Kultúra

Kaleidoszkóp

Penge
Nagy Csilla

2018. november 16. 15:24

A szakkönyvek ritkán érnek el széles olvasótábort. Ami a tudományban történik, az rendszerint egy szűk réteg belügye marad.
Időnként azonban születnek olyan munkák, amelyek túl tudnak lépni ezen a kereten, és egyszerre ragadják meg a szakma és az érdeklődő közönség figyelmét.

Az ELTE Általános Irodalomtudományi Kutatócsoportjának Média- és kultúratudomány című új könyve ilyen. Műfajilag is kétarcú. Egyrészt a témában többékevésbé jártas olvasó igényeit kielégítő kézikönyv. A terjedelmes szócikkek nagyjából azonos módszertan szerint, azonos szerkezetben, értelmező és értékelő szempontok bevonásával íródtak. Másrészt azonban tankönyvszerű. Konkrét, közérthető példákat is közöl, informatív és orientáló. A tagolás is a tankönyvek logikáját idézi: a négy fejezet Jelenségek, Fogalmak, Szerzők és Művek címen fut.

A fülszöveg szerint a cél a kultúraés a médiatudomány elméleti kereteinek összefoglalása, ám elsősorban a humántudományok (ezen belül az irodalomtudomány) aktuális tendenciái szempontjából. A könyv a tudományterületeket nem egymástól elválasztva kezeli.

Ahogy a környezetünk, a művészetek, a technikai fejlődés, a társadalom maga komplex jelenség; ezek leírása is a tudományágak összekapcsolásával lehetséges. A fejezetek és a szócikkek szerencsés esetben egymásba nyílnak, a terminológia vagy a központi probléma révén, segítve a kultúratudományos ismeretek kaleidoszkópszerű egymásba épülését. A médiumok közötti határátlépés (ld. nyelv, képiség, térbeliség, hangzósság stb. viszonya); az emberfogalom változása (ld. test, identitás, hibriditás, poszthumán); valamint az információtechnológia legáltalánosabb elmélete (ld. archívum, diagrammatológia, kibernetika) például három olyan terület, amelyet sokrétűen mutat be a kötet.

A munka nagy ívű és hiánypótló. Azonban ami az erénye, az a hátránya is: elkerülhetetlen, hogy a 39 szerző által írt kb. 60 szócikk nyelvileg, terminológia és gondolatmenet tekintetében időnként széttartó legyen, fragmentálttá téve a tárgyról kialakított képet.

Média- és kultúratudomány. Szerk.: Kricsfalusi Beatrix, Kulcsár Szabó Ernő, Molnár Gábor Tamás, Tamás Ábel. Ráció Kiadó, 2018. 536 oldal.

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Januártól 30 eurót kérhetnek a kezelésért

Pellegrini megérti, hogy az embereket irritálja a képviselői fizetések ugrásszerű növekedése

Dulakodás alakult ki Párizsban a sárgamellényesek újabb tüntetésén

Az oktatás és a turizmus Nagyszombat megye jövő évi prioritása

Igazgatóváltások a megyei kulturális intézmények élén

Hosszú: ez egészen más világbajnokság volt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?