Kelet-kutatók szakmai találkozója

„A küzdelemnek vége, s még nincs vége” – ezt a Vámbéry-idézetet választotta a szervező Vámbéry Polgári Társulás, illetve a Vámbéry Tudományos Kollégium a Kelet-kutatással kapcsolatos nemzetközi konferenciája negyedik évfolyamának mottójául.

„A küzdelemnek vége, s még nincs vége” – ezt a Vámbéry-idézetet választotta a szervező Vámbéry Polgári Társulás, illetve a Vámbéry Tudományos Kollégium a Kelet-kutatással kapcsolatos nemzetközi konferenciája negyedik évfolyamának mottójául. A szakmai tanácskozás október 13-án és 14-én, azaz pénteken és szombaton zajlik majd Dunaszerdahelyen, a járási hivatal körtermében. „Tizenhat előadót várunk az idei konferenciára, elsősorban Magyarországról, de Szlovákiából, Angliából, Törökországból és Üzbegisztánból is – mondta Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás elnöke. – Sok szakember jelentkezett az idei tanácskozásra, ugyanis amikor tavaly létrehoztuk a Vámbéry Tudományos Kollégiumot, nagyon pozitív visszhangra lelt a Kelet-kutatók körében. Elsősorban annak örültek, hogy itt, Közép-Európában van egy szervezet, amely Kelet-kutatással akar foglalkozni, illetve a Kelet-kutatókat szeretné valamelyest összefogni. Ilyen szervezet, intézmény ugyanis nem nagyon működik Európában. Azért is fogadták örömmel a létrejöttét, mert úgy vélik, jó lenne ezt a kutatási területet összehangolni, hogy a szakemberek tudjanak egymásról, tájékozódjanak egymás munkájáról.” A Vámbéry Polgári Társulás a jövőben több nyelven szeretné közzétenni a honlapján az orientalisztikával foglalkozó szakemberek konkrét kutatási területeit, valamint az elérhetőségeiket, hogy ilyen módon is segítse számukra a kapcsolatfelvételt.

„A program pénteken reggel 9-kor kezdődik, az előadások gyakorlatilag egész nap tartanak – tájékoztatott a társulás elnöke. – Szombaton szintén 9-től kezdünk, majd délben ünnepi ebéddel zárul a konferencia. Ami az előadások témáit illeti: a legelső tanácskozás kifejezetten Vámbéry személye és munkássága köré épült, de mára rég túlléptük ezt a keretet. Gyakorlatilag a Kelet-kutatás széles spektruma teret kap az előadásokban. Nem is lehet behatárolni egy tudományágba azokat a kutatási területeket, amelyek a Kelettel foglalkoznak. Valamennyi előadás érdekesnek ígérkezik. A konferencián szívesen látunk mindenkit, aki érdeklődik az orientalisztika iránt. Úgy gondolom, mindenki, aki eljön, jól fogja magát érezni, és rengeteg érdekes, új információval fog gazdagodni.” A konferencián elhangzó előadások az eddigi gyakorlatnak megfelelően később kötetben is megjelennek. A kétnapos tanácskozás előadói között van Hazai György professzor is, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akit a Vámbéry Tudományos Kollégium tavaly választott elnökévé. „Már ez önmagában hatalmas siker és megtiszteltetés számunkra, hogy a keleti tudományok egyik legnagyobb szakértője ilyen tisztséget vállalt nálunk” – mondta Hodossy Gyula. (me)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?