Jó napot akarnak szerezni a közönségnek

Kevés község dicsekedhet nálunk saját színházzal. A Dunaszerdahelyi járásban levő Nádszeg ezek közé tartozik.

Kevés község dicsekedhet nálunk saját színházzal. A Dunaszerdahelyi járásban levő Nádszeg ezek közé tartozik. Igaz, a két éve működő Napszínháznak nincs állandó társulata, „csupán” befogadó színház: időről időre vendégelőadókat hív meg, s nem is akármilyen rendezvényeket kínált fennállásának rövid ideje alatt a falu és a környék színház- és zeneszerető közönségének.

A nádszegi Napszínház életre hívója Szarka Gyula, az itthon és hatátainkon túl is elismert, népszerű Ghymes együttes tagja, akinek régi álma volt, hogy legyen egy saját színháza. „Három évvel ezelőtt a feleségemmel vágtunk bele tervünk megvalósításába – meséli. – A valódi színháznak persze van társulata, de nekem ilyen igazira sajnos se pénzem, se időm nincs. A Napszínház is csak úgy tud működni, hogy az önkormányzat, a Csemadok helyi szervezete és a szövetkezet is támogat bennünket. Igazából az izgatott, vajon lesz-e igény a nem kommersz jellegű előadásokra, fog-e vonzani valakit. A Ghymes révén sok színész és zenész barátom van, akik szívesen eljöttek hozzánk.”

Elsőként Rudolf Péter színművész látogatott el Nádszegre, Gogol A köpönyeg című monodrámájának szuggesztív előadásával. S hogy kellemes élményekkel távozott a Napszínházból, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy újból visszatért, második alkalommal azonban már nem egyedül jött: Nagy-Kálózy Eszterrel Rómeó és Júlia történetét hozták el. „A közönség percekig tapsolt az előadás végén – idézi fel Szarka Gyula –, a két művészt könnyekig meghatotta ez a lelkesedés.”

Szívesen vállalta a fellépést Jordán Tamás is a Szókratész védőbeszédével. Természetesen egy muzsikus színpadából nem hiányozhat a zene sem, a Napszínház koncerteknek is otthont ad. Szarka Gyula Gerendás Péter nevét említi, aki szavai szerint rendkívül parádés, jó hangulatú koncertet adott a Napszínházban.

A neve egyébként azért lett Napszínház, mert egy-egy jó napot szeretnének az előadásokkal szerezni az embereknek.

A „nomen est omen” bevált, hiszen egyelőre nem panaszkodhatnaka közönség érdeklődésének hiányára. „Körülbelül 70-80 nézőre számítottunk, amikor elindítottuk a Napszínházat, ezzel szemben előfordult, hogy 150-180 ember is ellátogatott a művelődési házba.”

Idáig több mint tíz előadást kínált a Napszínház a közönségnek. Pénzszűke miatt azonban az utóbbi hónapokban szünetelni kényszerült.

Jó hír viszont, hogy holnap újra várják az érdeklődőket: este hét órától a világhírű, szerbhorvát népzenét játszó Vujicsics együttes lép fel Nádszegen.

„A Ghymes rengeteget koncertezett a Vujicsics együttessel, innen ered a barátságunk – meséli Szarka Gyula. – Rendkívül profi, nagy tudású zenészek, akik nagy sikereket aratnak mindenütt a világon. Az általuk játszott zene virtuóz, sziporkázó, és könnyen befogadható bárki számára. Érdekes és emlékezetes zenei élményben lesz része tehát annak, aki holnap eljön a Napszínházba.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?