Kárpáti Péter műve, A negyedik kapu Pozsonyban

Pozsony. Kárpáti Péter új színművének, A negyedik kapunak a felolvasószínházi előadásával indult útjára a közelmúltban a pozsonyi Színházi Intézet Új dráma – New drama elnevezésű projektje.

Pozsony. Kárpáti Péter új színművének, A negyedik kapunak a felolvasószínházi előadásával indult útjára a közelmúltban a pozsonyi Színházi Intézet Új dráma – New drama elnevezésű projektje. A felolvasószínház ebben az esetben némileg idézőjelben volt értendő, hiszen Novák Eszter rendezése jóval előrehaladottabb stádiumban mutatta meg a Kárpáti-szöveg, valamint az azzal dolgozó művészek kapcsolatát, s a kidolgozott helyzeteknek, színes ötleteknek hála nemcsak a közönség fülét, hanem a szemét is sikerült lekötni.

A szerzőt a Színházi Intézet délutánján a társszervező budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója, Müller Péter, valamint Tompa Andrea színikritikus mutatta be a túlnyomórészt pozsonyi és szenci gimnazistákból álló közönségnek (le a kalapot azok előtt, akik a szorosan karácsony előtti időpontra még szervezett közönségről is képesek voltak gondoskodni…) Elmondták, hogy az író színházi dramaturgként tevékenykedik, a nyolcvanas évektől találkozhatunk drámáival, amelyeknek tárgya kezdetben a társadalom peremére szorult emberek sorsa volt, az elmúlt évtizedben pedig fokozatosan a közép-európai népek meséinek, történeteinek újramondásával, újraírásával kísérletezik. Ennek jegyében fogant A negyedik kapu is: a darab, amelynek Budapesten volt már egy felolvasása, s a közelmúltban nyomtatásban is megjelent, a kelet-európai zsidóság, a haszid közösség történeteiből, anekdotáiból mesél el egy csokorra valót.

Kárpáti Péter személyében a magyarországi negyvenes írónemzedék egyik legjellegzetesebb kézjegyű, legtermékenyebb képviselője mutatkozott be Pozsonyban – hogy nem az íróasztalfióknak alkot, s nem is azok közé tartozik, akik számára a dráma ritka kiruccanást jelent, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos darabját, például a Világvevőt, a Tótferit, az Akárkit, az Országalmát, a Díszelőadást, a Pájinkás Jánost nagy érdeklődést keltve tűzték műsorukra különböző magyar színházak. A Színházi Intézetben A negyedik kapu egyik szereplőjeként is megcsodálhattuk. Mint azt Kárpáti az előadást követő beszélgetésen elmondta, játszott már saját forgatókönyve alapján készült filmben és saját darabban, és mindkét esemény emlékezetes maradt: az előbbivel egyik kritikusától kiérdemelte a „színészileg teljesen alkalmatlan“ meghatározást, az utóbbiban pedig alkalma volt egy fél disznót alakítania…

Az Új dráma – New drama a belátható jövőben a spanyol, a cseh, a lengyel, az orosz és az osztrák kortárs drámának biztosít majd teret. Február 28-án Fernando Gomez Grande, az Alicantéban évente megrendezett kortárs spanyol drámafesztivál rendezvényigazgatója tart előadást. A helyszín a Színházi Intézet pozsonyi, Jakab tér 12 alatti székházának színházterme, a Štúdio 12. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?