Kemény évad vár a Szlovák Nemzeti Színházra

Az új épületbe költözés szervezési kérdéseivel, az egyes társulatok élén történt személycserékkel, valamint az új évad bemutatóinak terveivel ismertette meg az újságírókat a Szlovák Nemzeti Színház tegnapi évadnyitó sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója, Silvia Hroncová.

Az új épületbe költözés szervezési kérdéseivel, az egyes társulatok élén történt személycserékkel, valamint az új évad bemutatóinak terveivel ismertette meg az újságírókat a Szlovák Nemzeti Színház tegnapi évadnyitó sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója, Silvia Hroncová. A teátrum prózai társulatának igazgatója a 87. színházi évadban Roman Polák, fődramaturgja pedig Darina Abrahámová lesz. Az Opera élére Peter Mikuláš került, a fődramaturgiai posztot pedig Slavomír Jakubek tölti be. A balett-társulat igazgatója az új évadtól Mário Radačovský, fődramaturgja Miroslava Kovářová. A több mint húsz esztendeje épülő új épületbe ebben, vagyis a 2006/07-es évadban költözik át a színház – a költözködés körüli nehézségek leküzdése lesz ennek az évadnak a súlypontja. Az előzetes tervek szerint a Szlovák Nemzeti Színház új székházának ünnepélyes megnyitóját 2007. április 14-én tartják. Április 15-től az előadásokat a színház történelmi épületében (az Opera és a Balett jelenlegi helyszíne) és az új épületben tartják. A Hviezdoslav Színházban április elsejétől nem lesznek előadások. Újdonság ebben az évadban, hogy 2007. április 15-től június 30-ig az Opera és a Balett jelenlegi épületében az opera- és a balettelőadások mellett hetente egyszer prózai előadást is tartanak. S hogy milyeneket?

A repertoáron tartott művek listáját tíz prózai darab, négy opera, valamint két balett premierje gazdagítja. A balett-társulat műsorán 90:10 százalékarányban szerepelnek klasszikus és modern (kortárs) balettszínházi előadások. A Nemzeti deszkáiról hiányzó, ám az európai színpadokon rendszeresen játszott darabokkal ezt az arányt szeretnék 60:40 százalékra változtatni – tudtuk meg a tegnapi sajtótájékoztatón. Az Erich Kory zenei kollázsára épülő, a pop-art királyáról szóló Warhol című táncszínház a modern irányt erősíti majd Mário Radačovský koreográfiájával. Szlovák népmese lesz az alapja annak a táncmesének, amelynek bemutatóját június 22-én tartják az új épületben: e családi balettel szeretnék népszerűsíteni a táncon kívül magát az új székházat is.

Christopher Hampton kortárs angol író adaptálta színpadra Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényét Parázs címmel, amelyet pár hónappal ezelőtt nagy sikerrel mutattak be Londonban, Jeremy Irons főszereplésével. A Nemzeti prózai társulatának új bemutatói közül ezt a művet mindenképpen nagy érdeklődés előzi meg. Roman Polák rendezi, igencsak vonzó szereposztásban. Együtt láthatjuk majd Martin Hubát, Dušan Jamrichot és Eva Kríikovát. További két kamara-előadást is terveztek (mindkettő a kortárs világirodalomból). A francia Victor Haim Hazárdkeringőjét két tehetséges fiatal színész „táncolja el”: Zuzana Fialová és Ľuboš Kostelný. Egy különös drámához szolgáló háttérként 2001. szeptember 11. is megjelenik a pozsonyi deszkákon: a Broadway-n hódító amerikai szerző, Neil LaBute A kegyelem napja című darabja – amelyet a budapesti Krétakör Színház is bemutatott már – a Kis Színpadon kel életre. A klasszikusok közül ebben az évadban Schillert és Shakespeare-t veszik elő: az Ármány és szerelem című drámát, valamint a Hamletet mutatják be. Természetesen ebbe a sorba tartozik Karel Čapek Rossum úr Univerzális Robotjairól szóló R.U.R. című drámája is.

Az operabemutatók sorát Mascagni Parasztbecsület és Leoncavallo Bajazzók című műve nyitja Marián Chudovský rendezésében. Karácsonyi ajándékként a gyerekeket célozzák meg a decemberi bemutatóval, Tibor Frešo Martin és a Nap című, a jó és a rossz vetekedéséről szóló, 1975-ben alkotott meseoperájával. Richard Strauss Ariadne Naxosban 1916-os verzióját a Prágai Nemzeti Színházzal, valamint a Dublini Operával koprodukcióban állítják színpadra. Egy igazi klasszikussal zárja a bemutatók sorát az Opera, s illő premier kerül elsőként az új épület színpadának deszkáira: Verdi Trubadúrja, amelyet Martin Bendík állít színpadra, ő rendezte Bartók Kékszakállú herceg várának pozsonyi előadását is – e Bartók-mű az új évadban is műsoron marad. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?