Jean Reno életműdíjat kapott

<p>Friss energiát árasztó játékfilmek tucatja versenyez Karlovy Vary idei fesztiválján. Tizenkét rendező közül négyen itt debütáltak, van, aki a második filmjét hozta el, a többiek tapasztaltabb alkotók. Tizenkét mű közül hét koprodukcióban született, a kanadai, a német, a lengyel, a török és a magyar film producere nem keresett gyártási partnert.</p>

2016 hősei hétköznapi emberek. Egy török építőmunkás, akinél a legsúlyosabb betegséget diagnosztizálják. Egy olasz szerzetes, akire a titkait bízza egy gazdasági vezető. Egy romániai férfi Olaszországban keres jól fizető állást, hogy eltarthassa családját. Két krakkói fodrászlány. Egy hitevesztett német, egy komoly bajba keveredett szlovén és egy váratlan látogatásnak kitett magyar család. Egy tizenhét éves fiú, aki különös körülmények között megölte az apját. Egy másik, aki értetlenül áll a felnőttkor küszöbén. Helyét keresi a világban a „farkas” is, aki a kommunizmust temeti. Van egy nő, aki mindenhonnan kilóg, bármennyire igyekszik is besorakozni. És egy másik, aki csak látszólag kedves, megértő, segítőkész, valójában mindenkit manipulál, a saját érdekei szerint használ. Diákokat és szülőket egyaránt. Ő Jan Hřebejk, a legtermékenyebb cseh rendező idei opusának hőse, a tanítónő.

A nyolcvanas évek Csehszlovákiájában vagyunk, a kommunizmus sűrűjében, amikor a nő – látszólagos hatalmával visszaélve – előbb maga alá gyűri, majd kihasználja azokat, akik erőtlenül és tehetetlenül omlanak össze előtte. Ezek a kiszemelt apák és anyák, férjek és feleségek. Gyerekeiket a tanítónő lelkileg agyongyötri, kifacsarja, némelyiket el is tiporja. Bármit megtehet. Pártvonalon „le van védve”. Magas rangú szovjet katonatiszt volt a férje. Nővére Moszkvában él. Naná, hogy a rendszer lelkes híve! Könnyűszerrel pokollá teszi annak a diáknak az életét, akinek a szüleitől semmit nem remélhet. Azt elhúzza, megbuktatja, egyiküket majdnem halálba kergeti. Őt igenis segíteni kell. Mindig és mindenben. Különböző adományokkal, házimunkával. Takarítással, mosógépjavítással. Ilyen-olyan közbenjárással. Ez mind kijár neki. Fodrásznő a mama? Jól jön az ingyen frizura. Ügyvéd a papa? Ő is sorra kerül nemsokára. Itt majdnem mindenki szolgál, hiszen a gyerek előmenetele, sőt a jövője függ ettől. „Magányos az apuka? Én is az vagyok! Eljöhet hozzám vasárnapi ebédre. Aztán meglátjuk…!” Előbb persze felsorakozik a takarítóbrigád. Nagy a lakás. Jut munka mindenkinek. „Én senkit sem kényszerítek semmire. Hozzám mindenki örömmel jön!” Egy nap aztán fellázad az egyik apuka. Megelégeli a tanítónő elvárásait, a rengeteg igazságtalanságot. Kipakol egy szülői értekezleten. Azt hiszi, a többiek majd kiállnak mellette. Hogy összefognak, és legyőzik a tanítónőt. Kicsiben a rendszert.

Rengeteg vitát váltott ki Jan Hřebejk új filmje. Filmes újságírók egy része úgy ítélte meg, hogy „ez azért sok”. Mármint, hogy nagyon egyszínű, egyértelműen negatív a tanítónő figurája. Hogy másfél órán át a jóság csíráját sem látjuk benne. Hogy első perctől az utolsóig megmarad ellenszenves embernek, de hogy mi motiválja a cselekedeteiben, arról nem tudunk meg semmit. S hogy a sunnyogó szülők csapata (ők azok, akik elsőre nem merik aláírni az igazgatónő jelentését, hogy felül kell vizsgálni az ügyet), sem fest hiteles képet. A közönség nem ennyire kritikus a filmmel. Hřebejket és kiváló színészeit hatalmas tapssal jutalmazta. Zuzana Mauréryt sokan a legjobb női alakítás fő esélyesének tarják. Szuverén tanítónőjében nem kevesen leltek ismerősre. A szülőket megformáló színészek közül Kassai Csongor az öngyilkosságba menekülő bakfis apja. Finom árnyalatokkal festi meg a figurát. Bandor Éva a bántalmazott kamasz fiú anyja. Ő is új arcát mutatja a vásznon. Annál a jeleneténél, amikor hosszú tépelődés után elfogadja férje érveit (aki nem lép be a tanítónő óhajait leső szülők sorába), és korábbi kijelentését megváltoztatva befekszik mellé az ágyba, a nézőtéren valósággal végighullámzott a nevetés. A hatalom maró erejét, az emberi számítás, ravaszság természetrajzát mutatja meg a film, amelynek forgatókönyvét a rendező állandó munkatársa, Petr Jarchovsky írta.

Willem Dafoe után egy másik világsztár, a spanyol-francia Jean Reno (A Da Vinci-kód, Nikita, Metró, Léon, a profi, A nagy kékség) is pillanatok alatt megszerettette magát, miközben átvette életműdíját. Prágából utazott Karlovy Varyba, ugyanis ott forgatja legújabb akciófilmjét, amelyről csak annyit árulhatott el, hogy Stephen Fung rendezi hongkongi milliókból. Egyébként mókás a pasi. Önmagából is képes bohócot csinálni. A végén persze az egészet visszaveszi. Nagy játékos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?