Kultúra

Kerekes Vica rokokóban

Színpadon viselt már korabeli kosztümöt. Pályája legelején, nem sokkal a pozsonyi színművészeti főiskola elvégzése után, Szolnokon. Proust regénye, Az eltűnt idő nyomában színpadi változatában. Filmen most először. A Mária Terézia folytatásában Kerekes Vica is szerepet kapott.
Szabó G. László

2019. december 29. 18:01

kerekes vica
„Estellánál elpattan a húr…” (Képarchívum)

Hívták az első két részbe is, amely cseh, szlovák, osztrák, és magyar koprodukcióban készült. Társalkodónőt játszott volna, de már lekötötte egy másik produkció. Mint mondja: nem is gondolta, hogy újra megkeresik, s a folytatásban egy Estella nevű, francia színésznő szerepét kínálják fel neki.
„Eredetileg egynapos forgatásról, de egy jó kis jelenetről volt szó – meséli Kerekes Vica. – Szeretem, ha intenzív, koncentrált a szerep. Nem a nagyságára figyelek, hanem a minőségére, összetettségére. Hogy van-e lehetőségem megnyílni benne. Estella a királyi udvarban Phaedrát játszik. Szerep a szerepben. Imponált a felkérés. Castingról szó sem volt. Egyenesen a forgatásra utaztam. Budapestről Brünnbe, a Mahen Színházba. Frizura, smink, kosztüm, és már hívtak is a jelenetbe. Akkor találkoztam először a rendezővel. Bemutatkoztunk egymásnak, mondja ő is a nevét, hogy Robert Dornhelm, és láttam egy halvány grimaszt az arcán. Szép kosztüm, mély dekoltázs… egy pillanatra mintha rajtam felejtette volna a szemét. Hátradőlt a székében, és máris jelezte, hogy magyarul is beszélgethetünk. Én már tudtam, hogy amerikai rendező, aki Temesvárról indult. Kinyomoztam. És bizonyára ő is tudta, hogy ki vagyok. Meg is nyugodtam azonnal, hiszen volt bennem némi izgalom, elvégre egy összeszokott csapatba léptem be. Már javában zajlott a forgatás, ők már jól ismerték egymást. A stábtagok és a színészek is.”

Az egy napból végül négy nap lett. A rendező kívánságára. Robert Dornhelm ugyanis megnövelte Estella jeleneteit. Egy perc alatt megszerette ugyanis Kerekes Vicát. Lenyűgözte a játéka.

„Az ajándékba kapott jelenetekben Mária Terézia anyja, Erzsébet Krisztina királyné Estellával próbál egy jelenetet, amelyben Madame Pompadourral küzdenek. Erzsébet Krisztina Moliére darabjában, A mizantrópban próbál, és szeretné, ha Madame Pompadour magára ismerne a történések tükrében. Ebben a jelenetben kellett megmutatnom, mennyire irritál, ha valaki irányít, miközben én vagyok Franciaország legjobb színésznője. A rendezőtől teljes szabadságot kaptam. Csináld azt, amit érzel, én bízom benned, mondta. Én szeretem ezt a fajta szabadságot. Kreativitásra sarkall. Nem vagyunk egyformák. Kollégáim közül sokan azt szeretik, ha a rendező pontosan meghatározza, mikor mit kell tenniük. Én boldogan szárnyalok. Adott keretek között szívesen improvizálok. Olyan jól sikerült a jelenetem, hogy a végén megtapsolt a statisztéria. Ilyen élményben most először volt részem.”
Paróka, fűző, abroncsszoknya – ahogy ő mondja: ennyire díszesnek még ő sem látta magát. De a szépségért meg kellett szenvednie. 

„Sok mindent kibírok, elviselek egy szerep kedvéért, de a halszálkás fűző mély nyomott hagyott a testemen. Valósággal belevájt a bőrömbe. Még a legextrémebb helyzetekből is épen kijöttem, itt nem sikerült. Kétségtelen, az ilyen korabeli kosztüm tartást követel az embertől, ebben nem lehet akárhogy közlekedni, leülni. Csodájára jártak a stábtagok, tényleg jól állt rajtam. Kiemelte a keblemet, érzékivé tett. Főiskolai osztálytársam, Táňa Pauhofová volt az egyik partnerem, egy udvarhölgy szerepében. A hajszínünk miatt sokan hasonlónak látnak bennünket. Itt most kiderült a különbség.”

Nagy, romantikus kalandfilmekről sosem álmodott. A történetek vonzzák ma is, nem a kosztümök. Erdőben, amazonként, magára maradt feleségként, mint legutóbb a Szász Attilával forgatott Apró mesékben, boldogan vitte a szerepet. A beöltözés másodlagos szempont nála.

„Otthon, Füleken, maszkabálban vagy szüret idején szívesen vettem magamra nagy ruhákat. A palóc népviselet is megvolt. Főkötő, pántlika, három-négy alsószoknya, csizma. Még üveges táncot is jártam. De parádés ruhákra sosem vágytam. És most sem mondom azt, hogy jöhet a következő. Ha jön, jön, ha nem, egyáltalán nem zavar. A munkafolyamat marad meg szép emlékként a Mária Teréziából is. Hogy a rendező megköszönte, hogy elfogadtam egy kisebb szerepet. Hogy gyorsan megtaláltam a hangot a többiekkel. Hogy belevihettem a szerepbe néhány saját ötletet. Hogy idegen nyelven beszélhettem. Hogy emberi tulajdonságokkal ruházhattam fel a figurát. Hogy megmutathattam, Estella a királyi család tagjaitól sem hagyja befolyásolni magát. Hogy rögtön a felvétel után gratulált a rendező, mert annyira tetszett neki a játékom. Estellánál egy adott helyzetben elpattan a húr. Ezt egyetlen pillanat alatt kellett megmutatnom.”

A Mária Terézia újabb két részét az ünnepek alatt láthatták a tévénézők. Kerekes Vica édesanyja a mellékelt képet már látta. A mobiljába kapta meg, a forgatás helyszínéről. „Csinos vagy! Fantaszta! Csodaszép a pofid” – írta sms-ben a lányának. És tovább is küldte nyomban a fotót a család többi tagjának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Középiskolai felvételi útmutató

Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

aa

VIDEÓ: Hegedűn játszott agyműtéte közben egy páciens

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

rendőrség illusztráció

Drogot árult egy nő Vágsellyén, őrizetbe vette a rendőrség

čaputová újságírók

Čaputová oknyomozó újságírókat fogadott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.