Jubilánsokat köszöntöttek Magyarország pozsonyi nagykövetségén

TALLÓSI BÉLAPozsony. Magyarország nagykövetségén tegnap a szlovákiai magyar kulturális és tudományos élet ez évben életjubileumot ünneplő jeles személyiségeit köszöntötték.

TALLÓSI BÉLA

Pozsony. Magyarország nagykövetségén tegnap a szlovákiai magyar kulturális és tudományos élet ez évben életjubileumot ünneplő jeles személyiségeit köszöntötték. A többéves hagyományra visszatekintő eseményen köszöntötték a 85 éves Szabó Rezső alkotmányjogászt, kultúraszervezőt, a 75 éves Zsilka Tibor irodalom- és nyelvtudóst, egyetemi tanárt, valamit a 70 éveseket: Duka-Zólyomi Emese karnagyot, muzikológust, Reiter István hegedűművészt, Lelkes Júlia színművészt, rádiórendezőt és Boráros Imre Kossuth-díjas színművészt.

A rendezvény elején Dévényi Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költőnek átadta a Nemzet Művésze oklevelet.

A jubilánsokat Harmati Zsolt, a nagykövetség ideiglenes ügyvivője köszöntötte, majd Lacza Tihamér rádiós szerkesztő méltatta munkásságukat.

Szabó Rezső élete szorosan összefonódott a felvidéki magyarsággal és a Csemadokkal, azzal a szervezettel, amelynek – másokkal együtt – előremutató programot és olyan tartást adtak, melynek köszönhetően sikerült a legnehezebb időkben is megvédeni a magyar iskolákat és kultúrát a hatalom alattomos támadásaival szemben.

Zsilka Tibor pályáját lenyűgöző vitalitás jellemzi. Tucatnyi monográfiát, tanulmánykötetet jelentetett meg. Nemcsak Nyitrán, a Konstantin Filozófus Egyetemen, hanem a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is oktat, de vendégtanárként külföldi egyetemeken is előad.

Duka-Zólyomi Emese számos tanulmányt publikált Pozsony zenei életéről. Kezdeményezésére jött létre a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága, megalapítója a pozsonyi Corda Fratrum egyházi vegyes karnak és elindítója a lévai Kadosa Pál Zongoraversenynek.

Lelkes Júlia pályája a komáromi Magyar Területi Színházban indult, majd a Szlovák Rádió magyar szerkesztőségének a dramaturgja, rendezője és bemondója lett. Különböző irodalmi összeállítások közreműködőjeként is gyakran volt hallható az elmúlt évtizedekben.

Reiter István már a Zeneművészeti Akadémia hallgatójaként a Szlovák Filharmóniában hegedült, később koncertmestere is volt a zenekarnak. Ha meghívták magyar rendezvényekre, az első szóra ment, mert fontosnak érezte, hogy a zene révén az itt élő magyarok kultúráját is szolgálja.

Boráros Imre színművész gazdag életművét méltatva Lacza Tihamér elmondta, megpróbálta megszámolni, de nem jutott a végére, hol és merre járt a világban – feleségével, Petrécs Annával együtt –, hogy elvigye, elvigyék a magyarokhoz a szép magyar beszédet és a szavakkal megfogalmazott üzeneteket. Színpadi szerepeivel és önálló estjeivel is így van, hiszen Boráros Imre idestova ötven éve van a pályán, és többtucatnyi alakítását tapsolhatta meg a közönség. Jó néhány filmben is szerepelt. „Szerencsésnek mondhatja magát, hogy annyifajta lehetőséget kipróbálhatott” – hangzott el a méltatásban.

A jubilánsoknak Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára is gratulált.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?