Két nap – két díj

Szombaton az Amerikai Rendezők Szövetsége (DGA) a Chicago rendezőjének, Rob Marshallnak ítélte a legjobb nagyjátékfilm-rendező díját, vasárnap pedig az Amerikai Producerek Szövetsége döntött úgy, hogy a musical 2002 legjobb filmje. Ezzel Marshall és a Chicago a legesélyesebbé lépett elő az Oscarért vívott csatában.

# Szombaton az Amerikai Rendezők Szövetsége (DGA) a Chicago rendezőjének, Rob Marshallnak ítélte a legjobb nagyjátékfilm-rendező díját, vasárnap pedig az Amerikai Producerek Szövetsége döntött úgy, hogy a musical 2002 legjobb filmje. Ezzel Marshall és a Chicago a legesélyesebbé lépett elő az Oscarért vívott csatában.

Marshall tekinthető a március 23-i este valószínűsíthető győztesének Martin Scorsesevel (New York bandái), Peter Jacksonnal (A Gyűrűk Ura – A két torony), Stephen Daldryval (Az órák) és Roman Polanskival (A zongorista) szemben, mert 1949 óta, amióta a DGA díjat oszt, mindössze ötször fordult elő, hogy az Oscarokról döntő Amerikai Filmakadémia másnak ítélte a legjobb rendező kitüntetését, mint az Amerikai Rendezők Szövetsége. Az egyezésnek részben az az oka, hogy a DGA tagjai közül sokan az Amerikai Filmakadémiának is tagjai, ahol természetesen ugyanarra az alkotóra szavaznak.

Az a film, amelyik elnyeri a legjobb rendező Oscar-díját, rendszerint a legjobb film kitüntetését is megkapja, mint például tavaly az Egy csodálatos elme, így az összesen 13 Oscar-jelölést szerzett Chicago alkotói és a gyártó Miramax stúdió nagy várakozásokkal tekinthetnek a Kodak Theaterben megrendezendő ceremónia elébe, ugyanakkor bizonyára eszükbe jut Polanski londoni és párizsi diadala (A zongorista hét César- és két Bafta-díjat nyert, mindét városban megkaparintva a legjobb filmnek és a legjobb rendezésnek járó kitüntetést), és azt sem felejtik el, hogy Az órák megszerezte a legjobb drámának járó Golden Globe-díjat, míg Scorsese a legjobb filmdráma rendezéséért adományozott Aranyglóbuszt kapta meg, illetve hogy öt Oscar-jelölés után igazán „járna” már neki a díj is. Scorsese a DGA-ünnepségéről egyébként nem távozott üres kézzel: három évtizedet átívelő munkásságáért életműdíjat kapott.

Marshall a DGA-díj átvételekor a musical hírességekből – Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere – álló szereplőgárdájának, a régi hollywoodi musicalrendezőknek, köztük Robert Wise-nak (West Side Story) és Vincente Minnellinek (Gigi) és az eredeti, a Broadwayn 1975-ben bemutatott Chicago rendező-koreográfusának, Bob Fosse-nak mondott köszönetet. „Nekik tartozom hálával azért, hogy itt állhatok” – idézi Marshallt a Reuters. Az Amerikai Producerek Szövetsége eddig tizenháromszor osztott díjat, és bár itt a „találati arány” gyengébb, mert 13 alkalomból csak kilencszer nyerte el a producerek kedvenc filmje az Oscart is, a Chicago mégis a legbiztosabb befutónak tűnik, ráadásul a PGA tagjai közül is sokan ülnek ott az Amerikai Filmakadémia soraiban. (cinematrix.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?