Kassák Lajos titkai

Nagy műgonddal, hozzáértéssel közelíti meg Duba Gyula a 120 éve született s a harminc éve halott avantgárd költő, író, festő, szerkesztő életművét, aki Érsekújvár szülöttjeként bolyongta be a világot, s hadakozott az izmusokkaL meg a társadalmi igazságtalansággal.

Nagy műgonddal, hozzáértéssel közelíti meg Duba Gyula a 120 éve született s a harminc éve halott avantgárd költő, író, festő, szerkesztő életművét, aki Érsekújvár szülöttjeként bolyongta be a világot, s hadakozott az izmusokkaL meg a társadalmi igazságtalansággal. Felfigyelt az avantgárd kibontakozó mozgalmaira, a futurizmusra és az expresszionizmusra, s az izmusok hatására született meg eklektikus, de az avantgárd jegyeit is magán viselő verseskötete, az Eposz Wagner maszkjában (1915), melyben a kassáki konstruktivitásnak és expresszivitásnak modellértékű költeményei jelentek meg. Duba a prózaíró felől vallatja az életművet, az Egy ember élete című életregényével nyitja az emlékezést, s aztán elmélyülten végignyomozza a családi hátteret, majd költészetének kisugárzásait, emberi mélységeit és a szenvedők iránt megnyilvánuló együttérzését villantja fel. Aligha véletlen, hogy említett verseskötetével kapcsolatban Kosztolányi véleményét tekinti meghatározónak, aki a Nyugatban ezt írta a kötetről: „Túl minden színpompán és muzsikán valami tiszta komolyság, valami nagy-nagy szeretet vonul végig az egészen… Kassák Lajos könyvének van egy nemes és egyszerű ékszere: a Fájdalom”. Az esszé címére utalva – Kassák titkai – írása végén bevallja, „Talán nem is titkai vannak Kassáknak …, hanem olyan értékei, melyeket meg kell érteni.” (Itt említjük meg, hogy a Tallózó Papp Tibor írását közli – Avantgárd szemmel – költőkről, könyvekről –, aki az „Elfelejtett költők Kassák köréből” nyomvonalat követi, rendkívül érdekfeszítően.)

A lap közli a Posonium Irodalmi és Művészeti Díj átadásán elhangzott beszédeket, méltatásokat. Ahogy már korábban közöltük, egy fődíj (Duba Gyula), egy életműdíj (Koncsol László), egy Művészeti Díj (Tóthpál Gyula), egy Szülőföld-díj (Takács András), három különdíj (Juhász R. József, Hogya György, Vida Gergely), és két elsőkötetes szerzői díj (Popély Árpád, Szalay Zoltán) talált gazdára. Díjparádé volt ez a javából!

Posztmodern – irodalom – olvasó címmel a folyóirat A. Szabó László tanulmányát közli a posztmodern irodalom értelmezésének egyes kérdéseiről. Könyvkritikát Szalay ZoltántóL (Mizser Attila: Szöktetés egy zsúfolt területre című könyvéről), valamint Kovács Győzőtől olvashatunk (aki Fónod Zoltán Szellemi őrjárat című kötetéről fejti ki gondolatait).

A szépirodalmat Leck Gábor és Vankó Attila versei, valamint Százdi Sztakó Zsolt és Szirmai Péter egy-egy novellája képviseli. A lapszámot Somogyi Tibor felvételeivel illusztrálták, melyek a Posonium Díjak átadásán készültek. (zsolt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?