Jó könyvek vonzásában

Dunaszerdahely. A Könyvszakmai Szövetség és a Szövetség a Közös Célokért szervezésében idén első alkalommal rendezték meg a szlovákiai magyar kiadók az I. Szlovákiai Magyar Könyvfesztivált, melynek nyitó rendezvényeire egyidejűleg két helyen, Dunaszerdahelyen és Rimaszombatban csütörtökön került sor.

Dunaszerdahely. A Könyvszakmai Szövetség és a Szövetség a Közös Célokért szervezésében idén első alkalommal rendezték meg a szlovákiai magyar kiadók az I. Szlovákiai Magyar Könyvfesztivált, melynek nyitó rendezvényeire egyidejűleg két helyen, Dunaszerdahelyen és Rimaszombatban csütörtökön került sor.

A fesztivál december 10-ig tart, a kiadók 11 író-olvasó találkozót szerveznek szerte az országban. A dunaszerdahelyi Vámbéry Kávéházban Németh Zoltán és Hajtman Béla legújabb megjelent írásairól hallgathattak meg kiváló előadásokat az irodalomkedvelők. Hajtman Béla Szivarfüstben című könyvét Németh Zoltán méltatta. Hajtman Béla regényének ihlető elődje Talamon Alfonz híres könyve (Samuel Borkopf: Barátaimnak egy Trianon előtti kocsmából). A regény írója, Béla von Goffa (Hajtman Béla) kilépett Samuel Borkopf könyvéből, s magától értetődő természetességgel írta meg egy Trianon utáni szlovákiai magyar kisváros bohém társaságának, csetlő-botló figuráinak további kalandjait. Németh Zoltán irodalomkritikus előadásában rámutatott arra, hogy Béla von Goffa a borkopfi világ segítségével egy autentikus, önmagában megálló, saját értékeket bőven felmutató szövegvilágot tudott felépíteni. „Az egymással hol szorosan, hol lazán fűződő történetek, anekdoták a Szivarfüstben esetében is a műfaj kérdését vetik fel – s ahogy a Barátaimnak... esetében, itt is a novellafüzér megjelölés lehet a leghatékonyabb” – állapította meg Németh Zoltán. A könyv egyik nagy erényének azt tartja, hogy mesterien variálja a kort idéző nyelvi regisztereket. „Azt nem tudom biztosan, hogy Béla von Goffa nyert-e ezzel a könyvvel, de gyanítom, igen. Viszont tudom, hogy nagyon sok olvasója biztosan nyerni fog olvastán – egy különös világot, ahol minden megtörténhet” – fejezte be gondolatait Németh Zoltán. Az est második felében Csehy Zoltán az előtte szóló Németh Zoltán Vírusszövegek, idiótamesék és egyéb mutáns történetek című könyvét mutatta be. Csehy sorra felfejtette saját olvasatában a szövegeket. Elmondta, számára akkor nyert értelmet a könyv, amikor rájött arra, hogy ezek az írások eltolódtak a számítógépes szöveg dimenziójába, semmibe veszik az akadémiai helyesírást is. Ezek a többdimenziós, többsíkú szövegek rámutatnak az élet, de egyben a kultúrpolitika viszszásságaira is. Ardamica Zorán, a Plectrum kiadó igazgatója, aki egyben egyetemi tanár is, feltette Németh Zoltánnak a kérdést, hogy mennyire volt könyvének címében tudatos a vírus szó. A szerző válaszában elmondta, hogy a vírust mint pusztító, mindent eltörlő jelenséget szántszándékkal adta írása címéül. Ez az ötlet akkor pattant ki az agyából, amikor egy magyar szöveget egy angol billentyűzetű számítógépen írt meg. Mivel a más nyelvű billentyűzetben sok betű más helyen van, sőt rengeteg olyan írásjel van, amely meg sem található a másik nyelvben, éppen ezért teljesen felforgatja, roncsolja a szöveget. De mint a szerzőtől megtudtuk, nem más ez, mint játék.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?