Kaleidoszkóp

Penge

Penge

A szakkönyvek ritkán érnek el széles olvasótábort. Ami a tudományban történik, az rendszerint egy szűk réteg belügye marad.
Időnként azonban születnek olyan munkák, amelyek túl tudnak lépni ezen a kereten, és egyszerre ragadják meg a szakma és az érdeklődő közönség figyelmét.

Az ELTE Általános Irodalomtudományi Kutatócsoportjának Média- és kultúratudomány című új könyve ilyen. Műfajilag is kétarcú. Egyrészt a témában többékevésbé jártas olvasó igényeit kielégítő kézikönyv. A terjedelmes szócikkek nagyjából azonos módszertan szerint, azonos szerkezetben, értelmező és értékelő szempontok bevonásával íródtak. Másrészt azonban tankönyvszerű. Konkrét, közérthető példákat is közöl, informatív és orientáló. A tagolás is a tankönyvek logikáját idézi: a négy fejezet Jelenségek, Fogalmak, Szerzők és Művek címen fut.

A fülszöveg szerint a cél a kultúraés a médiatudomány elméleti kereteinek összefoglalása, ám elsősorban a humántudományok (ezen belül az irodalomtudomány) aktuális tendenciái szempontjából. A könyv a tudományterületeket nem egymástól elválasztva kezeli.

Ahogy a környezetünk, a művészetek, a technikai fejlődés, a társadalom maga komplex jelenség; ezek leírása is a tudományágak összekapcsolásával lehetséges. A fejezetek és a szócikkek szerencsés esetben egymásba nyílnak, a terminológia vagy a központi probléma révén, segítve a kultúratudományos ismeretek kaleidoszkópszerű egymásba épülését. A médiumok közötti határátlépés (ld. nyelv, képiség, térbeliség, hangzósság stb. viszonya); az emberfogalom változása (ld. test, identitás, hibriditás, poszthumán); valamint az információtechnológia legáltalánosabb elmélete (ld. archívum, diagrammatológia, kibernetika) például három olyan terület, amelyet sokrétűen mutat be a kötet.

A munka nagy ívű és hiánypótló. Azonban ami az erénye, az a hátránya is: elkerülhetetlen, hogy a 39 szerző által írt kb. 60 szócikk nyelvileg, terminológia és gondolatmenet tekintetében időnként széttartó legyen, fragmentálttá téve a tárgyról kialakított képet.

Média- és kultúratudomány. Szerk.: Kricsfalusi Beatrix, Kulcsár Szabó Ernő, Molnár Gábor Tamás, Tamás Ábel. Ráció Kiadó, 2018. 536 oldal.

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?