Jubiláló „vándormadarak”

Budapest |

<p>Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a budapesti Balassi Intézetben működő Wataridori Színkör, amely a magyar fővárosban tanuló határon túli egyetemistákból alakult.</p>

A csoport tagjai folyamatosan cserélődtek, a lelkesedés azonban ugyanaz maradt, mint amikor 1992-ben Juhász Dósa János megalapította a színkört. A Wataridori japánul vándormadarat jelent. Azért választották ezt a nevet, mert külföldön tanuló diákokként önmagukat is vándoroknak tekintik, akik elszakadtak a szülőföldjüktől, hogy új tapasztalatokat szerezzenek, hogy aztán tudással, kapcsolatokkal, élményekkel gazdagabban hazarepüljenek. A színkör vezetője 1994 óta Körömi Gábor drámapedagógus, rendező.

„Húsz év nagy idő. Az akkori Nemzetközi Előkészítő Intézet színháztermében bemutatkozó színkör abban az évben alakult, amikor az első határon túli magyar diákok érkeztek Budapestre és a kollégiumba. Aktivitásukra jellemző, hogy nem csak színkört alapítottak, hanem újságot írtak, rádióztak, író-olvasó találkozókat szerveztek az intézet keretein belül. Felléptünk Budapesten számos helyen, határon belüli és túli fesztiválokon, programokon, rendezvényeken, élvezve a tagok kitartását és az Intézet vezetőségének támogatását. Évről évre rendszeresen 15-20 fő vesz részt a munkában. Akadnak olyanok is, akik már tíz éve rendszeres tagjaink. A színkörben megfordult hallgatók száma szerény becslés alapján is több százra tehető. Nem csak színházi alkotóműhelyként működünk, hanem baráti körként is segítjük egymást” – tudtuk meg Körömi Gábortól.

A jubileumot egy új előadással és baráti találkozóval ünneplik, melyre meghívták volt és jelenlegi tagjaikat, az intézet diákságát és vezetőségét. Május 9-én este színre kerül a Piotr Ohey Projekt, amelyet Slavomir Mrozek: Piotr Ohey mártíromsága című színműve alapján készítettek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?