Kassa az avantgárd vonzásában

Kassa |

<p>A pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria A kassai modernek című tárlata azoknak a kassai vagy Kassához valamilyen módon kötődő művészeknek a munkásságába nyújt betekintést, akik a két világháború között alkottak, s akiknek festészetét a modernista felfogás jellemzi.</p>

A kiállítást előbb Kassán rendezték meg. Részben azt az anyagot mutatják be a fővárosi közönségnek, de kiegészítették Pozsonyban fellelhető – egyebek között a Szlovák Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó – műtárgyakkal.

A kassai modernek munkásságával kapcsolatban kiemelik, hogy „a két világháború közötti kassai művészet a sokfelől érkező, ugyanakkor a hagyományos képzőművészeti irányzatokat is élni hagyó hatások és különböző (magyar, szlovák, cseh, német, orosz, ukrán, zsidó) kultúrák kereszteződéséből született”. Ettől olyan egészségesen sokszínű és sokrétű. Tipikusan kassai, mégis rokonítható a korszak egyetemes törekvéseivel. A kiállításon szereplő művészek – köztük Jaszusch Antal, Jakoby Gyula, Krón Jenő, Bauer Szilárd, Kassák Lajos, Feld Lajos – munkásságukba bevonzották az avantgárd irányzatok, a szimbolizmus, az expresszionizmus, a kubizmus, a futurizmus és a konstruktivizmus eredményeit. Ahhoz, hogy a városban a modernistákkal jelentős képzőművészeti élet indult meg, nagyban hozzájárult Josef Polák, a mai Kelet-szlovákiai Múzeum akkori igazgatójának kreatív tevékenysége, aki neves képzőművészeket hívott meg a városba, valamint művészeti iskolát alapított, amelynek esti és vasárnapi kurzusain az avantgárd volt a téma.

Az Esterházy-palotában látható kiállítás – a gazdag festészeti anyag prezentálása mellett – betekintést nyújt Kassa akkori tevékeny művészeti életébe is. A két háború közötti időszakban több mint 200 kiállítást rendeztek. Ezek a város közönségét a modern festészeti irányzatok be- és elfogadására nevelték. A tárlatok megnyitójára plakátok készültek, ugyancsak a modernizmus szellemében. A pozsonyi kiállításon ezekből is látható válogatás.

A festészeti modernizmus összefüggött a könyvkiadással is. A kiállítás az akkor kiadott könyvekből is bemutat néhányat. Köztük megtekinthető Palotai Boris Csillag és kenyér című műve, melyet 1936-ban a „szlovenszkói magyar könyvpiacra” jelentettek meg. Egy videót is végignézhet a látogató, amelyen neves szakemberek – köztük Beke László magyarországi művészettörténész – beszélnek a kassai modernizmusról és annak különféle összefüggéseiről. Gazdag, élményt nyújtó a kiállítás. Átérezhető általa a múlt század eleji avantgárd robbanásszerű ereje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?