Kassai Kiadás – kulturális invázió

Kassa. Harminc nap alatt tizenhét program tizenkét helyszínen. Kortárs tánc, jazz, népzene, alternatív rock, bizarr opera, képzőművészet, film, vizuális művészet, valamint mindezek mutációi.

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete (MKKI) októberben valóságos inváziót tervez a városban, Kassai Kiadás címmel. A kínálatban hangsúlyos helyet kaptak a rétegműfajok képviselői, akik nem sűrűn szerepelnek ugyan a tévében, ám a magyar kultúra leghaladóbb törekvéseit képviselik, kiérdemelték a hazai és nemzetközi szakma figyelmét, ezért az igényesebb közönség érdeklődésére is számot tarthatnak. Az intézet munkatársai igyekeztek felhívni a zenei és színházi fesztiválok helyi, főleg szlovák szervezőinek figyelmét ezekre a „világvízumos” művészekre. A Kassai Kiadás programjai ugyanis nem csupán a helyi magyaroknak szólnak, hanem mindazoknak, akik kíváncsiak egy európai értékeket képviselő és teremtő ország művészeire. Ilyen intenzív magyar kulturális jelenlétre még nem volt példa a városban, amelynek 250 ezres összlakosságából ma már alig 10 ezren vallják magukat magyar nemzetiségűnek.

Holnap este nyolc órakor a Fő utcai Alsókapu régészeti komplexumnál egy Kassából és Budapestből összegyúrt virtuális város jön létre. A Kiégő Izzók vizuális művészeti csoport tagjai két hatalmas vászonra vetítik majd a trükkösen összevágott képeket, a zenét pedig a Tilos Rádió DJ-je szolgáltatja. A fénykulisszák egy brit brigád installációját hivatottak „feldobni”, amely a szeptemberben kezdődött Moon Ride kortárs művészeti fesztivál egyik látványos kiállítási tárgya.

Egy másik fontos rendezvény, a Kassai Jazzfesztivál vendégeként érkezik csütörtökön Harcsa Veronika, a műfaj egyik legnagyobb magyarországi tehetsége. A fiatal énekesnő saját kvartettjének kíséretében saját dalait adja elő a GeS klubban, két nappal később pedig az Erik Sumo Band tagjaként egy egészen más műfajban is bemutatkozik Kassán. A pop, a rock és az elektronikus zene izgalmas keverékével, valamint a besorolhatatlan Kiss Erzsivel hódító zenekar az ICCT klub színpadán hallható, szintén a Moon Ride fesztivál keretében. A hétvégén zajló kassai maraton előestéjén a futók és szurkolók vérét egy Kubából Magyarországra települt énekesnő, Elsa Valle hivatott felpezsdíteni dzsesszelemekkel tarkított, „buenavistás” hangulatú dalokkal a Fő utcai Alsókapunál, délután öt órai kezdettel.

A Kaltenecker Triót nem kell bemutatni a kassaiaknak, hiszen visszajáró vendégeknek számítanak. A world music, a dzsessz, a pop, a rock és a new age érdekes elegyét keverték ki, új színt hozva az instrumentális zenébe. Szintén az instrumentális zene megújítóinak számít a Másfél zenekar, amely viszont a drum and bass, funk, az elektronikus alapú gitárpop, az acid-jazz és az alternatívnak nevezett rockzene elemeit gyúrta össze. Október 9-én miattuk, 8-án pedig a Corp! című táncprodukcióért érdemes felkerekedni az ICCT klubba. Zambrzycki Ádám koreográfiája azt kutatja, mi az emberi test önmagában, hogyan fest a kamera objektívén keresztül. Egy-egy táncos tenyerére kamera van erősítve, mozgás közben ezzel pásztázzák testrészeiket, a kép pedig vetítővásznon jelenik meg. Október 11-én ugyanitt a Szegedi Alternatív Színházi Szemle legjobb rendezése látható: a Finita La Comedia Woyczek-Koncert című összművészeti produkciója, amely unikumként hat a magyar táncmezőnyben, és számos külföldi fesztiválsikert is hozott a társulatnak. Akik a tánc helyett a zenét választják aznap este, a Fő utcai történelmi városháza nagytermében hallgathatják meg Szalóki Ági Hallgató című műsorát. A népdalénekesnő dzsesszzenészekkel vette körül magát, és új köntösbe öltöztette az erdélyi magyar és cigány népdalokat. Az album tavaly elnyerte a MAHASZ Fonogram díját az év dzsesszlemeze kategóriájában. Ez a koncert a Visegrádi Napok nevű, négy ország kultúrájának legjavát prezentáló fesztivál része, csakúgy, mint Pintér Béla Társulatának Parasztoperája; ez a műfajilag besorolhatatlan színházi előadás október 18-án látható a történelmi városháza nagytermében. „A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság” – mondja rendezéséről Pintér Béla, akit a szakma a leginvenciósabb kortárs színházi alkotók között tart számon. Szabó Réka koreográfus munkáját is érdeklődve figyelik a kritikusok és a kollégák. Társulata, a Tünet Együttes tagjai nem csupán előadóművészek, hanem alkotótársak is, akiknek személyiségére, kreativitására, együttgondolkodására alapulnak a darabok. A Véletlen, amelyet október 23-án, a Visegrádi Napok keretében láthat a közönség az Állami Színház stúdiójában, egy egyetemi előadás és egy táncjáték érdekes keveréke, melybe néhány „véletlen folytán” a nézők is bekapcsolódhatnak, alakíthatják a következő percek történéseit, közvetetten befolyásolva a táncosok mozgását.

Október 24-én Kassára költözik a Pozsonyban nagy sikerrel futó Visegrádi Szalon című beszélgetéssorozat. Magyar, szlovák, cseh és lengyel szakemberek havonta boncolgatnak olyan témákat, melyek mind a négy országban aktuálisak. A meghívottak saját országukban fontos döntéshozói helyzetben voltak törvények és szabályozások elfogadásakor, ismerik a döntések hátterét, az elfogadott megoldás melletti és elleni érveket. Az októberi, Testünk jogai című kerekasztal-beszélgetés vendégei alkotmányjogászok és orvos-jogászok, akik arra keresik a választ, mennyiben szabályozhatja az állam az egyénnek a saját testéhez való jogait. Helyszín az Óváros-háza nagyterme, a kezdés időpontja 17 óra.

A képzőművészet iránt érdeklődők igazi ínyencséget kapnak október 29-én: Haraszthy István kinetikus szobrait és mobiljait. A mozgó konstrukciók magyarországi atyjának kiállítását Jancsó Miklós nyitja meg a Kelet-szlovákiai Galériában. A világhírű rendező ezután átsétál a Márai Stúdióba, ahol levetítik az Oldás és kötés című filmet, majd beszélgetés következik Jancsó Miklóssal.

Az MKKI ezzel a programsorozattal is segíteni szeretné Kassa városát abban, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címet. Megítélésük szerint ugyanis kulturális hagyományai és földrajzi helyzete okán ez a város lenne a legalkalmasabb arra, hogy hitelesen képviselje a világ előtt a közép-európai térség multikulturális arculatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?