Az Örök tél a legjobb európai játékfilm

tel
Berlin |

Az Örök tél nyerte a a Legjobb Európai Tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés díjátadón. 

A díjat az egyik főszereplő, Gera Marina vette át a stáb nevében. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy ez volt az első magyar film, ami a szovjet munkatáborok világát mutatta be.

Szász Attila filmje 1944 decemberében indul, és egy fogolytáborban játszódik, ahová szovjetek egy dél-dunántúli faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállók marhavagonokba terelik az asszonyokat és egy oroszországi munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között szénbányában kell dolgozniuk. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít neki túlélni a borzalmakat. Közben valószerűtlen romantikus kapcsolat alakul ki közöttük. 

A történelmi dráma Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novellájából készült, és megtörtént eseményeken alapul. A forgatókönyv Köbli Norbert (A vizsga, A berni követ, Árulók, Szürke senkik) és Szász Attila közös munkája, a producer Lajos Tamás, az operatőr Nagy András, a film zenéjét Parádi Gergely szerezte. A további szerepekben Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó és Gáspár Tibor is feltűnik. 

Az Örök télnek nem ez az első nemzetközi sikere, az A-kategóriás montreali filmfesztiválon Szász Attila megkapta érte a legjobb rendezésnek járó díjat. A filmet idén februárban mutatta be a magyar közszolgálati televízió.
A Prix Europa Fesztivált 1987 óta rendezik meg a német fővárosban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?