Kezdődnek a Fábry Napok

Szepsi. Az aktuális történésekre és a szomorú történelmi évfordulókra reagál a Fábry Napok ma kezdődő rendezvénysorozata, melynek témái az 1907-es csernovai események és az 1947-es kitelepítések.
A háromnapos rendezvény súlypontja a szombati nap (november 24.

Szepsi. Az aktuális történésekre és a szomorú történelmi évfordulókra reagál a Fábry Napok ma kezdődő rendezvénysorozata, melynek témái az 1907-es csernovai események és az 1947-es kitelepítések.

A háromnapos rendezvény súlypontja a szombati nap (november 24.) lesz: a városi műve?lődési központ nagytermében előadások hangzanak el a csernovai sortűzről, az esemény utóéletéről, valamint a csehszlo?vák–magyar lakosságcseréről, a magyar megbízotti hivatal mű?ködéséről, a kisebbségi magyarság helyzetéről és a Beneš-dekrétumok fogadtatásáról az Európai Parlamentben.

Az előadók között lesz Vadkerty Katalin és Fehér Csaba történész, Bauer Edit európai parlamenti képviselő, Csáky Pál és Köteles László politikus, Pomogáts Béla budapesti közíró és Demmel József budapesti történész-hallgató. Holnap Štefan Šutaj kassai történészprofesszor tájékoztatja a hallgatóságot szlovák nyelvű előadásában a II. világháború utáni magyar–szlo?vák kapcsolatokról, szintén a művelődési központban. Az előadást elsősorban a helyi középiskolásoknak szánják, de a szervezők – a Csemadok Szepsi Alapszervezete és társszervezői – minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rendezvénysorozattal egy időben, annak kísérőrendezvényeként kiállítás is nyílik A jogfosztottság évei címmel, melyet Fehér Csaba nyit meg.

A Fábry Napok természetesen – ahogy minden éven – egyben tiszteletadás is a nagy gondolkodó munkásságának és szellemiségének. Fábry Zoltán szülőházának és sírjának koszorúzását ma 15 órakor tartják, a szepsi Magyar Házon lévő Fábry-mellszobor előtti tisztelgés pedig a rendezvény záróaktusa lesz szombaton.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?