépvíz csapata, valamint a szlovénia Zsitkóci csapat. Délután 4 órától Ambrus Lelkes Simona műsora szórakoztatta a legkisebbeket, majd habpartival várták a gyerekeket, melyet a helyi tűzoltók biztosították. Több standnál is kézműveskedtek és aratókoszorút is készítettek. A kinológiai klub kutyás bemutatója lenyűgözte a közönséget. Közben Réka táncdalokat énekelt, majd Boros Anita és Kázmér Réka pop- és operettslágereket adtak elő. Komonyi Zsuzsa állt a színpadra, majd a Fiesta zenekar után kihúzták a tombolát, melyen sok-sok értékes nyereményt osztottak ki. A tombola teljes bevételét, kereken 2000 eurót átadták a Méry családnak, akik Méry Ádám rehabilitációjára, gyógytornáinak fedezésére fordítják majd. Foky vette át a színpadot, aki mulatós dalokat adott elő, majd Peter Šrámek énekelt, mire a nézőtér is teljesen megtelt. Legvégül DJ Király retrobulival várta a szórakozni vágyókat. A hivatalos programokon több mint 100 meghívott vett részt, a falunapra összesen 700 embert vártak.

 

 A szlovéniai, zsitkóci csapat mellett még 7 másik csapat főzött a falunapon (A szerző felvétele)

A hajnalig tartó mulatozás után másnap reggel az erdélyiek már korán hazaindultak, a többi ország vendégei még részt vettek a közös szentmisén. Szépvíz polgármestere Ferencz Tibor elmondta, hogy hiába utaznak sok-sok kilométert, az ott élő emberek mégis nagyon hasonlatosak itteniekhez. „Utaztunk 1000 kilométert és azt tapasztaljuk, hogy az életünk, a gondolkodásunk és a mentalitásunk egyforma, de a mindennapos gondjaink és problémáink is, amikkel naponta meg kell küzdenünk” – vélekedett a polgármester.

Az helyi önkéntes tűzoltók habpartival készültek a gyerekeknek (Mészáros Nikolett felvétele)
Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?