Kezdődik a Viva Musica

Pozsony. Az idei Pozsonyi Kulturális Nyár megközelítőleg kétszáz rendezvényt kínál, ennek zöme zenei esemény. A rendezvényfolyam részeként ma kezdődik a Viva Musica szabadtéri zenei fesztivál, melynek két helyszín ad otthont: az Óvárosháza udvara, valamint a Főtér.

Pozsony. Az idei Pozsonyi Kulturális Nyár megközelítőleg kétszáz rendezvényt kínál, ennek zöme zenei esemény. A rendezvényfolyam részeként ma kezdődik a Viva Musica szabadtéri zenei fesztivál, melynek két helyszín ad otthont: az Óvárosháza udvara, valamint a Főtér. (Az előző helyszínen 150 korona a belépő, a másik helyszín koncertjei ingyenesek.) Matej Drlička, a zenei fesztivál igazgatója sajtótájékoztatón egyebek közt elmondta: a Viva Musica arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy a klaszszikus muzsika hallgatása nem nemes unalom. Ezért olyan jeles művészeket igyekeztek megszerezni e zenei seregszemlére, akik előadásukkal ezen állítás igazát bizonyítják a nagyérdemű előtt.

A Viva Musica idei, harmadik évfolyamát ma a Főtéren a Bratislava Side Story nyitja meg: a koncerten, melyet az amerikai Jonathan Schiffman karmester vezényel, George Gershwin és Leonard Berntstein örökzöldjei csendülnek fel. Holnap ugyancsak érdemes lesz kimenni a Főtérre, igazi kuriózum vár a dzsessz kedvelőire: az amerikai Kyle Eastwood és muzsikustársai örvendeztetik meg zenélésükkel a pozsonyi közönséget. A név nem véletlenül cseng ismerősen, Kyle édesapja az Oscar-díjas amerikai színész-rendező, Clint Eastwood, akinek két filmjéhez, a Millió dolláros bébihez, valamint a Levelek Ivo Dzsimáról című háborús filmdrámához is a most Pozsonyba látogató „csemete” szerezte a zenét. Szombaton az 1994-ben alakult neves Diabolské husle zenekar váltja az amerikai dzsesszzenészt. Nem véletlen a névben az „ördögi” megnevezés, a zenekar gyakran szólaltat meg magas színvonalon olyan zeneműveket, melyek a szlovák, magyar, orosz, román, zsidó és cigány folklórból merítenek. Vasárnap a Fragile énekegyüttes fakad dalra az Óvárosháza udvarán. Az együttest, melynek vezetője Braňo Kostka, ismert szlovák szólóénekesek alkotják, és zenei kíséret nélkül énekelnek világslágereket dzsessz-, pop- és rockműfajban. Repertoárjukba előszeretettel válogatnak be Sting vagy Stevie Wonder előadásában világhírűvé vált melódiákat. 30-án, az előző napi helyszínen a Mozart s tango című hangversenyen sajátos Mozart- és Piazzola-kombinációk csendülnek fel tangóritmusban a fiatal osztrák virtuózok, a Quartet Razumovsky, valamint hazai muzsikusok interpretációjában. Az osztrák vendégművészeket 31-én ugyancsak külföldiek váltják ugyanott: Marina Chiche francia hegedű-, valamint Dana Ciocarlie román zongoraművész szólaltatja meg egyebek között Bartók Román táncok című zeneművének hegedű-zongora átiratát. Augusztus első napján a Lisztiáda című hangversenyre várja a nagyérdeműt az Óvárosháza udvarára Ladislav Fantzowitz zongoraművész, aki a zeneszerző művei közül egyebek mellett a Magyar rapszódiát és a Mefisztó-keringőt tűzte műsorára. A klezmerzene kedvelőinek Izraelből szállítja a műfaj világzenésített változatát a Főtérre a World Quintet zenekar augusztus második napján. A Viva Musicát a Delirio Amoroso című operagála zárja augusztus 3-án. A Főtéren Adriana Kučerová világhírű szopránénekes ad elő Mozart-, Rossini- Donizetti- és Verdi-áriákat. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?