Kultúra

Kaleidoszkóp

Penge
Nagy Csilla

2018. november 16. 15:24

Penge

A szakkönyvek ritkán érnek el széles olvasótábort. Ami a tudományban történik, az rendszerint egy szűk réteg belügye marad.
Időnként azonban születnek olyan munkák, amelyek túl tudnak lépni ezen a kereten, és egyszerre ragadják meg a szakma és az érdeklődő közönség figyelmét.

Az ELTE Általános Irodalomtudományi Kutatócsoportjának Média- és kultúratudomány című új könyve ilyen. Műfajilag is kétarcú. Egyrészt a témában többékevésbé jártas olvasó igényeit kielégítő kézikönyv. A terjedelmes szócikkek nagyjából azonos módszertan szerint, azonos szerkezetben, értelmező és értékelő szempontok bevonásával íródtak. Másrészt azonban tankönyvszerű. Konkrét, közérthető példákat is közöl, informatív és orientáló. A tagolás is a tankönyvek logikáját idézi: a négy fejezet Jelenségek, Fogalmak, Szerzők és Művek címen fut.

A fülszöveg szerint a cél a kultúraés a médiatudomány elméleti kereteinek összefoglalása, ám elsősorban a humántudományok (ezen belül az irodalomtudomány) aktuális tendenciái szempontjából. A könyv a tudományterületeket nem egymástól elválasztva kezeli.

Ahogy a környezetünk, a művészetek, a technikai fejlődés, a társadalom maga komplex jelenség; ezek leírása is a tudományágak összekapcsolásával lehetséges. A fejezetek és a szócikkek szerencsés esetben egymásba nyílnak, a terminológia vagy a központi probléma révén, segítve a kultúratudományos ismeretek kaleidoszkópszerű egymásba épülését. A médiumok közötti határátlépés (ld. nyelv, képiség, térbeliség, hangzósság stb. viszonya); az emberfogalom változása (ld. test, identitás, hibriditás, poszthumán); valamint az információtechnológia legáltalánosabb elmélete (ld. archívum, diagrammatológia, kibernetika) például három olyan terület, amelyet sokrétűen mutat be a kötet.

A munka nagy ívű és hiánypótló. Azonban ami az erénye, az a hátránya is: elkerülhetetlen, hogy a 39 szerző által írt kb. 60 szócikk nyelvileg, terminológia és gondolatmenet tekintetében időnként széttartó legyen, fragmentálttá téve a tárgyról kialakított képet.

Média- és kultúratudomány. Szerk.: Kricsfalusi Beatrix, Kulcsár Szabó Ernő, Molnár Gábor Tamás, Tamás Ábel. Ráció Kiadó, 2018. 536 oldal.

Értékelés: 8/10

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.