Kezdődik a Viennale filmfesztivál

Bécs |

<p>Ma tartják a bécsi filmfesztivál, a Viennale 2009 ünnepi megnyitóját, s holnaptól tizenhárom napon át várja vendégeit a világ egyik legidősebb mozgóképes seregszemléje.</p>

A bécsi mustra iránti nagy érdeklődésről tanúskodik az is, hogy tavaly 116 előadás futott teltházzal, és 77 százalékos volt a vetítőtermek kihasználtsága. Az idei programba besorolt 360 filmből 75-öt alkotói is elkísérnek: száztíz vendéget várnak a szemlére. Köztük lesz Peter Kerekes rendező is, akinek Hogyan főzték a történelmet? című dokumentumával hosszú idő után újra lesz szlovák alkotás a bécsi mustrán. A filmet október 26-án vetítik a Künstlerhausban. Minden bizonnyal a produkció osztrák koprodukciós partnere segítette hozzá a bécsi bemutatóhoz Peter Kerekes munkáját, amely idehaza és külföldön is több elismerést begyűjtött már.

Meglepően sok, 59 egész estés dokumentumfilmet láthat majd az osztrák főváros közönsége. A fő programban pedig 85 nagyjátékfilmet kínál a fesztivál. Köztük az egykori keleti blokk terméséből a román Corneliu Porumboiu Rendőr, melléknév (Police, Adjektive), valamint a bolgá rKamen Kalev Keleti játékok (Eastern Plays) című munkáját – ez utóbbi az Európai Parlament filmdíjára, a Lux-díjra jelölt legjobb tíz munka közé is bekerült. Lengyel színek is „felvillannak” , hiszen beválogatták a programba Lars von Trier Antichrist című fekete-fehér munkáját, amelyet dán, német, francia, svéd, olasz koprodukciós partnerek mellett lengyelek is támogattak. Ez utóbbinak az idei cannes-i fesztiválon tartották világpremierjét, s jövőre a hazai mozikba is elkerül.

Bár a Viennalénak nincs versenyszekciója, három díjat is kiosztanak: a Wiener Filmpreis-, a FIPRESCI-díjat, valamint a Standard újság olvasói díját.

A bécsi fesztiválra több sztár is ellátogat. Köztük a szinte fesztiválról fesztiválra járó Tilda Swinton – az idei Berlinalén zsűrielnök is volt –, akit nemcsak élőben, hanem retrospektív vetítésen 13 filmben is láthat az osztrák közönség. De felvonul a vörös szőnyegen a brit származású, Franciaországban élő színésznő és énekesnő, Jane Birkin, valamint Visconti szeretett Ludwigja, Helmut Berger is. (Štefan Vraštiak)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?