Jövőre jön a Suede

AJÁNLÓTrencsén. Újabb legenda törleszti restanciáját hazánkkal szemben: jövő júliusban a Suede lesz a Pohoda fesztivál egyik sztárfellépője.

AJÁNLÓ

Trencsén. Újabb legenda törleszti restanciáját hazánkkal szemben: jövő júliusban a Suede lesz a Pohoda fesztivál egyik sztárfellépője. A kilencvenes évek meghatározó zenekara 1989-ben alakult, és állítólag velük kapcsolatban használta a sajtó először a britpop meghatározást, amely később a Blur, az Oasis és a Pulp által is fémjelzett hullám gyűjtőneve lett.

A Suede eddig hat albumot jelentetett meg, köztük olyan alapműveket, mint az 1994-es Dog Man Star vagy az 1996-os Coming Up. Ők voltak az elsők, akik az USA-ból érkező grunge hódítása idején, annak ellenében nyúltak vissza a klasszikus brit zenei hagyományokhoz, leginkább David Bowie-hoz és a The Smiths-hez. Sötét, költői romantikával szálltak harcba a lényegesen egyszerűbb, hétköznapibb Oasis-féle felfogással, ezért természetesen nem „győzhettek”: a britpop hullám peremén maradtak, mivel nehéz volt őket kategorizálni. Az agytröszt Bernard Butler gitáros távozása után Brett Anderson énekes tudatosan igyekezett olyan társakat választani maga mellé, akik feszegetik a stílushatárokat. Dalaik mindig is vesztesekről, kívülállókról, álmodozókról szóltak.

Éppen ezért egyáltalán nem érdektelen, hogy a csapat tizenegy év szünet után idén megjelentette a Bloodsports című albumot, amelyen már a U2 hatása is érezhető. Úgy vették fel a csaknem két évtizeddel ezelőtti fonalat, hogy a rájuk jellemző teatralitásnak értelme, sőt tétje van, a hangszerelés monumentalitása pedig igazi feszültséggel párosul. A Suede ráadásul remek koncertzenekar, élőben tényleg lebilincselő, ezért minden esély megvan rá, hogy a jövő évi fesztiválszezon egyik nagy durranása legyen. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?