Jóakarat kalendárium

Egy idő után a legharmonikusabb együttlétben is adódnak nehéz napok. De minden nyavalyára van orvosság, még a gyógyíthatatlannak tartott kórra is, ha idejében észreveszik és megfelelően kezelik; a házasság döccenői is elsimíthatóak. Csak oda kell figyelni a jelekre.

Egy idő után a legharmonikusabb együttlétben is adódnak nehéz napok. De minden nyavalyára van orvosság, még a gyógyíthatatlannak tartott kórra is, ha idejében észreveszik és megfelelően kezelik; a házasság döccenői is elsimíthatóak. Csak oda kell figyelni a jelekre.

A jóakarat kalendáriumot mindazok figyelmébe ajánljuk, akik javítani szeretnének partnerkapcsolatukon. Közös elhatározással helyrehozható a válságba jutott házasság – röpke 28 nap alatt. A receptet felírtuk, a gyógyszer ingyenes.

A „kezelést” legjobb hétfői napon kezdeni. Előtte mindketten (külön-külön) vegyenek elő papírt ceruzát, és teszteljék le magukat.

Feleljenek az alábbi kérdésekre

1. Egészségi állapot

Jól alszik? Van súlyfölöslege? Nyugtalanítja, hogy rosszul néz ki? Van valamilyen konkrét betegsége? Bosszantja a partnere egészségi problémája (problémái)?2. Szex és érzelmek

Partnere lelki támaszt is nyújt Önnek? Nyíltan beszél férjének (feleségének) a szexuális igényeiről? Képes kifejezni kétségeit és félelmeit bizalmas beszélgetések során?3. Barátok, rokonok

Partnere családja szeretettel fogadta Önt? Túl keveset találkoznak a rokonokkal? Mindkettőjüknek saját baráti köre van? Kettesben is összejárnak a barátokkal? Elég időt szentelnek egymásnak?4. Háztartás

Nem szereti a házimunkát? Az otthoni feladatokat megosztják? Hazaviszi munkahelyi rossz hangulatát?5. Pénzügyek

Tudja, mennyi a pénzük jelen pillanatban? Van áttekintése a háztartási kiadásokról? Szokott beszélni a saját anyagi helyzetéről?

6. Vallás

Az Ön számára fontos a vallás? Vannak emiatt nézeteltéréseik? Szükségét érzi, hogy alkalmazkodjék partneréhez?ÉRTÉKELÉS:

Hasonlítsák össze a kérdésekre adott válaszaikat. Az eltérő válaszokat írják össze, és ezután készítsék el a jóakarat kalendáriumot. A hét minden napjára jegyezzenek elő egy-egy témakört, amelyet majd együtt próbálnak megbeszélni. Pl.: Hétfő – egészségi problémák megtárgyalása (konkrétan jegyezzék fel, melyekről óhajtanak beszélni).

Kedd – a szexuális élet problémái.

Szerda – a rokonok és barátok szerepe az Önök életében.

Csütörtök – a jó együttélés alapja a békés otthon.

Péntek – ceruzával a kézben készítsenek költségvetést, hogyan osszák be a jövedelmüket.

Szombat – a lelki életet érintő kényes kérdéseket sem szabad elkerülni.

Vasárnap – szüneteltessék a problémák megoldását. Szervezzenek valamilyen közös programot.

Minden héten más szemszögből vizsgálják az egyes napok témáit, de a témák ne változzanak!

Első hét – Nyitás

Az első hét célja, hogy a felek megtárgyalják a problémákat, mindent tálaljanak ki, ami a házasságukban nyugtalanító. Nem kell azonnal megoldást keresni, sem eldönteni, hogy melyiküknek van igaza. Óvakodjanak a kölcsönös szemrehányásoktól. Kerüljék az olyan kijelentéseket, hogy „soha nem segítesz”, „te vagy az oka”, s főleg ne gúnyolják ki egymást.

Az első héten az a legfontosabb, hogy időt szakítsanak ezekre a beszélgetésekre. Tudják meghallgatni a másikat! Egyetlen felmerülő problémát se becsüljenek alá és ne söpörjenek félre. A partner minden kérdésére nyíltan válaszoljanak. Egy gyakorlati tanács: a beszélgetés alatt ne úgy üljenek egymással szemben, mint a sakkjátékosok. Nézzenek egymás szemébe. Ne szakítsák félbe a másikat. Ne térjenek el az eredeti, az arra a napra előjegyzett témától. Végezetül: bizonyosodjanak meg afelől, hogy amit elmondtak (beolvastak) egymásnak, azt nem értették-e félre.

Második hét – Megegyezés

Ezen a héten is naponta visszatérnek az adott témához. Hétfő – egészség stb. De most már megbeszélik, mi legyen a megoldás.

Legyenek gyakorlatiasak, realisták, alkotó szelleműek. Egyetlen javaslatot se utasítsanak el. Például: együtt felkeressük az orvost, pszichológust, alkoholbeteg-tanácsadót, külföldi utazást teszünk, állást változtatunk stb. Fontos, hogy ne csak az akadályokat lássuk, hanem a lehetőségeket keressük, hogy megvalósítsuk mindazt, amiben megegyeztünk. Ha külföldi utazás nem jöhet számításba, talán meglátogathatják a rokonokat, vagy eltölthetnek néhány napot a Tátrában. Készülhet társasélet-órarend is: színházlátogatás, hangverseny, baráti összejövetel, szórakozás tánccal egybekötve, közös ebédek, vacsorák – házon kívül.

Harmadik hét – Szervezés

A témák szerint mindennap ellenőrizzük a megbeszélés, megegyezés előkészítését. Időrendi beosztást készítünk, valamint költségvetést. Betervezhetjük a közös utazást, a lakásfelújítást, a fogyókúrát, a konditerem-látogatást stb. Esténként számoljanak be egymásnak, ki mit intézett a nap folyamán, mit kell még tenni, min kell változtatni stb.JEGYEZZÉK MEG:

A problémák megoldásának négy útja van!

l. A feleségnek van igaza. A férj meghátrál.

2. A férjnek van igaza. A feleség meghátrál.

3. Válás.

4. Kompromisszum, egyezség, megértés.

Negyedik hét – Megvalósítás

Ezen a héten kezdjék megvalósítani azokat az egyezményeket, amelyek időben lehetségesek. Ne odázzák el feleslegesen a fogyókúra megkezdését, a színházlátogatást, a baráti meghívásokat. Fizessék be a kiválasztott utazást, kérjenek időpontot a szexológustól stb. A problémákról továbbra is beszéljenek, és tájékoztassák egymást. Vigyázat! Ha valami nem sikerül, ne adják fel. Térjenek vissza az első hét problémáihoz, amivel nyitottak. A legfontosabb, hogy beszéljenek mindenről.

Ha végigcsinálták a programot, újabb jóakarat kalendáriumot készíthetnek. Meglátják, hány új gond merül fel. Ismét nyomatékosan hangsúlyozzuk: a problémákat ne hagyják észrevétlenül. A kölcsönös, őszinte igyekezet jutalma sem marad el: a szorosabb kapcsolat, a boldogság. (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?