Juraj Herz életműdíjat kap Karlovy Varyban

Prága |

<p>Juraj Herz (1934), a nemzetközi hírű szlovák filmrendező életműdíjat kap az idei nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.</p>

A fesztivál rendezőbizottsága ezzel fejezi ki elismerését Herznek a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért - jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál igazgatója prágai sajtóértekezletén.
Az immár 45. évfolyamába lépő, Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmfesztiváljára a híres nyugat-csehországi fürdővárosban július 2. és 10. között kerül sor.
A késmárki születésű, zsidó származású és magyarul is jól beszélő Juraj Herz nevéhez több mint 25 játékfilm kötődik, amelyekben többnyire specifikus horror, humor és erotika ötvöződik. Herz egyike a hatvanas évekbeli csehszlovák új hullám jeles alkotóinak. Legismertebb műve, az 1968-ban forgatott Halottégető Csehszlovákiában rövidesen a tiltott filmek listájára került, s csak az 1989-es rendszerváltás után volt szabad ismét nyilvánosan levetíteni. A Halottégetőt annak idején Oscar-díjra is jelölték. Herz egyik alkotása díjat kapott Monte Carlóban, filmjeit vetítették a cannes-i filmfesztiválon, s nevéhez fűződik az első cseh horrorfilm elkészítése. 1987-ben az akkori Nyugat-Németországba távozott, de a kilencvenes évek elején visszatért Prágába, s ma is ott él. Életműve elismeréseképpen 2009-ben megkapta a Cseh Oroszlán díjat.
Az elismerést jelképező Kristályglóbuszt a fesztivál nyitó napján veszi át a filmrendező. A fesztivál záró napján pedig egy külföldi filmes kap életműdíjat.
A nagyszabású rendezvény programjának további részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
MTI

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?