Kazinczy Napok – negyvenedszer

Kassa. A sorrendben már negyvenedik Kazinczy Anyanyelvi Napok nem nyelvi problémákra fókuszált, hanem Kazinczy korára, a nyelvújításra, a nyelvújító mester könyvtárára és a korszakhoz kapcsolódó folyóiratokra.

Kassa. A sorrendben már negyvenedik Kazinczy Anyanyelvi Napok nem nyelvi problémákra fókuszált, hanem Kazinczy korára, a nyelvújításra, a nyelvújító mester könyvtárára és a korszakhoz kapcsolódó folyóiratokra.

A rendezvénynek a kassai Márai Stúdió adott otthont, ahol a közönség igazán meghitt környezetben hallgathatta végig a neves hazai és külföldi előadókat. A legszűkebb értelemben vett hazaiakat, azaz a kassaiakat Balassa Zoltán és Gyüre Lajos képviselte. Balassa Zoltán történész megközelítésében képet kaphattunk a Kazinczy korabeli Kassáról és a Kazinczy Könyvkiadóról, míg Gyüre Lajos az Új Magyar Museumról tartott értékes előadást.

A messzi tájakról érkezett vendégelőadók is számos színnel gazdagították a Kazinczy koráról kialakult tablóképet. A Sárospatakról, Széphalomról, Kolozsvárról érkező tudósok szavai nyomán a 18. század végének hangulata, problémái, életstílusa, fejlődése és irodalma plasztikussá, szinte kézzelfoghatóvá vált. A nagy mesterhez, a nyelvhez, nyelvújításhoz kapcsolódva Fehér József irodalomtörténész a Magyar Nyelv Múzeumának küldetését ismertette hallgatóságával, a rendezvény lezárásaként pedig Mihályi Molnár László tartott bensőséges hangú megemlékezést Kazinczy Ferenc Fő utcai domborművénél.

Az anyanyelvi napoknak nívós kísérőrendezvényei is voltak. A Thália Színház a Hyppolit című, éppen aktuális előadásával színesítette a rendezvény előestjét. A következő este a Gágyor Péter vezette Szevasz Vándorszínház produkcióját, a Két királynő című drámát láthattuk. A Márai Stúdió terme is ünnepi díszbe öltözött a rendezvény tiszteletére: a Fábry Zoltán életét és munkásságát feldolgozó képkiállítás paneljei ékesítették a falakat.

A jövőre nézve nagyszabású tervek születtek az idei Kazinczy Napokon. A széphalmi Magyar Nyelv Múzeumával felvett kapcsolat nem korlátozódott csupán az intézmény igazgatójának egyszeri előadására. Felmerült az ötlet, hogy a Kazinczy Napok következő évfolyama Kassán kezdődjön, és Széphalmon fejeződjön majd be, nemzetközivé téve így a közönséget, és az új helyszín alkalmazásával növelve a rendezvény vonzerejét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?