Jim Jarmusch vámpírtörténete először jelenik meg hazai vásznon

TALLÓSI BÉLAPöstyén. Holnap kezdődik a Cinematik nemzetközi filmfesztivál, amely dinamikusan kíván reagálni a progresszív filmes kezdeményezésekre, és főleg a fiatalokat szeretné megszólítani.

TALLÓSI BÉLA

Pöstyén. Holnap kezdődik a Cinematik nemzetközi filmfesztivál, amely dinamikusan kíván reagálni a progresszív filmes kezdeményezésekre, és főleg a fiatalokat szeretné megszólítani. Ez a fesztivál azzal is eltér a hagyományos filmmustráktól, hogy fő versenyszekcióját fiatal európai filmkritikusok állítják össze. Ily módon már egyfajta kritikai ízlést is kínál a versenyszekció, amelyben idén kilenc európai alkotás méretik meg a 2012-es és 2013-as termésből. E versenyben a legfiatalabb alkotó Ramon Zürcher, aki Das merkwürdige Kätzchen című első filmjével az idei Berlinaléról elvitte a legígéretesebb tehetség díját. Filmje érdekessége, hogy egy családlátogatás hétköznapiságát lefegyverző erővel képes bemutatni.

A kritikusok által összeállított versenyszekció színvonalát talán Thomas Vinterberg A vadászat című filmjével tudjuk leginkább érzékeltetni, mivelhogy ezt a filmet már a hazai filmklubok is vetítették, ezért sokan ismerhetik. A vadászat arról ad megdöbbentő képet, hogy mit képes maga után vonni egy ártatlan, féltékenység szülte gyermeki hazugság. Szinte dokumentarista pontosságú látlelet ez a film arról, hogy miként eszi be magát a gyűlölet egy közösség tagjainak a lelkébe.

A Cinematik leginkább várt filmje az Only Lovers Left Alive, Jim Jarmusch vámpírfilmje, amely az idei cannes-i mustra versenyében szerepelt. E mozgókép megszületése az Alkonyat-sorozat szerelmespárjának közönségre tett hatásában gyökerezik. Jarmusch filmje ugyanis a vámpír Ádám (Tom Hiddleston) és az emberi lény, Éva (Tilda Swinton) különös kapcsolatáról, a köztük lévő elszakíthatatlan kötelékről, százötven éves házasságukról, vámpíréletmódjukról s arról szól, hogyan mozdítja ki őket megszokott életformájukból Éva zabolátlan húga.

Pöstyénben láthatja először a hazai közönség Michel Gondry Tajtékos napok című francia filmdrámáját, amelyben Audrey Tautou és Romain Duris alkotnak nagy párost. A film azért érdekes, mivel Michel Gondry Boris Vian szürrealista könyvét ülteti át a film nyelvére. A mű egy olyan világba vezet, ahol fahéjas cukor illatú rózsaszín bárányfelhőkön is lehet utazni, vagy olyan kocsikon, amelyeknek nincs kereke, hanem rezgő lábakon haladnak előre. Itt szeret egymásba Chloé és Colin, akiknek csodákkal teli boldogságos napjaikat Chloé hirtelen megbetegedése zavarja meg. A nőnek lótuszvirág nő a mellkasában.

A Cinematik idén a kortárs bolgár filmtermés legjavából válogat, Alain Resnais előtt tiszteleg nagyjáték- és rövidfilmjeiből válogatott összeállítással, a Cinematik Homage szekcióban a szlovák film idei jubileumairól emlékezik meg (levetítik egyebek között az Üzlet a korzón, Az ezeréves méh és az Egy régi világ képei című legendás opusokat), külön filmblokkot szentel Ben Wheatley rendezőnek (bemutatják pl. Vérturisták című abszurd vígjátékát vagy a Halállista című krimijét). Végül a szemle a legújabb hazai filmtermés bemutatásának is fórumot teremt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?