Kevés a gyógypedagógus

Dunaszerdahely. A Katedra Társaság pénteki ülésén oktatási szakembereink ezúttal a gyógypedagógiával foglalkoztak. Az összejövetelen A.

Dunaszerdahely. A Katedra Társaság pénteki ülésén oktatási szakembereink ezúttal a gyógypedagógiával foglalkoztak. Az összejövetelen A. Szabó László elnöknek, Németh Margitnak, a Katedra Alapítvány elnökének és Hodossy Gyulának, a Katedra Alapítvány igazgatójának a köszöntő szavai után Stredl Terézia A gyógypedagógia lehetőségei címmel tartott előadást.

Noha 2003 az Egészségkárosodottak Európai Éve – mondta Stredl –, mégis kevés figyelmet szentelünk a velük való foglalkozásnak, s a gyógypedagógia is majdhogynem ismeretlen fogalom a köztudatban. Pedig mára a „problémás gyerekek” számaránya 30–35%-ra „ugrott”. Nagy segítség lenne az erkölcsi elismerésen túl a gyógypedagógia szakmai hátterének megerősítése. Stredl szerint ezért a leendő komáromi magyar egyetemen mindenképpen ott kellene lennie egy gyógypedagógiai karnak is, ezzel oldva meg a gyógypedagógusok magyar nyelvű képzését.

Pőcz Ildikó óvónő, a dunaszerdahelyi Komenský Úti Óvoda igazgatónője elmondta, az óvodák próbálnak megfelelően foglalkozni az egészségkárosodott gyerekekkel, ám megfelelő segítség hiányában ez nehéz. Példa erre saját óvodájuk, ahová mozgássérült gyerekek is járnak. Az ugyancsak dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Magyar Tannyelvű Alapiskola speciália autista osztályának vezetője, Szenczi Edit csoportjukat mutatta be, ahová jelenleg két autista kisfiú jár. Három éve létező programjuk az individuális foglalkozásra helyezi a hangsúlyt, s nap mint nap sikerrel építgeti az autista gyerekek és a külvilág közti hidat.

A vitát A. Szabó László szavai zárták: mindenképpen fontos e gondolatokat bevinni a köztudatba, ezért is kell a szakembereknek módszeresen és szerkezetben gondolkodniuk. (na)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?