Jövő héten Eurovíziós Dalfesztivál

Baku |

<p>Jövő héten rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált Bakuban, a szervezők szerint világszerte mintegy 120 millió ember lesz kíváncsi a  verseny televíziós közvetítésére. A helyszínen 16 ezer néző kísérheti figyelemmel a jövő szombati döntőt.</p>

Azerbajdzsán fővárosában összesen 42 ország versenyzői lépnek fel, Magyarországot a Compact Disco képviseli Sound of Our Hearts című dalával.

A verseny szabályai alapján minden produkció legfeljebb 3 perces lehet. A szervezők által közzétett érdekesebb számadatok szerint a versengés történetének eddigi rekordere Írország, amelynek versenyzői már hét alkalommal győzedelmeskedtek. A norvégok negatív rekordot tudhatnak magukénak: zenészeik eddig tízszer végeztek a legutolsó helyen.

Ralph Siegel német zeneszerző eddig 18 esetben volt részese az eurovíziós versengésnek egy-egy szerzeményével. Idén a San Marinó-i induló, Valentina Monetta The Social Network Song című dalát jegyzi.

A dalfesztiválon két elődöntőt rendeznek, az elsőt kedden, a másodikat csütörtökön. Mindkét elődöntőben 18 produkciót láthat-hallhat a közönség. A Compact Disco kedden, az első selejtezőben tizenötödikként mutatja be dalát. A vasárnapi döntőben 26 előadó közül választják ki a nyertest.

A mezőny két legidősebb tagja 76 éves: az angol Engelbert  Humperdinck mellett ugyanennyi idős az orosz Buranovszkije Babuski formáció egyik tagja, Natalja Pugacsova.

A szervezők összegzése szerint az 1956 óta tartó eurovíziós versengésben eddig több mint 1100 dal hangzott el. A dalfesztiválon tűntek fel annak idején olyan, időközben nemzetközi karriert befutott előadók, mint a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Idén 42 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Bakuban, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert Running Scared című dalával. A Magyar Televízió élőben közvetíti a helyszínről a elődöntőket és a május 26-iki döntőt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?