Keleti deszkákon

<p>A zsűri szerint az elmúlt tizennégy év egyik legjobb színvonalát produkálták az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál résztvevői. Ezt az állítást mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy idén két fődíjat ítéltek oda Szepsiben, mivel nem tudtak választani két, egymástól merőben különböző műfajú előadás közül.</p>

JUHÁSZ KATALIN

A Nánai Színjátszócsoport a fesztivál leghűségesebb csapata, eddig csupán egy alkalommal nem tudtak részt venni a seregszemlén, és szinte minden alkalommal kaptak valamilyen fontos díjat. Ezúttal Móricz Zsigmond Egérfogó című vígjátékát mutatták be állandó rendezőjük, Juhász Mária „vezényletével”. A megérdemelt fődíj mellett Szukupcsák Richárd megkapta a legígéretesebb tehetségnek járó díjat, amelyet 2009-ben egy fiatalon elhunyt tehetségről, Németh Péterről neveztek el. A legjobb gyermekszereplő különdíját pedig a nánai Jantosík Napsugár kapta a zsűritől.

A lévai Garamvölgyi Színpad, bár évtizdek óta működik, most először nevezett be az országos seregszemlére, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen rögtön elvitték az egyik fődíjat Tamási Áron: Vitéz lélek című „góbés játékával”. A székely virtus, a csavaros székely humor „exotikuma” egyértelműen tarolt Szepsiben. Az előadás rendezői, Tuček Erika és Cúth László megkapták a legjobb rendezőnek járó díjat, Halász Gyula a legjobb férfi alakítás díját érdemelte ki, Halász Erzsébetet pedig a legjobb női epizódszereplő díjával jutalmazták.

A nánaiak mellett a vágkirályfai Féktelen komédiások a fesztivál leghűségesebb visszajárói, akik darabválasztásukkal idén alaposan meglepték a zsűrit. Az eddigi humoros előadások helyett ugyanis ezúttal egy rendkívül akuális Dürrenmatt-drámával, Az öreg hölgy látogatásával érkeztek. Az elismerés nem maradt el, a legjobb férfi epizódszereplő díját Oláh Péter vihette haza, az előadás pedig megkapta Áj község polgármesterének díját a legjobb drámai színházi kísérletért.

Az idei fesztivál egyébként nemcsak minőségi szempontból volt figyelemre méltó, hanem a műfaji sokszínűség miatt, valamint a benevezett társulatok számát illetően is, főleg a tavalyi részvételhez képest. Míg tavalycsupán öt versenyelőadást és három vendégelőadást láthattak az érdeklődők, idén tizenkét csoport versenyzett, és egy lépett fel versenyen kívül. Azt sem árt tudni, hogy néhány csoport az utolsó pillanatban mondta le a szereplést, betegségre vagy egyéb nem várt nehézségre hivatkozva.

Minden előadás teltházas volt, ami még akkor is nagy dolog, ha tudjuk, hogy a fesztivál résztvevőinek száma elérte a 600 főt. A fő szervező – a helyi Csemadok Területi Választmánya – ugyanis igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a fellépő csoportok a fesztivál teljes ideje alatt Szepsiben, illetve Buzitán tudjanak maradni, és lehetőségük legyen végignézni valamennyi produkciót. Csak így tanulhatnak egymástól, csak így okulhatnak mások hibáiból. A zsűri alapos és élvezetes szakmai értékeléseit legtöbbször nem csupán az érintettek hallgatták végig, hanem a többi csoport tagjai is.

Remekül működött a Lakoma című felsztiválújság, és bevált az idén debütáló fesztiválklub is, ahol lehetőség nyílt egy kis lazításra, közös éneklésre, zenélésre. A Komáromtól Királyhelmecig húzódó földrajzi koordináták képviselői ki is használták az alkalmat az ismerkedésre, tapasztalatcserére. Úgy tűnik, igazuk volt azoknak, akik annak idején elsősorban közösségépítő szándékkal szervezték meg a „nagy szepsi színházasdit”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?